Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szum w głośnikach, ale...

ostronos 01 Paź 2009 14:27 2198 4
  • #1 01 Paź 2009 14:27
    ostronos
    Poziom 9  

    Witam!

    Ostatnio zmartwił mnie szum dobywający się z moich głośników wysokotonowych, na początku myślałem że to wina zwrotnicy, później że płyt (pisałem już to wcześniej na forum przy okazji innego tematu) ale okazuje się że to nie ich wina.

    Objawy:

    Czy samochód jest włączony czy wyłączony z głośników wysokotonowych wydobywa się jednostajny szum, który nie rośnie wraz z regulacją głośności radia (tzn. da się go "zagłuszyć"):| Przy ustawieniu 0 głośności na radiu szum jest słychać, obojętne czy źródłem jest radio czy płyta CD, CD/mp3. Radio ma wyłączone końcówki mocy i wszystkie sygnały docierają do wzmacniacza. Po odłączeniu wtyków RCA od radia szum ustaje, jednak, jak wiadomo sygnał nie dociera wtedy do wzmacniacza.

    Co może być tego przyczyną i jak zlikwidować ten uciążliwy szum :?:

    Sprzęt to:
    Kenwood KDC W6031
    Precision Power DCX 600.4
    Głośniki z których wydobywa się szum to HELIX E136

    Czytałem już pokrewne tematy na forum, ale wszystkie były związane z zakłóceniami od alternatora, lub złym prowadzeniem kabli. U mnie grubość kabli jak i ich poprowadzenie można powiedzieć iż jest książkowe (jedynie masa jest od karoserii, może to jej wina?), jednakże gdy wcześniej miałem wzmacniacz o słabszej mocy tzn. 55W rms na kanał to szum nie występował, ponad to wzmacniacz tamten potrzebował mniej prądu (był zabezpieczony mniejszym bezpiecznikiem 50A).

    Kable sygnałowe oczywiście ekranowane.

    P.S Czy kondensator usuwa takie zakłócenia?

    0 4
  • #2 01 Paź 2009 14:52
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Szumy "własne" , że tak to sobie nazwę.
    Szumy zródła (radio).
    Książkowe tzn. na pewno nie lecą razem z głośnikowymi lub (co gorsze) z żyłą zasilającą ?
    Pierwszą rzeczą którą bym zrobił to "podstawił" inne radio.

    Ten PP (bo jego zmieniałeś) czy na 100% nie był grzebany ?

    Kondensator nic Ci nie da w tym przypadku.

    0
  • #3 01 Paź 2009 15:20
    ostronos
    Poziom 9  

    Książkowe tzn. Kabel zasilający lewy próg, kable głośnikowe środek pod dywanem w peszlach, kable sygnałowe prawy próg.

    Radio inne mogę spróbować, ale obawiam się że to chyba nic nie da, gdyż z poprzednim wzmacniaczem współpracowało bdb. (ale spróbuję i dam znać)

    Wzmacniacz wg mojego znajomego kolegi elektronika nie był grzebany.

    Gdzieś wyczytałem że może być to np. za słaba masa radia, czy to może być z tym związane?

    0
  • #4 01 Paź 2009 15:28
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda

    hmmm...
    A spróbuj ustawić "mniejszy level" na wzmacniaczu , wiem, że będzie "ciszej" :D grało ale podobne objawy miałem u siebie i ...w ten właśnie sposób sobie z nimi (w miarę) poradziłem.
    Czasem warto nie "przykręcać" wzmacniacza do karoserii.
    Nikt nie poda Ci gotowej recepty...trzeba samemu :D .

    0
  • #5 01 Paź 2009 15:52
    ostronos
    Poziom 9  

    Wiem, że trzeba samemu, ale dzięki za chęć pomocy ;) spróbuję przykręcić w dół chociaż i tak na tweeterach właśnie jest już mniej bo midbassy (10 cm) z którymi mam na zwrotnicy tweetery wytrzymują max 60W, a nie chciałbym ich spalić.

    Coś tam jeszcze pokombinuję, ale każda sugestia jest mile widziana :D

    0
  Szukaj w 5mln produktów