Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz FLI 400s schemat jego przetwornicy

04 Paź 2009 00:25 3390 18
  • Poziom 16  
    Witam posiadam taki wzmacniacz jak w temacie spaliły mi się 2 tranzystory w przetwornicy o oznaczeniach irfz44n i do tego jeszcze 2 rezystory o oznaczeniach
    r33 i r32 nie znam ich oporności poszukuje ich.
    Dodaje zdjęcia do rozpoznania.
    Wzmacniacz FLI 400s schemat jego przetwornicyWzmacniacz FLI 400s schemat jego przetwornicyWzmacniacz FLI 400s schemat jego przetwornicyWzmacniacz FLI 400s schemat jego przetwornicy
  • TermopastyTermopasty
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    Zakładam że przetwornica na tl 494 więc może4 ze schematu aplikacyjnego coś się dowiesz?
  • Poziom 16  
    Ireneo tak przetwornica jest na tym układzie TL494CN te dwa rezystory są przylutowane pod ścieżkę dochodząca do tych irfz z Różnych schematów wynika ze stosuje się tam 22 omy lub 33 a ja wymontowałem te stopione i one wykazują jakieś 50 omów ale nie wiem czy mogę wieżyc tym spaleniuchom czy mogę je dobrać metodą prób i błędów? mam jeszcze na przetwornicy 2 dobre układy irfz i tam też są te rezystory możne dobiorę taką samą wartość co te dobre myślicie że będzie to działać wtedy?
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    Powinien działać pewnie w jakimś zakresie okolicy 50 om.Najlepiej właśnie będzie jak zmierzysz te dobre,i tym pewnie się miedzy innymi różni schemat przetwornicy producenta i schemat FLI400s
  • Poziom 16  
    Wzmacniacz spalił się dalej zastosowałem 50 om oporniki i do tego wymieniłem jeszcze 2 irfz bo okazało się ze tez mają przebicie i jedna końcówka mocy tez była uszkodzona. Podłączyłem go pod auto i zagrał 3 sekundy i umarł dalej poleciała dalej ta sama końcówka i 4 irfz-ty co to możne być ?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 41  
    wymień jeszcze raz i testuj na zasilaczu maks 1.5 ampera,zmierz najpierw napięcia na wyjściach wzmacniacza,powinno być ok 0v.Wtedy mały głośnik i cichutko na początek zobaczyć czy nie ma zniekształceń.mały zasilacz odporny na zwarcie nie uszkodzi wzmacniacza gdy będzie jakaś usterka
  • Poziom 16  
    Podczas pierwszego włączenia dokładnie tak zrobiłem mały zasilacz i głośniczek zniekształceń nie było grał normalnie dopiero po podłączeniu do samochodu i włączeniu grał ale jak podkręciłem potencjometr i się spalił. zastanawia mnie trafo w nim bo strona pierwotna pod miernikiem wykazuje zwarcie pomiędzy końcami. tak samo jest po stronie wtórnej i nie wiem czy to ma tak być trafo oryginalne ale nie ma przebicia pomiędzy strona pierwotna i wtórna. wzmacniacz ma w mostku 400 watt podłączałem głośnik 4 omowy i nie zdążył zagrać na 1\3 mocy i umarł.
  • Poziom 41  
    Znowu padło to samo?Może słaby kontakt z radiatorem i się przegrzewa
  • Poziom 16  
    Nom to samo kurcze nie sadzę żeby to było przegrzanie pastę nawet nową dałem sprawdzałem czy nie ma przebicia do obudowy każdego elementu. Ale nie daje mi spokoju to zwarcie na trafie czy tak ma być ??
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    grube w miare druciki więc rezystancja będzie mała.Moze coś przy głośniku,jak drga to zwiera?
  • Poziom 16  
    Nie głośnik pracuje cały czas pod wzmacniaczem 200 w (mostek) bezproblemowo. Nom druciki są w trafie skręcane po 4 do jednego zwoja.
  • Poziom 41  
    No to brakuje mi pomysłów na odległość
  • Poziom 12  
    Witam. Sprawdź tranzystory sterujące mosfetami ,najlepiej je wymień, możesz podmienić też tl-a i sprawdź wszystkie elementy w jego otoczeniu. Te oporniki trochę duże, może mosfety nie otwierają się do końca,lub zbyt wolno. Mosfety jeśli się wymienia,to najlepiej wszystkie i z jednej serii produkcyjnej(zbliżone parametry). Czy w końcówce dałeś takie same tranzystory jak były, czy zamienniki? Może jakieś podróbki Ci się trafiły. Po awarii tranzystorów końcowych powinno się też sprawdzić tranzystory sterujące,często też się uszkadzają .
  • Poziom 41  
    No ale sterujące jeżeli byłyby uszkodzone to pojawiłyby się zniekształcenia?
  • Poziom 16  
    witam wzmacniacz wczoraj dostał druga serie irfz i nowa końcówkę mocy podłączyłem go pod mały zasilacz i głośniczek i grał w domu czysto i ładnie więc przyszedł czas podłaczenia do samochodu( zauważcie że w aucie cały czas używam tego głośnika na innym wzmacniaczu ) wiec FLI włączył się grał cicho i po podkręceniu po chwilce czystego pieknego basu (10 sec) spalił się bezpiecznik główny we wzmacniaczu więc rozebrałem jeszcze raz przetwornica jest dobra umarła końcówka mocy. do końcówki użyłem zamienników bo były tam wcześniej b778 zamieniłem na BD246c i b998 zamieniłem na bd249c takie mi dali zamienniki bo oczywiście nie mieli oryginału. Nie wiem co jest mam go teraz na stole. spider446 miałeś racje tranzystory sterujące końcówką są uwalone też i tl też na kilku nóżkach wykazuje zwarcie(pomiędzy 2in- a REF a output ctrl i też pomiędzy vcc i c2 wyjściami) więc tl też do wymiany bo raczej takich zwarć nie powinien wykazywać reszta tranzystorów na pokładzie ok. Ireneo może głośnik grał dlatego bo ja go podłączałem w mostek a nie stereo a druga końcówka dobra wiec pewnie dlatego grał
    W razie czego gg9867667
  • Poziom 12  
    W Zasadzie masz rację,ale czasem różnie półprzewodniki się zachowują przy uszkodzeniu.Jakie masz tranzystory w końcówce mocy? Czy one wyrabiają w mostku na 4-ech omach? Spróbuj naprawić ten wzmacniacz etapami. Odłącz przetwornicę od końcówek i najpierw ją napraw,potem weź się za wzmacniacz. Przetwornicę przed uruchomieniem obciąż np. żarówkami 230v. Końcówki audio również możesz uruchomić zasilając je z zewnątrz.
  • Poziom 16  
    Tranzystory na jednej końcówce są oryginalne na drugie co się spaliła dostałem zamienniki i myślałem ze to one robią wrogą robotę ale są takie same jak oryginały (patrzyłem na notę katalogową) nie mogę rozłączyć przetwornicy od końcówek bo za trafem jest mostek prostowniczy który daje napięcie z powrotem jeszcze na obwody przetwornicy Kurde jaki głupi jestem TL jest dobry miernik wykazywał zwarcia bo tak były ścieżki pozwierane oryginalnie tl dobry wie tylko ta końcówka.

    Tranzystory sterujące po wy-lutowaniu okazują się dobre (bez zwarć ) jak to dalej rozumować? czemu się spaliła końcówka?
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Nie pamiętam jak to się liczyło a nie chce mi się szukać,ale te tranzystory w mostku,przy 4-ech omach nie wyrabiają,są za słabe. Ich prąd to 8A . Proponuję Ci wstawić tranzystory np. tip 2955 i tip 3055 gdzie prąd IC=15A,czyli prawie 2 razy więcej, "powzmacniaj" wszystkie ścieżki prądowe przy przetwornicy i zasilające końcówki,możesz też dać większe kondensatory przy zasilaniu za transformatorem i wtedy próbuj w mostku 4-ech omów,Inaczej będziesz cały czas wymieniał te tranzystory. Ważne żeby miały dobry i pewny styk z radiatorem,wydziela się na nich dużo ciepła. Po takiej przeróbce może trafo się grzać dosyć mocno,je też można trochę zmodyfikować.
  • Poziom 16  
    Witam po chwili nieobecności Czekałem chwile na zamówione TIP-y po włożeniu sprzęt zaczną grać elegancko spider446 ścieżek nie poprawiałem cyną bo były oryginalnie po cynowane zasilania i odejścia nie modyfikowałem więcej nic nie zmieniałem wzmacniacz gra lux beż zbędnego przegrzewania przetwornica nie czuje obciążenia. Wielkie dzięki wam się należy za to szczególnie spider446 Problem rozwiązany.