Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofala Whirlpool MD377 głośno buczy i nie grzeje

06 Oct 2009 14:45 7427 4
  • Level 2  
    Podczas podgrzewania szklanki mleka po około 5 sekundach od startu mikrofala zaczęła głośno pracować i przestała grzać.


    Po zdjęciu obudowy okazało się ze to buczenie pochodzi z transformatora WN (jak by był przeciążony).
    Płytki wewnątrz mikrofali (o kolorze tekturki) wyglądają dobrze (żadnych nadpaleń i przegrzań) są troszkę natłuszczone.

    Mikrofala Whirlpool MD377 głośno buczy i nie grzeje
    Testowałem kolejno:
    Po odłączeniu jednego styku (połączenie nr 3 wg zał. schematu) z kondensatora do magnetronu transformator nadal głośno pracuje.
    Po odłączeniu przewodu (połączenie nr 1) z transformatora do kondensatora transformator pracuje cichutko.
    Po odłączeniu samej diody transformator pracuje głośno. Dioda sprawdzona omomierzem wykazuje niewielki przepływ w jednym kierunku.
    Po odłączeniu przewodu (połączenie nr 2) transformator pracuje cichutko.
    Kondensator sprawdzony omomierzem w momencie podłączenia przyrządu wykazuje mały opór po czym odczyt spada. Na masę nie ma przebić.
    Magnetron - opór między stykami około 0,5 Ω, między stykami a masą nie ma przebić.

    Co mogło się zepsuć?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 29  
    Witam.
    Stan izolacji magnetronu można skontrolować tylko induktorem najlepiej ustawiony
    na zakres 2500V.
    Dioda nie powinna wskazać żadnej oporności w obu kierunkach nawet na ustawionej wartości 200M miernika .Ω
    Reasumując jest uszkodzony trafo-do wymiany.
  • Level 2  
    Witam ponownie
    Sprawdziłem diodę innym omomierzem i rzeczywiście nie przewodzi w żadną stronę.

    Aby upewnić sie że na pewno trafo jest niesprawne proszę o potwierdzenie.

    Sprawdziłem oporność uzwojeń i tak:
    -pierwotne wykazuje oporność 2,1Ω
    -uzwojenie pomiędzy masą a stykiem nr 1 wg ozn. na schemacie wykazuje oporność 89.1Ω
    -uzwojenie na stykach 2 i 4 wykazuje oporność 0,3Ω

    Pozdrawiam
  • Level 18  
    Między stykami 4 i 3 na magnetronie a obudową nie może być przejścia,miałem to dzisiaj uwalona była dioda wn.
  • Level 2  
    Witam ponownie

    Troszkę to trwało, ale dopiero teraz dotarła zamówiona do mnie część. Wymieniłem magnetron i wszystko działa jak należy. Trafo okazało się całkiem sprawne. Buczenie trafa było spowodowane prawdopodobnie przeciążeniem przez wypalony magnetron.

    Pozdrawiam