Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja Manta 430 Easy Rider - zakłóca CB

RobertP01 04 Oct 2009 12:33 7777 12
    RobertP01
    Level 2  
    Witam.
    Mam pytanko, kupiłem nową nawigację Manta 430 easy Rider.
    W sumie jest OK.
    Tylko mam jeden problem.
    Po włączeniu kabla zasilającego do gniazdka zapalniczki i podłączeniu go do nawigacji, mam problem z CB radiem(strasznie szumi). Nie pomogła próba zasilania CB radia bezposrednio z akumulatora , są takie same zakłócenia.Zakłócenia nikną gdy odłączy się kabel od nawigacji(nawet nie wyciągając go z gniazda zapalniczki.
    Może ktoś mógłby mi pomóc zlikwidować ten problm.
    Pozdrawiam
    koala106
    Level 39  
    Zmień ładowarkę lub załóż pierścionki ferrytowe na kablu. Jeżeli to nie pomoże, to zmień położenie przewodów - CB najlepiej prosto z akumulatora. Ładowarki do Mant, Larków szumią strasznie
    zak12
    Level 17  
    Winną jest prawdopodobnie przetwornica zasilacza nawigacji. Spróbj zastosować zasilacz ze stabilizatorem 5V zamiast tej przetwornicy.
    RobertP01
    Level 2  
    Czy napewno jest to wina ładowarki , a nie nawigacji.
    Bo jak odłączę ładowanie od nawigacji ale nie wyjmę wtyczki z gniazda to zakłóceń nie ma. czy zakłócenia powoduje ładowarka tylko pod obciążeniem.
    kombajn1
    Level 10  
    Witam.

Mam dokładnie ten sam problem z tym samym modelem nawigacji + radio cb president.
    W związku z poradami jakie zaproponował Koala106 dokonałem pewnej próby.
    Pożyczyłem od ojca ładowarkę od jego nawigacji (MioP550). Zaznaczam, że zestaw: MioP550 jako nawigacja + moje cb president działa bez zarzutu (tzn. nawiga nie wprowadza zakłóceń). Dalszym krokiem było podłączenie zamiast oryginalnej ładowarki od Manty ładowarki od Mio. I co? Efekt dokładnie taki sam jak przy zastosowaniu ładowarki od Manty - czyli duże szumy na CB.
    Teorię z ładowarką wprowadzającą szumy uważam za obaloną.
    Moim zdaniem winna jest nawigacja. BTW. Mój znajomy ma model Manty z ekranem 3,5 cala (nie pamiętam nazwy modelu) i ma dokładnie ten sam problem...
    Ok. W takim razie czy ktoś ma jeszcze jakieś porady w tej kwestii?
    koala106
    Level 39  
    kombajn1 wrote:

Teorię z ładowarką wprowadzającą szumy uważam za obaloną.
    Moim zdaniem winna jest nawigacja. BTW. Mój znajomy ma model Manty z ekranem 3,5 cala (nie pamiętam nazwy modelu) i ma dokładnie ten sam problem...
    Zbadaj na większej ilości nawigacji - zanim obalisz teorię:) A co do ładowarek, to u mnie sprawdzone - Lark 35 - oryginalna ładowarka - szumi jak cholera, radia nie idzie słuchać, podmieniam ładowarkę na ładowarkę od Tomtoma 930 radio chodzi idealnie, podobnie jak Navia 2008 - więc to zdecydowanie jak dla mnie wina ładowarek.
    Bercik130
    Level 1  
    Kup filtr przeciwzakłóceniowy do CB koszt 25 zł. Miałem ten sam problem Radio president JOHNNY II i nawigacja BINATONE. Po założeniu filtra ucichło, wcześniej nawet przy dojeżdżaniu do świateł, przejeżdżaniu pod linią wysokiego napięcia, transformatora itp. mi szumiało teraz wszystko ładnie i cichutko chodzi.
    kombajn1
    Level 10  
    Bercik130 wrote:
    Kup filtr przeciwzakłóceniowy do CB koszt 25 zł. Miałem ten sam problem Radio president JOHNNY II i nawigacja BINATONE. Po założeniu filtra ucichło, wcześniej nawet przy dojeżdżaniu do świateł, przejeżdżaniu pod linią wysokiego napięcia, transformatora itp. mi szumiało teraz wszystko ładnie i cichutko chodzi.

Kolego, możesz dokładnie podać jaki filtr zakupiłeś (jakiś link, nazwa)?
    Sprawdzałem CB Onwa z zamontowanym dodatkowym filtrem z allegro + moja nieszczęsna nawigacja - efekt taki sam jak na Presidencie, czyli szumy. Może po prostu ten filtr jest słabo dobrany (dlatego byłbym wdzięczny za namiary)?

Co do kolegi dwa posty wyżej: próbowałem jeszcze jednego sposobu - zakupiłem rozdzielacz (3 gniazda zapalniczki + USB). Wymyśliłem, żeby zasilić moją Mantę tak jak zasilam ją z komputera - czyli zwykłym USB. Dodatkowo znalazłem kabel USB-miniUSB ekranowany razem z pierścieniem. Jednak po podłączeniu szumy na CB nadal pozostały...
    kombajn1
    Level 10  
    Hmmm... kolega Bercik130 odpowiedział na mój wpis - wpis został wrzucony do forumowego kosza.
    Wyciągnąłem wiadomość z kosza i zamieściłem ją cytując wypowiedź Bercika130 i... wiadomość znowu ląduje w koszu.
    Chyba trochę zbyt restrykcyjny jest ten filtr na elektrodzie!

Skoro tak, to znowu spróbuje dodać odpowiedź Bercika130. Tym razem podam nr aukcji alegro i nazwę sprzedawcy - nie będę zamieszczał linku bo być może on jest przyczyną usuwania wiadomości.

Poniżej treść wiadomości:
    ========================
    aukcja nr: 870869289
    nazwa: filtr_przeciwzakloceniowy_cb_20a_polski_skuteczn
    sprzedawca: sklep-elektronet

tutaj kolego masz identyczny jak ten, który ja założyłem 20A Nie kupowałem go na Allegro bo znalazłem w sklepie za 25 zł także nie opłacało mi się no i jeszcze czekanie czego nie lubię! Ale w ostateczności można i na Allegro :) Jak założysz to napisz jaki efekt... U mnie rewelacja!
    ========================
    Pontikos
    Level 38  
    Mozliwa jest jeszcze teoria rozszerzona :)

Ktoras z czestotliwosci generowanych przez pracujaca Mante (urzadzenie) wzbudza sie w _niektorych_ ladowarkach, ktore zwracaja do ukladu zasilania 12V czestotliwosci zaklucajace (jesli sa elektrycznie polaczone).

Mysle ze Pan Ockham by sie nie czepial i efekt zastosowania filtru da sie w ten sposob wytlumaczyc :)
    kombajn1
    Level 10  
    Troszkę mnie nie było, jednak w końcu udało mi się zakupić polecany przez kolegę filtr.
    Niestety nie odczułem żadnych zmian jeśli chodzi o jakość odbioru na CB - szumy występują nadal (po podłączeniu ładowania nawigacji Manta).
    W tej chwili zmieniłem auto na Citroen Berlingo i są w nim dwa gniazdka zapalniczki - sądziłem, że jeśli podłącze pod jedno CB a pod drugie Nawigację, to szumy powinny się zmniejszyć (a najlepiej ustać). Nic takiego nie miało miejsca - szumy jak były tak są nadal...
    Tracę już cierpliwość jeśli chodzi o Mantę - w sumie nie taka najgorsza nawiga, ale kompletnie nie sprawdza się w połączeniu z CB...
    Czy może spróbować jeszcze zastosować inną ładowarkę lub może ktoś znalazł jakieś inne rozwiązanie tego problemu??

Pozdrawiam.
    zdzinio
    Level 11  
    Zrobiłem test. Podłączyłem palmtopa Siemens n560 z ładowarką i radio CB Alan 18 do tego samego akumulatora - szum w głośniku jak diabli. Później palmtopa z ładowarka do jednego akumulatora, a CB radio do drugiego, galwanicznie urządzenia odizolowane od siebie - bez zmian, radio jak szumiało tak szumi. Szum pojawia się w momencie wpięcia ładowarki do palmtopa. Nie pomagały ferryty i filtry przeciwzakłóceniowe. Wniosek jeden, tania ładowarka impulsowa generuje mnóstwo zakłóceń i bynajmniej nie przedostają się one drogą zasilającą do radia. Do palmtopa zrobiłem więc zasilacz samochodowy na 78T05 i mam teraz święty spokój.