Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy

manekinen 06 Oct 2009 13:31 37315 40
Altium Designer Computer Controls
  • Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy
    TV-B-GONE, pilot który posiada tylko jedną, a jakże wspaniałą funkcję - wyłącza wszystkie telewizory w swoim zasięgu. Wystarczy nacisnąć przycisk i cieszyć się efektem. Jest to wersja o mocy aż 1W, a całość jest zamknięta w zwyczajnej latarce, nie możliwej do odróżnienia i nie wzbudzającej podejrzeń - więc dobra zabawa gwarantowana.

Do budowy użyto diody IR o mocy 1W, i długości fali 940nm. Odbiorniki/filtry podczerwieni używane w dużej większości telewizorów są przystosowane właśnie do długości fali na poziomie 940nm, więc użycie diody o innej długości fali (np.850nm) poskutkuje drastycznym spadkiem zasięgu. Działanie układu nie jest skomplikowane, mikrokontroler Attiny85 posiada w swojej pamięci komendy wyłączenia dla 115 najbardziej popularnych telewizorów europejskich, i 115 amerykańskich. Po włączeniu "latarki" do układu płynie prąd, i uC wysyła po kolei wszystkie kody, a po zakończeniu przechodzi w tryb power-down. Można też wcześniej zatrzymać wysyłanie jeśli osiągneliśmy zamirzony efekt, zwyczajnie wyłączając latarkę. Istenieje możliwość wyboru regionu, domyślnie jest to US a żeby wybrać UE należy wlutować rezystor R1. Sama dioda wymaga kolimatora skupiającego strumień światła, użyty przeze mnie to 25* tak aby zagwarantować dobre skupienie = zasięg. Aby móc objąć wiele odbiorników naraz z bliska, należy zastosować kolimator o szerszym kącie, np. 45*.

Urządzenie diametralnie różni się budową od oryginału na ladyada. Jest to wersja minimalna, brak przycisku resetującego (załączanie następuje przełącznikiem latarki), brak diody sygnalizującej, brak tranzystora przed-wzmacniającego, brak zewnętrznego rezonatora ceramicznego 8MHz, a tranzystor końcowy to n-ch mosfet w obudowie SO-8. W tym przypadku to IRF7455, ale może być to dowolny zgodny z pinoutem, i odpowiednich parametrach - czyli w pełni otwarty przy napięciach 3.5V. Płytka dwustronna, o średnicy 20mm (można spiłować nawet do 18mm). Na górnej stronie znajdują się elementy oraz pady do przylutowania przewodów. Na dolnej miejsce do przylutowania sprężynki trzymającej koszyk baterii. Z powodu braku tranzystora który wzmacniał sygnał a jednocześnie go odwracał, należało wprowadzić poprawkę w programie (dzięki pomocy użytkownika maniek1818 z forum elektrody), więc zwykły firmware nie będzie działał prawidłowo (a nawet może uszkodzić diodę) i należy wrzucać ten z załącznika. Fusebity: Wewnętrzny generator 8MHz bez dzielenia przez 8.

Zasilanie z trzech baterii lub akumulatorków AAA, identycznie jak w oryginalnej latarce. Więc napięcie zasilania może sięgać nawet 5V przy nowych bateriach. Maksymalny prąd diody tego typu czyli 750mA osiągany jest dokładnie przy 2V, prąd ten nie jest tutaj w żaden sposób ograniczany, jest ona zapalana tylko na ułamki sekund i zaraz gaszona - można to potraktować jako sterowanie wypełnieniem na poziomie 20-30%. Elementy R2 i C1 podtrzymują pracę mikrokontrolera w przypadku gwałtownego spadku napięcia (np. w momencie załączenia diody gdy baterie są słabe). Konstrukcje mechaniczną widać na zdjęciach, zresztą wszystko jest identycznie jak w oryginalnej latarce, jedyna przeróbka to umocowanie nowego kolimatora na miejscu. Przy budowie bardzo pomocne okazało się forum światełek.

Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy

Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy

Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy Latarkowa wersja TV-B-GONE dużej mocy

W załączniku pliki projektu eagle 5.4.0, zmodyfikowany wsad HEX, źródło C, schemat i płytka w PDF.

Tutaj -> http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/porownanie.avi <-filmik zrobiony "na kolanie", porównanie do zwykłego pilota (nagrywany kamerką z wyjętym filtrem). Później zrobie lepszy filmik i wrzuce jakoś normalnie.

Uwaga! Załącznik został zaktualizowany, poprzedni zawierał błędny wsad!

Cool? Ranking DIY
    About Author
    manekinen
    Level 29  
    manekinen wrote 1629 posts with rating 2323, helped 76 times. Live in city Kętrzyn. Been with us since 2006 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    mavin
    Level 13  
    Projekt naprawdę fajny. Rozumiem że idąc do RTV Euro AGD wyłączę wszystkie telewizory!! Piszesz coś o skupieniu i zasięgu - jaki jest więc zasięg??
    Dragas
    Level 26  
    leonow32 wrote:
    Hahaha genialne :) czy będę mógł tym wyłączyć telewizory sąsiadom z bloku naprzeciwko?

Zależy od odległości i czy nic nie ma na przeszkodzie pomiędzy Tobą i sąsiadem.
    szeryf.rm
    Level 22  
    Wydaje mi się jednak, że wyłączanie TV sąsiadom to nie to samo co wyłączanie w markecie. Jedno to po prostu chamstwo, a drugie może być zabawne, zwłaszcza, że tam i tak stoją przedmioty nie najwyższych lotów. Zwracam na to uwagę, gdyż wydaje mi się to dość niegrzeczne. Jakiemuś biedakowi zaczniesz wyłączać, to zawiezie do naprawy, zapłaci kilka dyszek/stówek za nic. Nie wiem czy to byłoby dla Ciebie takie wtedy śmieszne. Zwłaszcza jakby się dowiedział. Z drugiej strony to po prostu postaw się w sytuacji, że tobie ktoś robi takie numery a ty nie masz pojęcia kto i jakim cudem. W końcu nie tylko TV są na pilota. Gdybyś był moim sąsiadem to za taki numer nie otworzyłbyś auta przez tydzień :). Zagłuszacze 868 lub 433 i śmiejemy się z Ciebie. Że nie wspomnę o żarcie z zagłuszeniem 2,4GHz jak masz internet radiowy lub korzystasz z laptopa. Dlatego sklep to sklep, ale ludziom zwykłym to nie wypada :).

A tak poza tym to fajna zabawka. Tylko ile to całe wraz z diodą i kolimatorem kosztowało, bo nie zauważyłem nigdzie ceny.

Pozdrawiam.
    DmZ
    Level 18  
    szeryf, no chyba ze sąsiad mocno przegina z tzw 'volume' nawet po 24:00, co u moich sąsiadow akurat ma miejsce notorycznie. niech jeżdzą do serwisu do upadłego. na wino jest to i na serwis sie znajdzie
  • Altium Designer Computer Controls
    maniek1818
    Level 22  
    Dziękuję AUTOROWI tematu za wzmiankę o mojej skromnej osobie. Oraz zwracam się do osób wykonujących ten pilocik, jeżeli komukolwiek zdaży się sytuacja, że TV-B-GONE nie wyłącza telewizora sąsiada (bo nie zawiera odpowiedniego kodu) mogę pomóc :D
    Mihas66
    Level 22  
    Jak tam testy w media markt-ile tv nadal działało? ile kosztuje takie cudo, szkoda że smd bo bym sobie zrobił i miał niezłą radochę w marketach;p
    szeryf.rm
    Level 22  
    Jeśli chodzi o sklepy to tutaj specjalnie nie będę krytykował, bo sklepu nie masz na co dzień i nie będzie to notoryczne. Raz, drugi się pośmiejesz i tyle. Chyba, że ktoś ma problemy natury umysłowej i będzie chodził non-stop. Ale wtedy to szybko kamery w sklepie go wyłapią. A co do sąsiada puszczającego muzykę, no cóż... są wyjątki. Swoją drogą gorzej jak się wyda.

A powaga i żarty powinny być z umiarem. Ktoś kiedyś mi mówił, że najlepiej żartować z tych, którzy te żarty rozumieją i w niedługim czasie poznają prawdę. W końcu najśmieszniejszy żart jest wtedy, kiedy owemu koledze możesz powiedzieć co zrobiłeś i zobaczyć jego minę :).
    maniek1818
    Level 22  
    Quote:
    Ale wtedy to szybko kamery w sklepie go wyłapią.

Napewno wyłapią, promieniowanie IR widoczne jest na kamerach :D Co do sąsiadów to prawda, sam mam taką sąsiadkę, co za wszystko z chęcią podała by kogoś do sądu (też mi to groziło).
    pawel01
    Level 24  
    Ja tak robiłem w Media Expercie tylko telefonem z aplikacją irremote i wyłączylem wszystkie telewizory z jednego rzędu bo były tej samej firmy.
    marcin804
    Level 12  
    Witam. Powiem wam z punktu widzenia sprzedawcy w Media Markt, że żart wyszedł stałem przy pulpicie gdy nagle połowa TV zgasła :) Pomyślałem, że może spliter siadł, ale podchodzę do TV i widzę tryb standby. Po chwili widzę dwie śmiejące sie osoby. Dla "żartu" ochrona marketu ich postraszyła i z tego co widziałem nieźle się przestraszyli :) Tak więc najpierw oni z nas się śmiali a później my z nich :) Wracając do tematu chyba zaopatrzę sie w takie cudo bo reczne gaszenie TV codziennie jest troche męczace tym bardziej, ze nie jest ich mało. Pozdrawiam jajcarzy
    manekinen
    Level 29  
    miswierz wrote:
    Mihas66 nie tylko smd tu masz wersje normalną:

http://ladyada.net/make/tvbgone/index.html

Oczywiście, na tym bazuje ten projekt. Wydaje mi się że ideą takiego pilota był zawsze zasięg, moc. Autorzy oryginału dążyli także do jak największego zasięgu. Widziałem wersje z 10 ledami, z matrycą kilkudziesięciu diod, a jest to wielkie, nieporęczne, rzuca się w oczy. Dla tego powstała wersja w latarce. Dodam że są ogromne trudności w zdobyciu diody o większej mocy przy długości fali 940nm, o ile diodami 850nm można oświetlać teren dla kamery, to dla tych nie ma praktycznie żadnych zastosowań i nikt tego nie sprowadza :(

Sam efekt działania tv-b-gone znajdziecie na youtube. Jednak nachalne wyłączanie komuś telewizora to jest nic innego jak przejaw chamstwa. Stosować należy z rozwagą, chyba nie muszę pisać o konsekwencjach takiego działania w barze podczas mistrzostw piłki nożnej :) Ale jako gadżet sprawdza się świetnie, nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać :)
    szmichal
    Level 12  
    a ja zapytam o latarkę, skąd masz to body bo widzę że jest rozkręcane a nie klejone.
    manekinen
    Level 29  
    Koszta:

latarka - 8zł - allegro, szukać "police"
    dioda - 20zł
    attiny85 - 7zł - seguro
    mosfet - 3zł - allegro

38zł, kwoty bez wysyłek, brane z różnych źródeł po jak najniższych cenach - nie było to brane po jednej sztuce ale po więcej, było to zamówienie dla chłopaków z forum światełek. Jeśli ktoś jest zainteresowany diodą to proszę pisać na PW, jak się nazbiera więcej osób to będe mógł zamówić kolejne.

mavin wrote:
    jaki jest więc zasięg??

Nie miałem okazji przetestować porządnie, ale myślę że będzie to wielokrotność proporcjonalna do wielokrotności mocy, na filmiku widać porównanie zwykłego pilota i latarkowego :)
    PEJO
    Level 22  
    jak wyjdą zdjęcia makro robione przy oświetleniu takiej diody?:)
    parę takich latarek i szło by "noktowizor" zrobić;p to chyba lepsze niż robienie kawałów.
    electro
    Level 18  
    a mam takie pytanko ile czasu trwa wysłanie całego zestawu komend?
    manekinen
    Level 29  
    electro - nie mierzyłem czasu, ale sporo, może 40 sekund. Osobiście nie znalazłem jeszcze takiego tv którego wyłączanie zajęło by dłużej niż 10 :)
    satanisik - niestety wygląda na to nie można. Patrz mój drugi post.

I prosze, tak jak pisałem:

Oryginał był na jednej led
    Wersja 4 led to właśnie ta z ladyada.net
    Wersja 8 led http://www.magicsoftinc.com/store/index.php?show=ehp
    Wersja 20 led http://www.instructables.com/id/Ultra-TV-B-Gone/
    Wersja 48 led http://www.youritronics.com/super-tv-b-gone/

Latarkowej jeszcze nie widziałem :)

Tutaj jeszcze jakiś wynalazek, z funkcją uczenia się kodów http://www.lochraster.org/unzap/

Pokaże jeszcze jak wyglądała pierwotna koncepcja:

Na tranzystorze bipolarnym, wg oryginalnego schematu. W załączniku pliki od tego, jak by ktoś chciał taką wersje wykonać to prosze, w pełni sprawna. Na zdjeciu nie ma jeszcze diody, czekając na przesyłke wymyśliłem sobie latarke i zrobiłem na nowo :)
    Trismagist
    Level 11  
    Czy 2k flash wystarczy w uC ATTINY25?
    P-o-l
    Level 18  
    Żeby miało wystarczyć to autor pewnie nie pchałby kodu do attiny85 - 8k flash - ogólnie to ciężko go dostać bo V w DIP w Polsce jest prawie niedostępne(znalazłem tylko w Farell Polska). Dałoby radę upchać kody do jakiegoś EEPROMu a jakimś małym uC odczytywać i wysyłać kody? Tylko czy nie będzie to zbyt wolne?
    maniek1818
    Level 22  
    Trismagist wrote:
    Czy 2k flash wystarczy w uC ATTINY25?

Dało by radę w TINY45, ale wymagałoby to wykasowania wszystkich kodów Amerykańskich, które w przedstawionej przez AUTORA konstrukcji są nieużywane.
    miswierz
    Level 14  
    Przecież istnieje wersja kodu tylko pod Europe to po co wycinać. Pozatym mikrokontroler z V a bez V różni się tylko napięciem zasilania jego.
    Uxlin
    Level 13  
    mam pytanie jak można wyłączyć sąsiadowi telewizor, skoro zasięg podczerwieni jest to zasięg światła.
    P-o-l
    Level 18  
    Uxlin wrote:
    mam pytanie jak można wyłączyć sąsiadowi telewizor, skoro zasięg podczerwieni jest to zasięg światła.

Wdziałeś kiedyś kamery na podczerwień? Pewnie chodzi o sąsiada z bloku naprzeciw ;)