Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana łożysk w pralce Zanussi FL 12

keex 04 Oct 2009 22:50 4992 6
    keex
    Level 10  
    Witam,
    Pytanie do znawców tego typu:

czy w celu wymontowania krzyżaka muszę zdemontować w tym modelu cały zespół piorący czy może da się go zdjąć bez tego?

Zdjąłem koło pasowe. odkręciłem śruby trzymające krzyżak i wbiłem trochę trzpień do wewnątrz. Poszedł dosyć łatwo jakieś 2 cm (tyle ile wystawał poza łożysko). Dalej nie próbowałem bo zrobiło się późno :-) .
    Pytanie: czy krzyżak zejdzie w ten sposób. I czy aby wyjąć jego ramiona oparte o "kryzę" trzeba zdjąć betonowe obciążniki wyważające?

Dodatkowo może ktoś wie jakie łożyska pasują? Telefon do hurtowni przyniósł rezultat w postaci numeru uszczelniacza i jednego łożyska (6306) tego spod koła pasowego jak stwierdził pracownik hurtowni. Drugiego łożyska nie udało mu się "wytropić" i trzeba je najpierw wyjąć. A dobrze byłoby zabrać się za wszystko mając już komplet łożysk do wymiany pod ręką!
    january wietrzyk
    Level 19  
    6306,6307 simering40x80,5x15
    keex
    Level 10  
    dzięki,
    łożyska i uszczelniacz wymienione choć nie obeszło się bez małych problemów

a teraz powstało dodatkowe pytanie:

czy luz poosiowy ok. 1mm jest w normie czy też zbyt duży (przed wymiana nie było luzu bo łożyska były "przyklejone" do osi na rdzę - teraz, po usunięciu rdzy i posmarowaniu osi smarem przed montażem "chodzą" pod naciskiem ręki - luzu, mierzonego suwmiarką jest 1 mm)
    User removed account
    User removed account  
    keex
    Level 10  
    wydawało mi, że będą wchodziły ciasno
    tj. użyłem śruby i tulejki aby wciągnąć wałek w krzyżak z łożyskami.

Jednak po pełnym wsunięciu - wałek był nasmarowany smarem silikonowym - wałek daje się wsuwać i wysuwać ręką przy mocniejszym naciśnięciu (przesuwał się sam podczas wbijania młotkiem krzyżaka w zbiornik - trzeba było pokonać kanty stożkowato zagniecionych w blasze zbiornika w stronę krzyżaka otworów).

Po założeniu koła pasowego zostaje ok. 1 mm luzu. Pewnie 1 mm podkładka założona na wałek pomiędzy łożysko osadzone w krzyżaku a koło pasowe zniwelowałaby ten luz.

Wyczuwalnego luzu poprzecznego nie ma.

Jeśli to konieczne to jak ustabilizować ten wałek w łożyskach? Podkładka to jeden pomysł - dosyć oczywisty.
    Inny to jakiś "klej" pomiędzy wałek a łożyska - poprzednio była rdza. którą usunąłem papierem ściernym.
    Mam preparat Loctite do mocowania śrub ale to wydaje mo się zbyt radykalnym posunięciem.

No i to ponowne ściąganie tego cholernego krzyżaka...musiałem do tego pożyczyć z zaprzyjaźnionego warsztatu samochodowego specjalnie do podobnych przypadków dorobiony ściągacz-haczyk z suwającym się po wałku ciężarem bijącym o poprzeczny zderzak.

Proszę też o radę czy zanim np. dołożę ewentualną podkładkę mogę puścić pralkę. To byłoby pewnie 2-3 prania. Jeśli rozleci się simmering to trudno - wymienię, ale jak groźne jest uruchamianie pralki z takim luzem?

Acha, mogę zamieścić zdjęcia wałka po ściągnięciu łożysk przed i po oczyszczeniu wałka jeśli to mogłoby pomóc w czymkolwiek.

z góry dzięki za szybką odpowiedź.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    Level 1