Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z elektrycznym podgrzewaczem wody Siemens.

04 Paź 2009 21:14 15333 7
  • Poziom 9  
    Witam,

    posiadam elektryczny podgrzewacz wody firmy Siemens model DH18400 18kW. Dokładna specyfikacja techniczna:

    Link

    Jest to podgrzewacz 3 fazowy i od kilku dni nie mogę go używać, ponieważ po załączeniu przepala bezpiecznik na jednej z faz. Kiedy wywali już jeden bezpiecznik działa nadal ale woda jest chłodniejsza, i najwyraźniej pobiera więcej prądu. Stwierdziłem to kiedy poszedłem go odłączyć od mufy przez którą jest podłączony. Mufa nagrzała się do tego stopnia że stopiła plastikowe elementy i zgrzała bolce.
    Po zdjęciu obudowy z podgrzewacza "na oko" nic złego nie widać (zamieszczam zdjęcia).
    Podejrzewam że któraś z grzałek w bloku wodnym przepaliła się i robi zwarcie.Czy to może być przyczyną?
    Czy ktoś miał podobny problem z takimi urządzeniami?
    Proszę o wszelkie informację która umożliwi mi naprawę, bo nie uśmiecha mi się kupować nowe urządzenie :(

    Dzięki za wszelkie informacje, zdjęcia podgrzewacza bez obudowy poniżej.

    Problem z elektrycznym podgrzewaczem wody Siemens.Problem z elektrycznym podgrzewaczem wody Siemens.Problem z elektrycznym podgrzewaczem wody Siemens.Problem z elektrycznym podgrzewaczem wody Siemens.

    Proszę z tytułu usunąć słowo PROBLEM
    mod - mirrzo
  • Poziom 23  
    Na początek sprawdź dokładnie samo gniazdo i wtykę. Najprawdopodobniej problem właśnie tam się znajduje. Mogą to być słabo dokręcone przewody i wzrost temperatury spowodowany słabym stykiem. Moim zdaniem nie powinieneś łączyć tego ogrzewacza poprzez gniazdo i wtykę, ale bezpośrednio z zabezpieczenia do ogrzewacza. Na fotce te przewody są raczej za mikre do zasilania. Wymagany przekrój to 4x4 mm kw. Mogły się podtopić w izolacji i powodować zwarcie.
  • Poziom 9  
    Wtyka zmieniona, efekt ten sam. Myślisz że zbyt słaby przewód ? Na takim samym chodzi spawarka pokaźnych rozmiarów i jest ok.
  • Poziom 23  
    Jeśli jesteś elektrykiem to powinieneś wiedzieć co i jak sprawdzić. Jak wcześniej napisałem, przewód jaki widzę na fotkach jest trochę za cienki. Sugerowany przez producenta powinien być 4x4 mmkw. Pamiętaj, że prąd jaki pobiera podgrzewacz to ok 27 A na każdej linii. Nikt nie jest prorokiem w tych sprawach i bez pomiarów nic ci nie powie. Sam nie wiesz gdzie może być przyczyna usterki. Stosując jednak za małe przekroje przewodów zasilających ( nie wspominając o tym, że nie wiadomo jaka wtyczka i gniazdo jest w torze zasilania) wskazujesz na jedną z przyczyn awarii i niestety braku wyobraźni. Proponuję kontakt z miejscowym elektrykiem i sprawdzenie całej linii zasilania dla tego ogrzewacza, jak również i kontrolę samego ogrzewacza i jego zabezpieczeń !
  • Poziom 11  
    Mam pytanie czy wiesz jaka była przyczyna nie działania urzadzenia poprawnie? Podlaczone jest tak jak jest zalecane w instrukcji.

    Zdjąłem obudowe, w gornym prawym rogu jest reset, włączylem go, tzn przesunalem w gore i zablokowalem, aby pozostał w tej pozycji, teraz woda jest letnia, co w takim razie mozebyc przyczyna nie poprawnego funkcjonowania urzadzenia?

    Rozwiązałem problem, okazał się banalny, czytalem w poprzednich postach o regulacji dopływu ciśnienia wody, w tym przypadku akurat to kokazało się zbędne. Posiadam w domu 2 podgrzewacze jeden - 24kW, drugi 18kW, chodzily oba naraz i dlatego nie byl wyadajny podgrzewacz opisany w problemie.
  • Poziom 1  
    Witam sory że tu ale nie wiem gdzie .
    Mam podgrzewacz wody 4,5kW ponoć prysznicowy marki perfect 450P
    zaczne od poczatku
    Mam instalacje 1 fazową, kiedy lekko odkrecam to leci zimna woda, jak srednio swiatlo przygasa i leci ciepła woda na małym strumieniu czasem gorąca ale wtedy nie da sie nawet wziąść prysznicu , jak srednio odkrece woda ma jakies 15 stopni max.
    proszę o jakieś wskazówki
  • Poziom 36  
    Witak. Kiedy był zamontowany podgrzewacz?
  • Poziom 2  
    Hej, też się podczepię.

    Witam, mam pewien dziwny problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Jako, że jestem laikiem, mam nadzieję, że ktoś z Was może mi wskazać przyczynę problemu.

    Otóż mam w łazience podgrzewacz wody Simens 21kW:

    Wczoraj kiedy brałem prysznic, nagle zaczęła lecieć tylko zimna woda. Po wyjściu okazało się, że nie działa żadne gniazdko w kuchni, w ani w łazience. Sprawdziłem korki w mieszkaniu, wszystkie włączone, na klatce również. Dopiero dziś rano zauważyłem dziwną zależność. Kiedy odkręcam wodę w kranie w łazience i przepływa ona przez podgrzewacz, to w gniazdkach w łazience i kuchni jest prąd. Co dziwne, woda dalej się nie grzeje.

    Po zdjęciu obudowy i odkręceniu wody zauważyłem iskrę, a także kapiące z kropelki wody!

    Czy ktoś z was ma może jakikolwiek pomysł, co może być nie tak, czy od razu wołać fachowca?

    Z góry dzięki.
    Pozdrawiam.