Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Próbne zasilanie do wzmacniacza audio

karimar 02 Paź 2009 18:22 1475 27
  • #1 02 Paź 2009 18:22
    karimar
    Poziom 9  

    Witam, zmontowałem taki układ http://mirley.firlej.org/mini_wzmacniacz_2x100w Nie mam na razie funduszy na zrobienie odpowiedniego zasilania. Czy można na próbne "odpalenie" go na słabych głośniczkach użyć w jakiś sposób zasilacza antenowego TV na 12V?

    0 27
  • Sklep HeluKabel
  • #2 02 Paź 2009 18:31
    marihires
    Poziom 29  

    Cytat:
    Czy można na próbne "odpalenie" go na słabych głośniczkach użyć w jakiś sposób zasilacza antenowego TV na 12V?
    oszalałeś ? przecież taki zasilacz "pójdzie" z dymem.
    Poza tym do jego zasilania potrzebujesz zasilanie symetryczne.

    0
  • #3 02 Paź 2009 18:31
    Jarosx9
    Poziom 35  

    Jednego zasilacza nie możesz użyć ale dwóch tak (2 x 12v). Układ będzie miał mikroskopijną moc (zależy od mocy zasilaczy) ale powinien się uruchomić. Robisz z nich symetryczne napięcia tzn. podłączasz w ten sposób:

    - zasilacz_nr_1 +- zasilacz_nr_2 +

    - tam gdzie masz - zasilacza nr 1 będziesz miał napięcie ujemne względem masy,
    - tam gdzie +- to trzeba złączyć plus zasilacza nr 1 i minus zasilacza nr 2, będziesz miał wtedy punkt 0V, można to nazwać masą.
    - tam gdzie jest + zasilacza nr 2 będziesz miał napięcie dodatnie.

    PS. Nie radzę szaleć z obciążeniem (głośnik) i głośnością żeby nie spalić tych zasilaczy.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 02 Paź 2009 18:32
    polonez15
    Poziom 32  

    Zasilanie symetryczne , więc nie próbuj. Znasz w ogóle pojęcie zasilacza symetrycznego?

    0
  • #5 02 Paź 2009 18:34
    darek1.65
    Poziom 20  

    Nie możesz, gdyż potrzebne jest zasilanie symetryczne + i - 12V.

    0
  • #6 02 Paź 2009 18:37
    fis
    Poziom 20  

    Witaj.
    Zasilacz antenowy w tym przypadku jest przesadnie niedostateczny jeśli chodzi o moc i napięcie. Ponad to jest niesymetryczny. Twój wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego czyli ok. 2 x 40 V (+/- względem masy) i prąd kilka amperów przy pełnym wysterowaniu. Oczywiście można wstępnie uruchomić wzmacniacz przy nieco niższym napięciu, nawet o połowę, ale pojedyncze 12V i znikomy w porównaniu do wymaganego prąd, to zdecydowanie zbyt mało.

    Pozdrawiam!

    0
  • #7 02 Paź 2009 18:39
    karimar
    Poziom 9  

    OK. Wiem o co chodzi. Po prostu myślałem, że da się przerobić jakoś taki zasilacz prostym sposobem. W takim wypadku jak zmontować zasilacz symetryczny na trafie 2x15,1V ? Chodzi mi o jak najmniejszy koszt. Dopiero jak będę miał pewność, że to wogóle działa to kupie tak jak się należy trafo toroid i częsci do zmontowania zasilacza symetrycznego.

    0
  • #8 02 Paź 2009 18:44
    debik5
    Poziom 21  

    Witam przecież masz schemat zasilacza w tym linku co podałeś na samym początku.

    0
  • #9 02 Paź 2009 18:47
    marihires
    Poziom 29  

    Temat który polecam Link
    A schemat "standardowy":
    Próbne zasilanie do wzmacniacza audio

    0
  • #10 02 Paź 2009 18:48
    karimar
    Poziom 9  

    Schemat jest tylko, że jedyne kondensatory jakie posiadam to 3300mikro na 16V i diody prostownicze na 4A więc szukam jakiegoś zastępczego rozwiązania...

    0
  • #11 02 Paź 2009 18:54
    darek1.65
    Poziom 20  

    Ile masz tych kondensatorów? Diody dobre.

    0
  • #12 02 Paź 2009 18:57
    karimar
    Poziom 9  

    Tylko dwa, chyba żeby je połączyć równolegle jezcze z paroma innymi ( mam jeszcze 6 po 1000u na 16v).

    0
  • #13 02 Paź 2009 19:02
    darek1.65
    Poziom 20  

    Połącz po dwa kondensatory szeregowo nawet te 1000µF powinno na próbę wystarczyć. Zamiast mostka możesz dać po jednej diodzie też na próbę wystarczy.

    0
  • #14 02 Paź 2009 19:42
    karimar
    Poziom 9  

    Chyba raczej równolegle, bo wtedy pojemności się sumują...

    0
  • #15 02 Paź 2009 19:47
    darek1.65
    Poziom 20  

    Tu nie chodzi o zwiększenie pojemności a o zwiększenie napięcia dopuszczalnego dla kondensatora, bo z twoich 2x15V zrobi się 2x21V.

    0
  • #16 02 Paź 2009 20:14
    marihires
    Poziom 29  

    W razie łączenia kondensatorów w szereg w celu zwiększenia napięcia proszę nie zapomnieć o rezystorach symtryzujących napięcia na kondensatorach.

    0
  • #17 02 Paź 2009 22:15
    karimar
    Poziom 9  

    Zasilanie mam. Podłączyłem wszystko tak jak należy i mam problem odnośnie układu wzmacniacza. Wzmacniacz kanału 1 ma na wyjściu w stanie spoczynku 4,5V, a kanału 2 0,5V. Po podłączeniu głośnika do kanału 2 głośnik buczy. Na kanale 1 głośnik gra, ale ze znacznym buczeniem. W czym może być ukryty problem?

    0
  • #18 02 Paź 2009 23:16
    fis
    Poziom 20  

    Na wyjściu wzmacniacza zasilanego symetrycznie napięcie stałe powinno być bliskie lub równe 0V (w praktyce raczej nie spotykane).
    Sprawdź czy bieguny zasilania są prawidłowo doprowadzone? Czy diody, tranzystory i kondensatory polaryzowane są prawidłowo wlutowane, czy Pamiętałeś że obudowa TDA połączona jest wewnętrznie z minusem zasilania? Czy podczas lutowania nie powstały jakieś zwarcia?

    Powodzenia

    0
  • #19 03 Paź 2009 08:41
    karimar
    Poziom 9  

    "Obudowa TDA połączona jest wewnętrznie z minusem zasilania" co to oznacza? Zwarć nie ma, a polaryzacja elementów jest prawidłowa. Tylko dla pewności czy mógłby ktoś przejrzeć schemat z tamtej strony i powiedzieć jakie są polaryzacje złącz in, out i zasilania?

    0
  • #20 03 Paź 2009 11:10
    fis
    Poziom 20  

    Obudowa scalaka (blacha) połączona jest z wyprowadzeniem nr 15.
    http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1057.pdf

    karimar napisał:
    ... czy mógłby ktoś przejrzeć schemat z tamtej strony i powiedzieć jakie są polaryzacje złącz in, out i zasilania?
    Musisz sprecyzować swoje zapytanie!

    0
  • #21 03 Paź 2009 11:18
    karimar
    Poziom 9  

    Znalazłem źle wlutowaną diodę, ale już ją przelutowałem tak jak ma być. Tylko teraz na jednym kanale dalej jest napięcie spoczynkowe 4,5V, a po podłączeniu głośnika i podaniu sygnału muzycznego głośnik gra strasznie cicho. Natomiast na drugim kanale głośnik gra tak jak powinien, a napięcie spoczynkowe to około 0,4V. Dalej nie wiem co jest nie tak z dym pierwszym kanałem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Odnośnie zapytania chodzi mi o to gdzie podłączyć - a gdzie + zasilania oraz gdzie + a gdzie mase sygnału audio na wejściu oraz gdzie jest + i - na wyjściu głośnikowym.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oba tda są przykręcone do jednego radiatora więc to chyba nie stwarza problemu?

    0
  • #22 03 Paź 2009 22:04
    fis
    Poziom 20  

    Generalnie do GND podłączasz minusy sygnałów wejściowych (ekran przewodu doprowadzającego sygnał), jak też GND to minus sygnałów wyjściowych (do głośników). Płytka jest tak zaprojektowana, że w sąsiedztwie pól lutowniczych dla "+" sygnałów zarówno wejściowych jak i wyjściowych, są odpowiednie pola dla "-" czyli GND.
    Jeśli chodzi o podłączenie zasilania to chyba zapytałeś trochę z rozpędu, bo skoro wzmacniacz zadziałał i nie dymi, to zasilanie podłączyłeś raczej poprawnie. Jeżeli natomiast eksperymentowałeś przy podłączaniu zasilania i zdarzyło Ci się pomylić "+" z "-", to może to być przyczyną aktualnych problemów z jednym z kanałów. W takiej sytuacji konieczna może okazać się wymiana TDA. Sprawdź, czy scalaki się nie grzeją.
    Ujemny potencjał na radiatorze nie jest oczywiście problemem do momentu kiedy nie zechcesz umieścić wzmacniacza w metalowej obudowie, którą należy połączyć z masą!

    0
  • #23 03 Paź 2009 22:17
    karimar
    Poziom 9  

    Fakt trochę mnie poniosło z tą polaryzacją zasilania. Można przecież sprawdzić to po kondensatorach elektrolitycznych i ich podłączeniu do zasilania na płytce. Dokładnie sprawdziłem wszystkie połączenia na płytce. Nie mogę znaleźć przyczyny niedziałającego prawidłowo kanału.TDA się grzeją, ale to normalne dla tego układu, a tym bardziej przy tymczasowym radiatorze. Zmierzyłem napięcia na rezystorach i dla zepsutego kanału ich wartości są znacznie za duże w porównaniu do drugiego kanału. Już, że tak powiem zgłupiałem. Nie wiem co robić, bo nie mogę doszukać się usterki.

    0
  • #24 03 Paź 2009 22:57
    fis
    Poziom 20  

    Czy oba scalaki grzeją się jednakowo?

    0
  • #25 04 Paź 2009 09:01
    karimar
    Poziom 9  

    Tak, radiator nagrzewa się w obydwu miejscach ich przyczepu jednakowo.

    0
  • #26 04 Paź 2009 12:46
    marihires
    Poziom 29  

    karimar napisał:
    Znalazłem źle wlutowaną diodę, ale już ją przelutowałem tak jak ma być. Tylko teraz na jednym kanale dalej jest napięcie spoczynkowe 4,5V, a po podłączeniu głośnika i podaniu sygnału muzycznego głośnik gra strasznie cicho. Natomiast na drugim kanale głośnik gra tak jak powinien, a napięcie spoczynkowe to około 0,4V. Dalej nie wiem co jest nie tak z dym pierwszym kanałem.


    Powiedz która to dioda i czy to w tym kanale co nie gra? może zdjęcia z góry płytki zamieścisz? Sprawdzałeś czy dobra ta dioda? Czy inne są dobre? Czy tranzystor BC547 nie uległ uszkodzeniu?

    0
  • #27 04 Paź 2009 17:25
    karimar
    Poziom 9  

    Najlepsze jest to, że ta źle wlutowana dioda była w tym kanale co gra dobrze :/

    0
  • #28 04 Paź 2009 18:35
    fis
    Poziom 20  

    Jeśli Twoje oględziny nie wykazują żadnych uchybień montażowych (upewnij się że wlutowałeś wszystkie zwory), proponuję podstawienie w niesprawnym kanale "pewnego" TDA , np. przekładkę ze sprawnego kanału. W ten sposób być może unikniesz zbędnego zakupu.

    0