witam wszystkich!
Mam problem z oplem vectra b 1996 1.8 _16v benz/gaz sekwencja.
Przykładowo: w czasie jazdy wrzuce luz to zdarza sie ze obroty silnika powinny spasc na 900, a niestety spadaja na 1000,czasami 1100,1500(ciekawostka:kiedy zatrzymam auto,to po chwili obroty spadaja na takie jak powinny byc),czasami robi sie tak ze auto odrazu gasnie po wcisnieciu sprzegła( zeby na przykład zmienic bieg).
Kiedy silnik sie nagrzeje do 90 stopni(np.w miescie,korkach) to góbi wolne obroty momętami i trzeba gaz trzymac noga,bo innaczej zgasnie.
Teraz co mu sie dzieje w czasie postoju: po odpaleniu silnika obroty sa 900 takie jak powinny byc. Kiedy mu przygazuje tak np. od 5,6 tys i puszcze gaz to obroty spadaja raz na 900(tak jak powiny) raz na 1000-1100 a czasami wachaja sie tak od 500 do1500 po czym albo po chwili sie ustatkuja albo auto zgasnie. Zauwarzyłem
ze te wszystkie objawy powtarzaja sie czesciej wraz z zwiekrzajaca sie temperatura silnika. objawy pokazuja sie jak silnik przekroczy temp.80 stopni. opel pali bez problemu nawet po zgasnieciu. objawy pozazuja sie i na benzynie i na gazie(paliwo tankuje na orlenie) Co ciekawsze vectra była podpinana pod komputer 2 razy i za kazdym razem diagnoza nie wykazała zadnego błedu. Przeczysciłem przepustnice,silniczek krokowy,wymienione wszystkie filtry. auto raz chodzi dobrze a raz sie tak pierniczy.