Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec łazienkowy Chaffoteaux et Maury - nie grzeje.

wedsew 01 Paź 2009 16:28 16168 17
  • #1 01 Paź 2009 16:28
    wedsew
    Poziom 15  

    Witam,
    mam problem z piecem łazienkowym (gazowym), wygląda to tak, że z wielkim trudem zapala się gaz, a i tak praktycznie nie podgrzewa wody. Przy odkręceniu wszystkich regulatorów na panelu do maksimum nie ma zauważalnej różnicy, trzeba się sporo nagłówkować, żeby palnik w ogóle zechciał się zapalić (na przykład kombinacje z odkręcaniem drugiego kranu, czy też wielokrotne odkręcanie i zakręcanie, aż "załapie"), jeśli już się piec włączy, to i tak grzeje ledwo-ledwo co.
    Płomień z palnika jest niski, około centymetra wysokości, często przygasa do zera, w ogóle nie grzeje wody. Zamiast ciepłej leci coś, co ciężko nawet nazwać letnią.
    Oczywiście płomyk "startowy" (nie wiem jak się fachowo to nazywa) pali się cały czas i bez przeszkód.

    Zdjęłam obudowę frontową, żeby się przyjrzeć, jednak wnętrze różni się znacznie od antycznego radzieckiego pieca, w którym dawno temu czyściłam dysze, więc mam obawy przed samodzielnym grzebaniem. W moim mieście nikt nie chce się dotknąć do pieca tej firmy. Czy opisane objawy pozwalają określić usterkę? Czy to poważna sprawa (czyli piec do kosza i czas zakupów), czy jakiś drobiazg na minutę roboty?

    Piec to Chaffoteaux et Maury, na panelu frontowym pisze Celtic, w środku obudowy jest naklejka, na której pisze dodatkowo Bayard Star i model w postaci par liczb, coś jak XX XX XX, niestety już kompletnie nieczytelne. Wygląda mniej więcej jak na tych zdjęciach:

    http://www.leboncoin.fr/vi/52161675.htm

    Ciśnienie gazu i wody w instalacji jest raczej w normie, czasami nieco spada (10 piętro), ale nie podejrzewam, żeby to ono było powodem. Mieszkańcy tego samego piętra nie mają problemów ani z ciśnieniem wody, ani gazu w instalacji. Nie ma różnicy pomiędzy ciśnieniem wody "zimnej "i "ciepłej" - tylko ciepła biegnie przez piec, zimna jest niezależna.
    Ostatnio było coś dłubane w instalacji wodnej, gdzieś poza budynkiem, po zakończeniu przez pół godziny z kranu leciała brudna zawiesina wody, błota, piachu i nie wiem, czego jeszcze. Może tutaj szukać przyczyny? Wcześniej też nie działał dobrze, ale po tych robotach w ogóle już nie daje się uruchomić ani na moment.

    Byłabym wdzięczna za wszelkie rady, z góry dziękuję i pozdrawiam.

    0 17
  • Relpol
  • #2 01 Paź 2009 16:45
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 01 Paź 2009 23:04
    Pt47
    Poziom 13  

    Celtic został wycofany bodajże w 1999roku. Sama nic nie zrobisz, jest tam system ATS niespotykany w żadnym innym podgrzewaczu na rynku oraz niezamienne membrany. Serwis centralny MTS (12)420 52 79 poda serwis w Twojej okolicy ale cięzko sie dodzwonic. Ale musi to być stary "Chaffotowiec" który zna wyjątkową specyfike urządzenia.
    Zasadniczo myśl o wymianie na nowy podgrzewacz.Podaj skąd jesteś to podpowiem telefon z listy regionalnej serwisu.

    1
  • #4 02 Paź 2009 10:05
    wedsew
    Poziom 15  

    Dziękuję za odpowiedzi, mieszkam w Zdzieszowicach (woj. opolskie).

    1
  • Relpol
  • #5 04 Paź 2009 09:30
    systemgaz
    Poziom 23  

    Piecyk Bayard, to dość leciwe urządzenie. ATS ma w środku membranę, której niestety nie można naprawić. Czeka Cię zakup ATS. Części zamienne mozesz kupić w Poznaniu lub w Warszawie w Regionalnych Centrach Serwisowych lub u serwisanta wraz z usługą.

    0
  • #6 26 Paź 2009 11:59
    plucikp
    Poziom 10  

    Po przygodach z piecami dwu-funkcyjnymi takich firm jak Junkers, Beretta zaczęła się od nie dawna moja przygoda z piecem firmy Chaffoteaux. Postanowiłem do tego urządzenia dokupić sterownik pokojowy, wszystko ładnie po podłączałem i wszystko niby było oki ale jak się okazało na pozór. Poprzednie urządzenia po jakim czasie bądź od razu po uzyskaniu "sygnału" od sterownia o zakończeniu grzania wyłączały pompę obiegową. Natomiast urządzenie firmy Celtic ma cały czas pompę włączoną. Czy jest to prawidłowa praca urządzenia ?? i czy jest jakaś metoda lub przełącznik aby pompę obiegową wyłączyć gdy nie jest potrzebna (oczywiście bez używania wyłącznika przy piecu)??

    1
  • #7 27 Paź 2009 12:03
    systemgaz
    Poziom 23  

    Witam, polecam strone producenta popularnych regulatorów www.euroster.pl Na stronie internetowej mozna pobrać dokumentację pdf. Ostatnio firma Euroster przeszła do mocnego wejścia na rynek (zpopularyzowania własnej oferty), komponując wraz z dużymi hurtowniami instalacyjnymi zestawy promocyjne kotłów wraz z regulatorami Euroster.
    Jednak zanim wybierzemy jakiś "zestaw" skontaktujmy się z producentem, czy nie ma zastrzeżeń gwarancyjnych do stosowania "obcych" regulatorów. Producenci kotłów mają swoje regulatory pokojowe i pogodowe w bogatej ofercie i zakresie zastosowania. Moim zdaniem skoro hurtownia coś sprzedaje powinna wręczać zdezorientowanym klientom pisemne instrukcje podłączania regulatorów.

    0
  • #8 27 Paź 2009 12:39
    plucikp
    Poziom 10  

    Ojej ale się zamotałem :/ Czyli sugeruje Pan że wina leży po stronie nieodpowiedniego sterownika ?? Zawsze myślałem że sterownik pokojowy jest od tego żeby załączyć (zastąpić zworkę) lub rozłączyć nie myślałem że steruje on bezpośrednio pompą - regulacją pompy zajmuje się automatyka pieca.

    Po przeczytaniu strony producenta serownika nie uzyskałem rozwiązania mojego problemu ale jestem pewien na 90% że podłączyłem wszystko prawidłowo. Znalazłem także na forum schemat urządzenia który w 100% odzwierciedla stan mojego kotła.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic892966.html

    Może teraz się uda rozwiązać mój problem.

    0
  • #9 28 Paź 2009 13:36
    koltuzdzis
    Poziom 12  

    plucikp po podaniu linku widać że pomieszałeś urządzenia. Ty masz kocioł dwufunkcyjny Celtic a nie podgrzewacz przepływowy do wody. To są dwa zupełnie różne urządzenia. Zrób zdjęcie komory elektronicznej tam gdzie podłączony masz regulator temperatury a może coś Ci podpowiem.

    0
  • #10 29 Paź 2009 17:29
    plucikp
    Poziom 10  

    Oto zdjęcia elektroniki pieca.

    Piec łazienkowy Chaffoteaux et Maury - nie grzeje.Piec łazienkowy Chaffoteaux et Maury - nie grzeje.Piec łazienkowy Chaffoteaux et Maury - nie grzeje.

    1
  • #11 30 Paź 2009 15:30
    akwedukt
    Specjalista - systemy grzewcze

    Zdjęcie nr.1- lewa strona nad czarnym przekażnikiem są dwa potencjometry.Jeden od prędkości pompy a drugi o d wyboru pracy pompy.

    0
  • #12 30 Paź 2009 15:40
    plucikp
    Poziom 10  

    No dobrze ale co mam z nimi zrobić którego wkręcić ?? a którego nie ??


    Problem rozwiązany przekręciłem ten potencjometr na dole i pompa wyłącza się od razu po wyłączeniu palnika. Pompa pozostała ustawiona na obrotach wysokich. Teraz mogę zostawić kocioł na święta włączony bez obawy że pompa będzie niepotrzebnie działać.

    Wszystkim zaangażowanym w temat serdecznie dziękuje, jesteście dobrymi ludzi :)

    0
  • #13 30 Paź 2009 23:39
    koltuzdzis
    Poziom 12  

    Gratulacje. A tak nawiasem to nie są potencjometry tylko małe przełączniki i oto właśnie chodziło.

    0
  • #14 31 Paź 2009 20:44
    akwedukt
    Specjalista - systemy grzewcze

    Jak to można zmusić człowieka do myślenia.Pozdrawiam.

    0
  • #15 29 Sty 2010 14:48
    jerzyk8888
    Poziom 1  

    Mam ten sam PROBLEM i co sie okazało z tym piecykiem>??

    0
  • #16 29 Sty 2010 19:35
    Yeltzyn
    Poziom 11  

    Tak jak wcześniej było napisane (brak ciepłej wody w podgrzewaczu celtic), do wymiany ATS. Serwis na opolszczyzne GASM - 774025440

    0
  • #17 27 Lut 2010 16:57
    Kaczor_84
    Poziom 31  

    Dlaczego koledzy stwierdzacie że membrana jest nienaprawialna i że trzeba wymieniać cały moduł? Znalazłem takie coś:

    Link

    Jest to membrana o numerze zgodnym z notą katalogową (60025809-30).

    Pozdrawiam.

    0
  • #18 31 Lip 2015 21:53
    sesarek
    Poziom 1  

    witam. od 3 dni probowalem naprawic moj piecyk. po przeczytaniu tych sugestii doszlem do wniosku ze musze kupic nowy. krew mnie zalala bo dopiero koncze remont a juz mi sie urlop i pieniadze skonczyly. Na poczatku odpalal po pierwszym razie potem slabiej co drogi trzeci raz na koniec co 5 6. odkrecalem i czyscilem dysze przestawialem zaplon wyginalem ta blaszke zagieta. Nic to nie dalo. WSADZILEM NOWA BBBBBATERIE R20 EEEUUUREKA DZIALA

    0
  Szukaj w 5mln produktów