Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosty tester serwomechanizmów

mi_ma 04 Oct 2009 08:12 8639 4
Altium Designer Computer Controls
  • Prosty tester serwomechanizmów

Gdget Gangster niedawno opublikował swój najnowszy projekt o nazwie Prosty Tester Serw (Simple Servo Tester). Pozwala on na podłączenie dwóch serwomechanizmów i przetestowanie ich poprawności działania. Urządzenie przydaje się do sprawdzenia serwomechanizmów przed zamontowaniem w modelach, bądź do wycentrowania ich. Całość zbudowana jest w oparciu o popularny licznik NE555. Na stronie źródłowej nie ma co prawda zamieszczonego schematu, ale zdjęcia obwodu drukowanego są na tyle dokładne, a sam układ prosty, ze bez trudu można odtworzyć schemat i powielić go do własnych potrzeb.

Prosty tester serwomechanizmówProsty tester serwomechanizmówProsty tester serwomechanizmów

Źródło http://www.instructables.com/id/Simple-Servo-Tester/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    inkognito09
    Level 29  
    O ile wiem, modelarskie serwomechanizmy są sterowane za pomocą sygnału PWM. Wystarczy zrobić regulator PWM na NE555, podłączyć go do 3 goldpinów zachowując pinologię złączki serwa. Oczywiście jeszcze trzeba zapewnić mu zasilanie i.. gotowe. Chociaż jeżeli ktoś jest modelarzem i ma aparatury itp. to zwykle ma czym to sprawdzić. Taki sobie bajerek, jak dla mnie bardziej edukacyjny niż przydatny. Przy budowie modelu może być wygodne dla wstępnego sprawdzenia działania całego układu.
  • Altium Designer Computer Controls
    Kisiel
    Level 13  
    Cześć!

Układzik faktycznie się przydaje ale praktycznie wtedy gdy otwiera się szafę patrzy całe pudło serw, najczęściej różnych i nie wiadomo czy działają. I do testu takiej fury najczęściej złomu to się nada, bo przeciez po rozbiciu modelu serwo uszkodzone ale idzie do szafy bo sie przydac moze :P. Co do schematu ja kiedyś zrobiłem taki testerek na NE555 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic871257.html .
    Krzysiek16
    Level 24  
    NE555 to nie licznik.
    marcinlas
    Level 12  
    No wszystko dobrze tyle, że jest to olbrzymi tester - raczej nie włożysz go do modelu.
    Bo za wielki, ja myślałem o czymś takim co widziałem na allegro - czyli zabawka szerokości prawie kabla zasilającego z dokładnym wieloobrotowym potencjometrem SMD.
    Przy zastosowaniu sprężyny mamy fajny układ wykonawczy dla kilku serw.
    PZD!!!

Marcin
    :D:D:D