Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

skaner primax

fido 17 Cze 2004 12:51 1384 7
  • #1 17 Cze 2004 12:51
    fido
    Poziom 26  

    dostalem do przetestowania skaner primax 4800 direct i problem polega na tym ze jak zainstaluje wszystko i chcec wykonac skanowanie to dioda na nim zgasnie poznie sie zapali i wyskakuje blad error 82 can not find your skaner, jesli wezme uruchomie program ktory sie zainastalowa ze skanerem i dam mu zeby wykryl skaner to tez tak sie sie zachowuje ze nie wykrywa skanera na zadnym porcie a jest podlaczony do lpt, czy moze byc to zwiazane ze zasilaniem ze jest za niskie bo zasilacz na wyjscu ma 12V a na skanerze pisze rating 24V, moze ktos wie jaki zasilac zpowinien byc nadmienie ze skaner jest przywieziony z niemiec

    0 7
  • #2 17 Cze 2004 13:58
    kysu
    Poziom 20  

    Mozliwe ze problem faktycznie tkwi w zasilaczu... jednak sprawdz czy w BIOS-ie masz ustawiony port LPT w tryb EPP ... prawie wszystkie skanery pod LPT wymagaja tego trybu...

    0
  • #3 18 Cze 2004 00:47
    fido
    Poziom 26  

    kysu napisał:
    Mozliwe ze problem faktycznie tkwi w zasilaczu... jednak sprawdz czy w BIOS-ie masz ustawiony port LPT w tryb EPP ... prawie wszystkie skanery pod LPT wymagaja tego trybu...

    przestawilem na EPP i nic caly czas tak samo

    0
  • #4 18 Cze 2004 03:00
    opelr
    Poziom 29  

    Zasilanie 12V jest ok , skaner jest uszkodzony i tyle ,pewnie lampa potrzebuje 24v co jest dawane przez przetwornice i wyskakuje że ocena 24v jest zła .

    0
  • #5 18 Cze 2004 10:22
    kysu
    Poziom 20  

    Napisz jeszcze czy przypadkiem nie probujesz uruchomic tego skanera pod WIN XP ? ...jesli tak jest to prawie na 100% skaner nie bedzie dzialal i mozesz go przetestowac pod np. WIN98...

    0
  • #6 21 Cze 2004 22:51
    fido
    Poziom 26  

    kysu napisał:
    Napisz jeszcze czy przypadkiem nie probujesz uruchomic tego skanera pod WIN XP ? ...jesli tak jest to prawie na 100% skaner nie bedzie dzialal i mozesz go przetestowac pod np. WIN98...

    probowalem go uruchomic jak i pod winxp jaki pod win98 i tak samo sie zachowywal, okazalo sie ze byl uszkodzony sam zasilacz poprostu wprowadzilo mnie wblad to ze jak podlaczylem kabel lpt bez zasilania to te dioda swiecila, ale nadal jest niezbyt dobrze bo podlaczylme inny zasilacz i lampa nie swieci cala tylko po bokach a na srodku troche, czy moze byc to spowodowane tym ze jest zbyt maly zasilacz bo jest tylko 300ma

    0
  • #7 23 Cze 2004 01:14
    opelr
    Poziom 29  

    Ja tam swoje ci podpowiedziałem ,reszta to sam musisz wiedzieć jaki zasilacz podłączyłeś ,i jak to próbowałeś ,wg. mnie zasilacz 300mA powinien być ok.

    0
  • #8 25 Cze 2004 17:48
    ghost
    Poziom 23  

    Sprobuj wykombinowac inny zasilacz o napieciu 24V i wiekszej obciazalnosci, mam skaner Musteka ktory mial zasilanie 12V/1A i niestety podpiecie zasilacza o mniej wiecej takich parametrach powodowalo problemy.. po wymianie na mocniejszy zaczal dzialac prawidlowo.

    Cytat:
    Napisz jeszcze czy przypadkiem nie probujesz uruchomic tego skanera pod WIN XP ? ...jesli tak jest to prawie na 100% skaner nie bedzie dzialal i mozesz go przetestowac pod np. WIN98...

    Bedzie dzialal.. trzeba zerknac na strone producenta, u mnie tez pyly problemy np. z instalacja od XP sterow od Win2k, okazalo sie ze ze strony producenta mozna zassac specjalny "loader" PRZEZ ktory uruchamia sie instalacje sterownika do Win2k i wszystko dziala prawidlowo.
    XP wcale nie jest az taki straszny w kwesti sterownikow, wiecej jaj spotykalem nawet pod Win98... trzeba tylko trzymac sie zasady by sterowniki byly jak najnowsze i koniecznie pod conajmniej NT/w2k. jedynym problemem "nie do obejscia" jak do tej pory byly w mojej praktyce chece z modemami Motoroli (zrywaja polaczenie pod WinXP , na innych systemach wszystko ok)

    0