Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Giętarka plexi - podgrzewanie

akwin_tpl 02 Oct 2009 21:47 6501 7
    akwin_tpl
    Level 1  
    Witam serdecznie.
    Chcę zbudować urządzenie, którym będę w stanie podgrzać plexi (PMM) do około 100 stopni C, a następnie zagiąć pod odpowiednim kątem. Zaginanie to sprawa prosta, problem polega na podgrzaniu prostej płaszczyzny na odcinku około 1-1,5 metra. Znalazłem znikome informacje, że można to zrobić używając taśmy oporowej. Nie jestem specem w tych dziedzinach i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Może ktoś udostępni w miarę prosto opisany schemat jak coś takiego zrobić. Dodam, że chciałbym mieć możliwość płynnej ( w miara płynnej ) regulacji temperatury tak od 40 do np. 120 °C
    Z góry dzięki za pomoc.
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.
    Schematy i opisy budowy termostatów i regulatorów PWM można z łatwością znaleźć na forum.
    Natomiast informacje n.t. "taśmy oporowej" łatwiej chyba uzyskać w innym dziale.
    Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy".
    Pozdrawiam.
    MarekzRz
    Level 17  
    Witam .
    Ja mam prosty i sprawdzony sposób pleksę trzymam nad rozciągniętym drutem oporowym który umieszczony jest na blacie w wąskim kanaliku z profila Al tak że podgrzewa tylko wąską strefę jak zaczyna powoli płynąć (to widać) zaginam pod odpowiednim kątem - pleksa przymocowana jest do blatu szyną z ustawianym kątem. Drut zasilany jest z regulowanego zasilacza.
    malpek
    Level 18  
    W pracy używam dokładnie takiego sposobu jaki opisał MarekzRz, drut jest rozgrzany do czerwoności i pleksa po kilku minutach jest gotowa do gięcia, regulacja temperatury nie jest potrzebna. Poprostu regulujesz czas nagrzewania. Swoja drogą trzeba mieć sporo cierpliwości do tego zajęcia.
    cirrostrato
    Level 38  
    Przy samodzielnej budowie takiej zabawki (i innych np. do cięcia styropianu) trzeba zastosować naciąg (nawet prymitywny-sprężyna) drutu oporowego ,który po nagrzaniu dość mocno się wydłuża.
    krystian_k86
    Level 1  
    Witam, a jeśli chciałbym zastosować w mojej giętarce drut oporowy o grubości 2mm to jaki transformator zastosować do tego? Czy instalacja powinna wyglądać tak: zasilanie + transformator + drut oporowy?
    Construct
    Level 11  
    Drut oporowy ma określony opór na metr, trzeba dobrać urządzenie zasilające, np regulowany transformator- autotransformator, drut rozciągnąć na bloczkach z naciągiem,a chłodzenie otoczenia drutu można zrealizować za pomocą wody w profilach stalowych, będących od razu stelarzem konstrukcji.