Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 3690 - nie działa na samym zasilaczu

kackers 01 Paź 2009 00:02 5175 6
  • #1 01 Paź 2009 00:02
    kackers
    Poziom 15  

    Witam,

    Prześledziłem już mnóstwo tematów dotyczących modelu 3690 i jemu podobnych, niestety nie znalazłem odpowiedzi która by pomogła rozwiązać problem.

    A sprawa przedstawia się następująco:

    Mój laptop dwa dni temu nagle się wyłączył, bez żadnego ostrzeżenia.
    Po próbie ponownego załączenia cały proces przebiegł poprawnie do momentu załadowania systemu i nagle ponownie shut down.
    Pomyślałem, pewnie standardowa usterka zwiazana z przegrzaniem, przeczyściłem chłodnicę, wentylator i dałem świeżą paste na procesor, niestety b/z.

    Wykonałem kolejne testy polegające na podmianie zasilacza i baterii i wydawało sie, że znalazłem odpowiedź ponieważ laptop z inną baterią wystartował normalnie i pracował stabilnie co prawda zaskoczyło mnie troche że nie mogłem go uruchomić na samym zasilaczu sieciowym ale kiedy wystartował i dioda ładowania prawidłowo zmieniala kolor oraz w systemie wskaźniki reagowały na wypinanie i wpinanie zasilacza pomyślałem, po sprawie....
    Jednak jak sie okazało za pewien czas mimo iż wskaźniki pokazywały ładowanie, ikonka poziomu naładowania procentowo malała i rzeczywiście bateria się rozładowywała.

    Podsumowując fakty, laptop pracuje prawidłowo na baterii, na samym zasilaczu nie pracuje wogóle dioda na obudowie zmienia kolor przy wpinaniu zasilacza jednak obwód ładowania nie pracuje.

    Płyta główna ma oznaczenie HBL51 LA 3081P Rev. 4.0
    Na płycie zlokalizowałem układ ładowania, tj. PU4 - MAX1908 i staram się coś wydedukować z aplikacji niestety bez schematu laptopa i "topografii" nie potrafie zlokalizować wszystkich elementów z nim współdziałajacych dlatego prośba do kolegów o pomoc w dalszej analizie.

    Jeśli ktoś dysponuje schematami do tej płyty może zechce zerknąć okiem i wspomóc dobrym słowem. Dziękuję

    Dzień drugi

    Zdjąłem z płyty MAX1908 i tranzystor PQ41 typu AO4704 który dawał zwarcie D-S.
    Zauważylem, że przetwornica PU3 - MAX8734A próbkuje, czyli napięcia 3VALW i 5VALW są "niestabilne" albo raczej ich brak (tylko piki na oscylogramach) ale co ciekawe dzieje się tak tylko przy pracy z samym zasilaczem.
    Na samej baterii przetwornica teraz nie pracuje natomiast z baterią i podłaczonym zasilaczem wszystko ok, napięcia stabilne, zero próbkowania.

    Co jeszcze mogę sprawdzić i dlaczego w dalszym ciągu bateria odgrywa tak ważną role w pracy przetwornicy?

    0 6
  • #2 02 Paź 2009 08:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 02 Paź 2009 16:43
    kackers
    Poziom 15  

    Dziękuje za szybką odpowiedź,
    Pomierzylem wg. wskazówek i oto wyniki:

    Ad.1 n.1 i n.2 po 3.5V, n.3 3.8V, n.8 19.4V

    Ad.2 Napiecie na S jak na przebieg1, natomiast napiecie na D przebieg2

    Ad.3 na D PQ4 jest 17.3V

    Ad.4 PQ10 ma sztywne 20.1V na n.4, natomiast na D jest oscylogram jak przebieg1

    PRZEBIEG1
    Acer Aspire 3690 - nie działa na samym zasilaczu

    PRZEBIEG2
    Acer Aspire 3690 - nie działa na samym zasilaczu

    0
  • #4 02 Paź 2009 18:16
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 04 Paź 2009 20:20
    kackers
    Poziom 15  

    vogelek23 jesteś wielki!
    Ogromne dzięki :)

    Pomiary opornosci /bez zasilania oczywiście ;)/ nie wskazywały na uszkodzenie ale po zwarciu drenów wskazanie amperomierza było 29mA, więc wymieniłem oba tranzystory.
    Ponieważ nie zajmuję sie na codzień naprawianiem laptopów troche trwało zanim zdobyłem podobne tranzystorki.
    Zamiast oryginalnych AO4407 wstawiłem FDS6679, mam nadzieję że dobrze dobrałem i nie spłoną w krótkim czasie.
    Swoją drogą zastanawia mnie jaki mógł być powód tak nagłego uszkodzenia PQ9 lub PQ10, czy pierwotną przyczyną mógł być zwarty tranzystor PQ41 typu AO4704?

    Pozostaje mi jeszcze uruchomić układ ładowania i tu mam pewien dylemat ponieważ nie wiem czy nie powinienem wraz z PQ41 wymienić również PQ15 /ten sam typ/ no i oczywiście gdzie zdobyć AO4704? Jedyne tranzystorki zbliżone do niego, które posiadam to AO4410 ale te nie mają dodatkowej diody schottky więc musiałbym dołożyć po diodzie.

    Jeśli ktoś mógłby odsprzedać dwa zbędne AO4704 proszę o kontakt

    0
  • #6 04 Paź 2009 21:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 06 Paź 2009 00:31
    kackers
    Poziom 15  

    Tranzystory PQ41 i PQ15 wymieniłem na AO4410, wstawiłem również niepotrzebnie wymontowanego MAX1908 i wszystko chodzi jak należy, mam nadzieję że nie było innej pierwotnej przyczyny usterki.

    Laptop odzyskał dawną sprawność więc myślę, że temat można uznać za rozwiązany.

    Podziękowania dla vogelek23 :)

    0