Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal

30 Wrz 2009 14:23 5514 17
  • Poziom 17  
    Witam,

    Jak zapewne paręnaście osób zauważyło iż użytkownik z Allegro co wcześniej sprzedawał terminale z SED'em i niebieskim LCD 128x256. Teraz sprzedaje terminale ręczne z lcd 8x20 jak pisze, ale prawdą jest iż to są wyświetlacze graficzne 120x64 - ot takie dziwne. W których siedzą 2 kontrolery KS0108, każdy kontroler obsługuje panel 60x64px.
    Aha symbole wyświetlacza na jakie się natknąłem to:
    F-51151N i HB12625 ,a także dzięki informacji Colina2 jest już trzeci typ: HY-218 (Three-Five Systems)

    Sam terminal (PDT3100) ma sporo ciekawych elementów: Klawiaturę 3x7 z przyciskami na PCB (można zrobić na niej własną klawiaturkę do czegoś :) ). MAX636 do generowania Vee dla LCD (ok. -9,8V) . I sporo pamięci SRAM :D. Zaś laserowy czytnik kodów jest niestety całkowicie sterowany z głównego procesora więc tak po prostu się go nie da wykorzystać :(
    Aha terminal jest zasilany akumulatorem na 7,2V :D który jest martwy...

    Ale wracając do tematu wyświetlacza :D , googlowanie przyniosło tylko rezultat do pytań na forach ale bez odpowiedzi ale jako iż należę do osób upartych :D jak coś mają fajnego w łapkach :D to też spędzając paręnaście dni i z pomocą gbr3 udało mi się odpalić ten LCD :)

    Rezultat:
    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal

    A zaś kod sterownika z programem na m32 jest na moim chomiku (jak i więcej zdjęć wyświetlacza): http://chomikuj.pl/sapers_2/Elektronika/LCDTerm-PDT3100

    Edit

    Laserowy skaner kodów, cała elektronika co jest w nim jest do "formowania/filtrowania" odczytanych pasków z kodu i wyplucia całego kodu w postaci 010... na pin ,niestety jak pisałem (,a może nie?) przebieg trzeba samemu obrobić i przeanalizować pod względem danych zawartych w kodzie kreskowym.
    Taśma która wpinana jest w płytę główną ma taki rozkład wyprowadzeń (licząc od prawej na zdjęciu):
    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal
    1 - Vcc 5V
    2 - nc
    3 - /ENABLE
    4 - nc
    5 - Data
    6 - Sync
    7 - GND
    8 - LED-SCAN
    9 - LED-DECODE
    10 - nc

    Data - czerwony, Sync - żółty przebieg ,a pod czytnik postawiłem kod EAN13 tak żeby cały przebieg obejmował cały kod.
    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal
    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal
    Kod użyty do testu (fragment kodu widocznego na osylogramie (chyba tak sie to nazywa :D )): [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal

    I zdjęcie z pod lutowanymi przewodami do TP'ów:
    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal
  • PCBway
  • Poziom 21  
    ciulowy ten lcd :P lepszy o niebo jest od S65 :P i tańszy !!
    Ale gratuluje pomyslowości i upartości w odpaleniu :D
  • PCBway
  • Poziom 17  
    djkomprez napisał:
    ciulowy ten lcd :P lepszy o niebo jest od S65 :P i tańszy !!
    Ale gratuluje pomyslowości i upartości w odpaleniu :D


    Ale przy S65 nie masz fajnej klawiaturki i sporo SRAMów :P
    A tak swoją drogą to się mogę zgodzić ze jest ciulowy jak by miał normlaniejszy kontroler to był by o niebo lepsiejszy :D
  • Poziom 18  
    Hej.

    Cena tego ustrojstwa też jest ciul........ :/ Wyświetlacz tego typu znacznie większy można kupić za ułamek tej ceny. Klawiatura też nie robi furory. Poza tym Zastanawiam się Saper_2 co ty z tymi sramami zrobisz. Jak na razie nie zagospodarowałeś jeszcze ramów z kasy którą to ten kolo sprzedawał wcześniej na allegro a tu proszę masz następne :)
    Serdecznie pozdrawiam
  • Poziom 17  
    wdogli napisał:
    Cena tego ustrojstwa też jest ciul........
    - nie każę ci kupować :P

    Cena jak dla mnie nie jest wysoka, zważywszy na to co można wydłubać z tego.
    Sam wyświetlacz, przykład: Wyświetlacz 128x64 - cena z maritexu bo na alledrogo nie znalazłem: 49,90zł netto, kontroler KS0108
    Klawiatura nie jest nadzwyczajna ale akurat ostatnio szukałem jakiś wygodnych i w miarę unikalnych klawiszy ,a te mi pasują i mi się podobają :P....

    Nie SRAMy tylko PSRAMy jak już, a to mi się jakoś nie trawi... W każdym razie PSy posłużą do ozdobienia szuflad biurka :D.
    Poza tym ja lubię wszystko co dziwne i nietypowe, lubię takie rzeczy uruchamiać :) .

    Temat nie powstał, żeby oceniać czy warto lub nie kupić ten terminal za 29zł tylko powstał po to ażeby udostępnić sposób podłączenia i uruchomienia tego LCDka który nie został wcześniej rozgryziony.

    wdogli - twoja opinia przeanalizowana ale nie zapamiętana przez mnie :P
  • Poziom 10  
    Pytanie:
    Czy mechanizm lasera ma ruchome elementy? Wirujące lusterko czy tam jakieś inne rozwiązanie?

    pozdrawiam
    Jagi
  • Poziom 16  
    saper_2 napisał:


    Cena jak dla mnie nie jest wysoka, zważywszy na to co można wydłubać z tego.
    Sam wyświetlacz, przykład: Wyświetlacz 128x64 - cena z maritexu bo na alledrogo nie znalazłem: 49,90zł netto, kontroler KS0108


    to jaki jest w tym terminalu - 120x64 czy 128x64 ?

    MAc
  • Poziom 17  
    djjagi napisał:
    Pytanie:
    Czy mechanizm lasera ma ruchome elementy? Wirujące lusterko czy tam jakieś inne rozwiązanie?


    Lusterko jest drgające z f=~17Hz

    1MAc napisał:

    to jaki jest w tym terminalu - 120x64 czy 128x64 ?

    W terminalu jest 120x64 ,ja tylko podałem dane podobnego wyświetlacza z maritexu dla porównania cen...
  • Moderator HydePark/Samochody
    Witam

    Też kupiłem te terminale, dwie sztuki. Jedna już poszła w rozbiórkę , a druga jest całkowicie sprawna z wyjątkiem akumulatora. Tak na szybko i pobierznie podłączyłem czytnik żeby sprawdzić laser.

    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal[AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal

    Moc laserka mała , ale do skanerka można lustro wykorzystać:

    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal[AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal

    Pozostaje jeszcze całkiem przyzwoita obudowa. Pytanie do Autora tematu , czy słabszy procek nie wystarczy do tego wyświetlacza? Przewraca mi się trochę '51 typu
    4051, 89s52 s8252 s1200. Może w jakiś prosty sposób dało by się spiąć to razem?


    A obudowa aż się prosi do wykorzystania na jakiś przenośny sprzęt pomiarowy.

    [AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal[AVR][GCC] Wyświetlacze 8x20 z terminali i sam terminal



    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    nie wiem jak z '51 ale soft chyba po kompilacji z fontem zajmuje mi ~3,2k (3,4k z obrazkiem) nie używam ramu procesora na bufor wyświetlacza (tylko odczytuje z wyświetlacza) więc myślę, że z 10-20b potrzeba na zmienne do działania mojego sterownika - używam na co dzień m8/m32 które mają 1-2k SRAMu więc nie przejmuje się pamięcią zbytni :D ,a do podłączenia potrzeba 8+5 pinów.

    Do lasera nie umieszczałem żadnych informacji bo zapomniałem - udało mi się uruchomić tą elektronikę co jest w czytniku. W pierwszym poście dodam jeszcze rozpiskę pinologii do czytnika (później, muszę jeszcze zrobić fotki i opisać przewody co dolutowałem do modułu bo nie mam podpisanych :D )...
  • Moderator HydePark/Samochody
    No taaa , 3,2 k można byłoby poświęcić na obsługę LCD. '52 ma 8k, więc zostaje ok 4k na własny prog. Jednak gdyby" mam nadzieję" soft był w postaci wstawki asm, można byłoby dopiąć to do bascoma? Tak myślę bo , po parunastu latach w elektronice dość niedawno za procki się zabrałem .
    Jakieś proste ( sterowanie i sygnalizacja) to napiszę sam , bo tu szybkość akurat ma drugorzędne znaczenie. Ale taki soft (wstawka asm) w której podawało by się miejsce znaku , ewentualnie dane graficzne, do takiego wyświetlacza?. Ale coś mi się zdaje że seria '51 nie poradzi. Po niedzieli pokombinuję.
  • Poziom 17  
    arturavs napisał:
    No taaa , 3,2 k można byłoby poświęcić na obsługę LCD. '52 ma 8k, więc zostaje ok 4k na własny prog. Jednak gdyby" mam nadzieję" soft był w postaci wstawki asm, można byłoby dopiąć to do bascoma? Tak myślę bo , po parunastu latach w elektronice dość niedawno za procki się zabrałem .
    Jakieś proste ( sterowanie i sygnalizacja) to napiszę sam , bo tu szybkość akurat ma drugorzędne znaczenie. Ale taki soft (wstawka asm) w której podawało by się miejsce znaku , ewentualnie dane graficzne, do takiego wyświetlacza?. Ale coś mi się zdaje że seria '51 nie poradzi. Po niedzieli pokombinuję.


    ASM ja mówie NIE bo za dużo zabawy z nim :D ,a co do '51 to da rade.

    A wspominając to słowo na b, ba... ,baass - masz odwagę wspominać o tej zabawce w moim temacie :P (dla mnie to na "b" ma taką samą wartość jak ... - nie ważne :D nie chce wszczynać wojny znowu o to co jest lepsze :) ) , jeśli chcesz portować na to na "b" to już sam się z tym baw.
  • Moderator HydePark/Samochody
    Oj zadałem tylko pytanie czy taka możliwość istnieje.
  • Poziom 16  
    Witam!
    Także zaopatrzyłem się w dwa takie terminale :)
    znalazłem tam jeszcze wyświetlacz Three-Five Systems HY-218 działający tak samo jak te tutaj w temacie.
    Mam dwa pytania:
    1. Jak uruchomić podświetlanie (dawałem 5V na piny od podświetlenia i nie reaguje)
    2. Próbował to ktoś ruszyć w Bascomie?? (jestem początkujący i C/C++ to jeszcze dla mnie czarna magia a bascom ma gotowe biblioteki do ks0108) - próbowałem ale nie wyświetla, mam tylko czysty ekran.
  • Poziom 17  
    Ad1. Wyświetlacz podświetlany jest folią EL więc trzeba jej podać tylko ~90-120V@100-400Hz :D
    Ad2. Kontrast dobry ustawiłeś? bas.... jakkolwiek sie to zwie - ja ci nie pomogę, poszukaj w googlach na pewno jest sporo postaci co uruchomiło ks0108 w bbas... (jakkolwiek się zwie ten "język" - ehhh nazwałem ten twór językiem 8-O ).
  • Poziom 16  
    Kontrast regulowałem (zasilaczem laboratoryjnym) i po podłączeniu zasilacza pod -9,8V i GND miałem czarny ekran a po włączeniu zasilania mikrokontrolera i części elektronicznej wyświetlacza resetował się, robił "biały" i tak zostawało.
    W sieci znalazłem sposób obsługi tego wyświetlacza tylko, że jego typowa wersja ma rozdzielczość 128x64 i trochę inne wyjścia (m.in. dwa piny do sterowania połówkami LCD).
    Podłączenie sprawdzałem kilka razy i nie znalazłem żadnych błędów. Może ktoś ma jakiś przykładowy program pod atmega8 wyświetlający cokolwiek z rozpiską pinów jak go dokładnie podłączyć.
  • Poziom 17  
    Ok, więc skompilowałem ci "mój kod" na m8 (niestety nie wiem czy zadziała na 100% bo nie mam m8 w DIP'ie żeby podłączyć i przetestować), w zał. jest hex i pinologia taka:
    DATA[7:0] - PD[7:0]
    EN - PC0
    RW - PC1
    RS - PC2
    HL - PC3
    RST - PC4

    Kwarc: 4Mhz
    Aha, i pod PB0 mozesz podłaczyć led'a :] który się zapala po inicjacji (podłaczenie: Vcc-|>|-[470R]-PB0 ).
  • Poziom 16  
    Led nie chciał działać nie wiem czemu (może coś zwaliłem), ale poza tym wszystko było ok. Stokrotne dzięki za ten programik i pinologię - dzięki temu udało mi się ruszyć wyświetlacz w Bascomie :D


    Heh... Wszystko było pięknie dopóki nie chciałem sobie wyświetlić czegoś na środku wyświetlacza :cry: Biblioteki w Bascomie są pod wyświetlacz 128x64 i mi wycina ze środka cztery pixele. Umie je ktoś może edytować tak żeby przystosować je pod ten wyświetlacz??