Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kominek wymiennik bojler CO układ otwarty

IMEX 08 Oct 2009 00:51 6138 4
    IMEX
    Level 20  
    Jak w temacie.
    Jestem totalnym amatorem w temacie CO, ale lubię pracować i się uczyć.
    Posiadam kupiłem kominek Makroterm 16KW
    naczynie z nierdzewki przelewowe
    2 pompy 25/40
    wymiennik 30 płytkowy o mocy do 38KW :)
    bojler 140 litrów z płaszczem wodnym
    no i oczywiscie instalacja grzejników.
    Oczywiscie jest sterownik,
    a dla bezpieczeństwa przy braku zasilania i gdy staną pompy, to zawór termiczny dopuszczający zimną wodę do kominka, jak sie zagotuje i jak para bedzie śmigać do przelewu.

Mam kilka pytań związanych z instalacją:

1. Gdzie mam wpiąć pompę w obiegu kominek wymiennik bojler,
    tam gdzie wychodzi ciepla woda z kominka i bezposrednio przed wymiennikiem czy na powrocie do kominka?

2. Podłączenie wymiennika i po kolei - wyjście ciepłej wody z kominka - nastepnie filt siatkowy - zawór - wymiennik - z wymiennika do bojlera (i podłączyć tą część do dolnej rury czy do górnej jak wychodzi ciepła woda do kranu) ale namieszałem?

3. Pompa od strony grzejników ma być na powrocie z grzejników czy ma tam wpychać wode czyli na wyjściu z wymiennika.

4. odpowietrznik oczywiscie w najwyższym miejscy na wyjściu z wymienika?

5. dopuszczenie zimnej wody - zawór - gdzie ma dochodzić i tu prosze o propozycje bo nie mam zielonego pojęcia - dotyczy strony grzejników?

6. dopuszczenie zimnej wody - zawór - gdzie ma dochodzić i tu prosze o propozycje bo nie mam zielonego pojęcia - dotyczy strony kominka?

7. naczynie przelewowe oczywiście ma byc nad bojlerem rozumiem - czyli wyżej?

8. i jest jeszcze sprawa zaworu ktorego jeszcze nie mam i nie wiem czy i jaki zastosuję tzn trójdrożny ręczny mechaniczny i elektryczny (sterownik ma wyprowadzenie na sterowanie takiego rozgałęzienia - podlancza sie go na wyjście ciepłej z kominka i do zaworu potem wymiennik lub bojler - no i co jest priorytetem - nagrzać bojler do odpowiedniej temperatury najpierw czy kaloryfery?

To chyba tyle pytań na razie - większość mam polutowaną. Grzejniki zakończone jeszcze niczym - jest ciepła woda z grzałki z bojlera.

Prosze o rozwiązanie moich problemów.
    nmos
    Level 21  
    1. Obojętnie.
    2. Rzeczywiście namieszałeś
    3. Jak punkt 1.
    4. Odpowietrzniki montuje się w miejscach takich, z których powietrze nie będzie się w stanie wydostać (wypchnięte przez wodę). Miejsce montażu zależy od rzeczywistgo ukształtowania instalacji.
    5. Miejsce dosyć dowolne. Należy zwrócić uwagę, aby nie dolewać wody w taki sposób, aby np. otrzymać zwrotny przepływ przez filtr lub nie przepychać wody przez pompę. Zwykle zawór do napuszczania wody montuje się w najniższym miejscu, tak aby wypchnąć wodę z instalacji od dołu.
    6. Układ otwarty - dosyć dowolnie - patrz pkt. 5.
    7. Naczynie przelewowe zawsze jest w najwyższym punkcie. Uwzględnij drogę wypływu wody, gdyby kiedyś zadziałało jako zabezpieczenie.
    8. Decyzję o wyborze musisz podjąć sam. Zwykle jest priorytet ciepłej wody ze względu na dużą bezwładność cieplną budynku - nie schłodzi się w czasie ogrzewania wody.
    IMEX
    Level 20  
    Czyli:

1 Pompa na ciepłą wodę
    2. hmm - właśnie nie wiem co pierwsze - wymiennik czy bojler dać
    3. pompa na stronie ciepłej dam w takim razie'
    4. najwyżej jest bojler wiec gdzieś koło niego dam
    5. wiec po stronie powrotnej bo po cieplej będzie pompa
    6. j.w.
    7. wyżej od bojlera w prostej lini bedzie naczynie przepływowe na fi28
    8. może dam 2 lub 3 zawory kulowe żeby było taniej

Proszę o inne Porady jeśli ktoś może się wypowiedzieć - Tylko praktyka nie chcę teorii w żadnej postaci -
    Paszczak2003
    Level 17  
    Witam!!

Będziesz miał tylko kominek??

Quote:
    1. Gdzie mam wpiąć pompę w obiegu kominek wymiennik bojler,
    tam gdzie wychodzi ciepla woda z kominka i bezposrednio przed wymiennikiem czy na powrocie do kominka?

Chyba chciałeś napisać kominek wymiennik (1 pompa), bojler za wymiennikiem (2 pompa)

Quote:
    2. Podłączenie wymiennika i po kolei - wyjście ciepłej wody z kominka - nastepnie filt siatkowy - zawór - wymiennik - z wymiennika do bojlera (i podłączyć tą część do dolnej rury czy do górnej jak wychodzi ciepła woda do kranu) ale namieszałem?

i po kolei wyjście z kominka -> (zawór > filtr > pompa > zawór) < z tego będzie się składała pompa dwa zawory co byś nie musiał spuszczać wody jak by Ci się filterek zapchał no i ewentualna wymiana pompy w razie "W" -> wymiennik -> powrót do kominka.

wężownice w bojlerze podłanczasz jak grzejnik w pokoju znaczy się zasilanie od gory powrót na dole ewentualnie cyrkulacje jeszcze na środku ale to juz od bojlera zalezy

3. (zawór > filtr > pompa > zawór) na zasilaniu może być
    4. Omówione
    5. Powrót
    6. Jak masz naczynko z pływakiem to dopuszcza się automatycznie a jak nie to w kominku masz króciak 1/2" do spustu wody proponuję wkręcić trójnik i zrobić 2in1 zaworek -> wężyk -> zaworek -> zawór antyskarzeniowy - Sieć

Quote:
    7. naczynie przelewowe oczywiście ma byc nad bojlerem rozumiem - czyli wyżej?

nie wiem dlaczego nad bojlerem wystarczy powyżej wymiennik jak dobrze to zrobisz to może być nawet tuż nad kominkiem chyba ze nie będziesz robić zabudowy to będzie szpecić

8. możesz na zaworze 3drogowym albo na dwóch pompach jedna do CO a druga CWU

a teraz jeszcze się zastanawiam po co Ci wymiennik skoro nie napisałeś nic o innym żrudle ogrzewania. mogło zostać otwarte
    IMEX
    Level 20  
    Więc tak - po nocnej pracy - stawiania komina i podłączenia kominka do instalacji jest następująco - jeszcze bez zaworów 3 drogowych - zastosowane bedą 2 takie zawory elektryczne

Zgodnie z opisem na kominku - 2 rury do naczynia przelewowego - od dołu działajaca jako naczynie wyrównawcze i druga jako przelew jak woda się zagotuje - tak to sobie tłumacze -
    zasilanie górny króciec i powrót dolny króciec to zrozumiałe
    drugi dolny króciec z przeciwnej strony został wykorzystany do zasilania w zimną wodę w razie zagotowania się - zawór z czujnikiem termicznym 95 oC zamontowanym na wyjściu do zasilania CO

Pompy są 3

1 to obieg kominek > zawór > filtr > pompa > tu zawór 3drożny >wymiennik > powrót do kominka

2 pompa to obieg wody w CO - i powrót wody z CO - zawór > doprowadzenie zimnej > wymiennik > odpowietrznik > filtr > pompa > zawór > zasilanie CO( widzę tu chyba zrobiłem błąd - jeszcze filtr przed wymiennikiem żeby go uchronić przed zabrudzeniem z instalacji - może jeszcze to dziś zmienię albo dostawię filtr jeszcze jeden)

3 pompa to cyrkulacja CW - sterowana zależnościami - pobiera temperaturę zaraz za bojlerem i porównuje temperaturę w najdalszym miejscu zasilania kranu - jeżeli temperatura jest różna (nastawiane) o 20 oC to pompa się włączy ale jeżeli czujnik odczyta czy woda w ogóle jest ciepła - ponad 40 oC - jeżeli takiej temperatury nie odczyta to pompa nie będzie włączana w ogóle

teraz zawory 3 drogowe - są 3 możliwości sterowania - z zależnościami

1 - tylko CO - jeżeli temperatura bojlera jest wyższa od XX i jej nie zużywamy to zasilane jest tylko CO - ale jeżeli odczytana zostanie niższa temperatura to albo załączy tylko bojler albo bojler i CO - programowe zależności
    2 - tylko bojler - okres letni - lub priorytet nad CO
    3 - CO i bojler - Jeżeli temperatura między czujnikami na kominku - wyjście cieplej wody na bojlerze i czujnik na CO - mają odpowiednie stany (sterowniki) to będzie ten obieg - zawory odpowiednio się poprzełanczają - Cały czas ciepłe grzejniki i cały czas ciepła woda jeśli niskie zużycie CW

jest jeszcze zabezpieczenie - niema mnie w zimę w domu - piec wygaszony a na zewnątrz -20 oC - wiec żeby nic nie zamarzło - czujnik zewnętrzny sprawdza temperature - porównuje ja z temperaturę na kominku - CO i CW - jeżeli za zewnątrz jest -np -20 - a pozostałe czujniki odczytają temp średnia 5 oC to załączy się grzałka elektryczna bojlera i pompy - i bojler będzie grzał całą instalacje tylko żeby temperatura wody była dodatnia - awaryjnie - takie rozwiązanie - wiem nieekonomicznie ale - grzałka 2 KW a bojler jest z płaszczem wodnym wiec szybko odda temperaturę na resztę instalacji

Dodatkowo bojler jest sterowany czasowo - ewentualna oszczędność prądu

WOW - to chyba na tyle