Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Zyxel Prestige 660HW i Orange FREEDOM

03 Oct 2009 10:51 2265 1
  • Level 9  
    Witam! Posiadam usługę Orange Freedom 1MB. Wyslalem do Orange majla z pytaniem jaki typ routera mam kupic i jakie dane mam wpisac gdy bede ustawial tenze router. Odpisali mi majla z tymi danymi i ze ma byc router z Annexem A. Wiec znalazlem taki router ADSL na allegro, konkretnie ZYxel Prestige 660 HW. Podlaczam wszystkie kable do routera ale nie swieci sie dioda w routerze DSL/PPP. Ustawielm router tak jak mi Orange podało:

    - VPI/VCI 0/35
    - Enkapsulacja VcMUX bądź automatyczna
    - Protokół PPPoA (sugerowany) lub PPPoE
    - Autentykacja PAP (sugerowana) lub CHAP
    - Modulacja g.DMT bądź automatyczna
    - Login i Hasło do oferty internetowej podane na umowie
    - Adres IP dynamiczny lub automatyczny
    - Serwery DNS 79.163.127.70 oraz 217.116.100.65

    i dalej nic. NIe moze sie połączyć z netem, dioda dalej nie świeci. Resetuje i nic.
    Robie test ADSL i pisze caly czas FAIL.

    Wizard Setup - ISP Parameters for Internet Access

    LAN connections
    Test your Ethernet Connection PASS

    WAN connections
    Test ADSL synchronization FAIL
    Test ADSL(ATM OAM) loopback test FAIL
    Test PPP/PPPoE server connection FAIL
    Ping default gateway FAIL

    Napisałem do sprzedajacego ze mam taki problem to mi napisal takie coś:

    Prosze postapic wedlug ponizszej instrukcji i zmienic modulacje, ktora
    zalezy od typu lacza z TP.sa :

    -----------------
    Start > Uruchom > cmd
    Wpisz telnet 192.168.1.1
    podaj hasło takie jak do logowania się przez www czyli: 1234
    jak pokaże się menu wpisz 24 enter
    teraz 8 i enter
    teraz wpisz: wan adsl opencmd multimode lub gdmt
    enter
    teraz wpisze exit i enter
    teraz 99 i enter
    Wylacz router z pradu i wlacz ponownie.

    Zrobiłem tak i dalej nic.Zadnego polaczenia, dioda dalej sie nie swieci.
    I teraz sie zastanawiam czy ten model routera napewno działa w trybie ANNEX A
    lub czy tenze router jest uszkodzony i dlatego sie nie laczy.
    Albo ja coś zle robię. Proszę o pomoc bo nie wiem czy mam zwrocic ten router sprzedajacemu.
    Dziękuje bardzo za wszelką pomoc!!! Pozdrawiam!
  • Level 26  
    Po podłączeniu linii telefonicznej do porty WAN/DSL dioda od tego portu powinna zacząć pulsować. Oznacza to proces synchronizacji z usługodawcą. Jeśli dioda się nie świeci są trzy opcje:
    1. Usługa nie została jeszcze aktywowana na Twoim łączu.
    2. Dioda w modemie jest spalona (modem może być sprawny)
    3. Modem jest uszkodzony i stąd "nie widzi" sygnału co jest sygnalizowane mruganiem diody portu WAN/DSL.
    Kabel telefoniczny do portu WAN/DSL powinieneś podłączyć bezpośrednio z gniazdka, nie poprzez filtr.