Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Altium Designer Computer Controls
    Konraadek
    Level 12  
    Witam Potrzebuję prostego schematu generatora fali sinusoidalnej ze składową stałą 1V.W załączniku jest rysunek takiego generatora,ale musi być on zastąpiony podobnym ale równoważnym, generującym te same przebiegi na wyjściu!!! Symulacja przeprowadzana jest w programie PSpice z pakietu Orcad 9.2 .Jeśli ktoś potrzebuje, mogę podesłać na emaila.Z góry dziękuję.Konrad
  • Altium Designer Computer Controls
    h-doc
    Level 27  
    Ale to nie jest żaden generator! To zwykły wtórnik zmiennoprądowy z podłączonym na wejściu źródłem napięcia.
    Co konkretnie potrzebujesz - generator, czy bufor dodający składową stałą?
  • Altium Designer Computer Controls
    Konraadek
    Level 12  
    To ja chyba potrzębuję jaki śbufor dodający składową stałą!! Próbowałem zrobić to na sumatorze ze wzmacniacza operacyjnego!! Czyli podać składową stałą (1V) do sygnału sinusoidalnego!!! Cośtam wychodziło,ale bez obciążenia, wiem, że coś tam trzeba zbuforować. Może moje wyjaśnienie nie jest fachowe,ale do końca nie wiem co tam ma być. Chodzi o to, że ma to byćinny układ który wygenerauje ten sam przebieg na swoim wyjściu co i ten!! w razie czego klikajcie na konraadek(malpa)interia.pl Dziękuję.Konrad
    h-doc
    Level 27  
    Proponuję następujący układ:
    wzmacniacz w konfiguracji odwracającej (wzmocnienie przebiegu zmiennoprądowego regulowane stosunkiem rezystorów R1/R2) z regulacją offsetu na wejściu nieodwracającym (poziom składowej stałej na wyjściu regulowany stosunkiem rezystorów R3/R4).
    Zasilanie symetryczne +/- Vcc
    Konraadek
    Level 12  
    Fajnie,narysowałem schemat w PSpice,wstepnie jest tak jak być powinno, zastanawiam sie czy niepotrzebne są jakieś kondensatory,ale to tylko do odcięcia składowej stałej, a ja i tak nic nie chcę odcinać!! Jutro jeszcze posiedzę nad tym,ale jak narazie dziękuję, o takie cośmi chodziło.Pozdrawiam.Konrad