Hej, problem jest następujący. Mam długą tablicę, 99% znajdujących się w niej danych to są dane 1-bajtowe, ale kilka musze mieć 2-bajtowych. Więc aby zapisać w tablicy taką wartość 2-bajtową musze ją oznaczyć znakiem "%". Ok. Żeby ją odczytać, musze oczywiście odczytywać do zmiennej word. Ale gdy przychodzi do odczytania wartości 1-bajtowej, to w zmiennej word pojawiają się krzaki. Obojętne czy użyje word, long, czy integer, cała zmienna w krzakach.
Problem można rozwiązać oznaczając każdą wartość w tablicy jako 2-bajtową, ale cała tablica zajmie dwa razy więcej miejsca w pmięci pełniąc taką samą funkcję.
W helpie nie ma nic na ten temat (czyt. nie znalazłem), nie widziałem nigdy aby istniało jakiekolwiek maskowanie przy odczycie z tablicy lub cokolwiek innego.
Pozdrawiam Paweł.
przykład
Problem można rozwiązać oznaczając każdą wartość w tablicy jako 2-bajtową, ale cała tablica zajmie dwa razy więcej miejsca w pmięci pełniąc taką samą funkcję.
W helpie nie ma nic na ten temat (czyt. nie znalazłem), nie widziałem nigdy aby istniało jakiekolwiek maskowanie przy odczycie z tablicy lub cokolwiek innego.
Pozdrawiam Paweł.
przykład
Dim Zmienna As Word
...
Zmienna = Lookup(offset , Tab_znaki)
...
Data 255 , 2 , 4 , 8 , 255
Data 1023% , 2 , 4 , 8 , 1023%