Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TespolTespol
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cobra 19 DX 4 Problem z nadawaniem

02 Oct 2009 12:39 4237 11
  • Level 10  
    Witam wszystkich mam zapytanie do powyższego radyjka a mianowicie jest problem z nadawaniem i odbiorem, sprawdzałem mikrofon jest ok. skala TX wychyla się na max. z głośnika słychać cichy szum natomiast sprawdzałem pobór prądu w czasie nadawania zmienia się tylko o 200mA.Co może być przyczyną dodam że pokrętło sgl.... mam przekręcone na minimum, radyjko też nie odbiera.Z góry dziękuje za każda pomoc.
  • TespolTespol
  • Level 11  
    Jezeli nie miales zestrojonej anteny to
    najprawdopodobniejszą przyczyną jest uszkodzenie stopnia mocy wcz. inaczej mówiąc tranzystora końcowego nadajnika.
    podaj info jakie masz SWR i czy wogule antena była zestrojona.
    pozdrawiam:)
  • TespolTespol
  • Level 10  
    Antena była oczywiscie zestrojona w zakładzie gdzie sie tym zajmują, chodziło mi radyjko ok. 2 lat i z dnia na dzień tak się stało więc to raczej nie problem ze żle zestrojona antenką.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Dodam że niestety nie posiadam miernika by zmieżyć SWR jeśli ktoś posiada schemacik to prosze o zaznaczenie który element sprawdzić i jakie ma oznaczenie
  • Level 28  
    Jeżeli wcześniej było ok to prawdopodobnie usterką będą zimne luty. Lutownica w rękę i do pracy.
  • Level 10  
    Koledzy więc przeleciałem całą płytke w poszukiwaniu zimnych lutów lecz wszystko ok. zmierzyłem napięcie na układzie z 10 nogami niestety niedowidze jego symbolu a mianowicie 1 Noga 13,6V 10 Noga 6,3 czyli jak czytałem na forum podobno prawidłowo natomiast na końcówce C 2078 ŚRODKOWA NOGA 13,6 dwie boczne wykazują 0V mierzyłem ten element miernikiem i wygląda na dobry oporność żedu 560 om.więc w czym jeszcze może tkwić problem ????????
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    Sprawdź stabilizator QB1.

    Cobra 19 DX 4 Problem z nadawaniem

    Na emiterze powinno być około +8,5V .


    Pozdrawiam.
  • Level 10  
    A więc jeszcze teraz pobiegłem sprawdzic tak jak radził SP5ANJ ze wzgledu na to że jestem kierowcą a bez Cb jak bez ręki, a więc kolego SP5ANJ zmierzyłem napięcia na tranzystorze QB1 miernik wykazał na Emiter 8,50V, Baza 9,13 Colektor 13,47 i co dalej mam koledzy począć Pomóżcie
  • Level 17  
    Witam,
    napisałeś, że pobór prądu zmienia się o ~200 mA przt przełączaniu Rx/Tx - ale jaki to jest pobór ? czy 200 - 400 mA, czy może 900 - 1100 mA ?

    Czy radio na odbiorze robi się gorące ?
    Bo jeśli robi się gorące i prąd na Rx jest duży (500-900 mA), to problem polega na wzbudzeniu się nadajnika podczas odbioru.
    Winne są tranzystorki kluczujące napięcie Rx/Tx.
    Na piwerwszym stopniu wzmacniacza jest wtedy cały czas napięcie, co powoduje wzbud nadajnika.
    Miałem kiedyś taki przypadek dokładnie w takim radiu.

    załączam kawałek schematu.
    Cobra 19 DX 4 Problem z nadawaniem

    Uwaga, QM4 i QT5 mają rezystory polaryzujące w strukturze, więc zwykły tranzystie się nie nadaje.

    Zacznij najlepiej od sprawdzenia napięcia na kolektorze QT1.
  • Level 15  
    Witam, ja też mam problem z owym radiem, mój problem jest taki, że przy nadawaniu wszyscy mówili, że strasznie trzeszczy i nie można mnie zrozumieć, to wymieniłem mikrofon ale podczas montażu małe dziecko bawiąc się podczas mojej nieobecności wyrwało przewody od przełącznika w gruszce, polutowałem na chłopski rozum i wydaje mi się, że mniej więcej dobrze, odbiera dobrze a podczas nadawania wskaznik poziomu sygnału wskazuje max tylko nikt mnie nie słyszy. Proszę o pomoc

    Dodano po 1 [minuty]:

    pisząc wymieniłem mikrofon miałem na myśli ten co jest w gruszce a nie całą gruszkę
  • Level 10  
    Więc kolego Wip88wz, sprecyzuje moją wcześniejszą odp. więc sprawdzałem pobór prądu miernikiem i na załączonym radiu pobór sięga 139mA a po wciśnięciu mikrofonu (nadawanie) sięga 154mA, reszta napięć jakie kontrolowałem a radzili mi bez zmian i co tu jeszcze robić ???
  • Level 17  
    ... czyli prąd zię zmienia nie o 200 a o 15 mA, i w dodatku jest mały.
    W takiej sytuacji wzbud wzmacniacza odpada, a potencjalnych usterek może być cała masa. Jeśli nie odbiera i nie nadaje, to może nawet nie ma sygnału z generatora VCO - a tego bez oscyloskopu czy sondy w.cz. nie sprawdzisz. Obawiam się że pozostaje Ci jakiś 'naprawiacz'.