Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alfa 156 czy Lancia Lybra?

daavid117 08 Oct 2009 15:18 5257 6
    daavid117
    Level 42  
    Witam! Noszę się z zamiarem kupna samochodu (dokładniej mój tata, ale prosił mnie o założenie takiego tematu, bo o aucie decydujemy razem). Mam zamiar wydać max 14 tyś. zł. Wyselekcjonowaliśmy dwa właściwie bliźniacze modele, a mianowicie Alfa Romeo 156 i Lancia Lybra. Interesują mnie roczniki od 99r. w górę. Samochody te mają te same diesle (JTD) i tą samą płytę podłogową. Chcę kupić właśnie diesla. Skłaniam się bardziej ku kombi, bo mam Fiata Mareę sedan i kufer nie jest za duży. Dodam, że zależy mi także na bogatym wyposażeniu, ale oba te samochody je oferują (skóra, klimatyzacja, nagłośnienie BOSE, elektryka) dlatego sam nie wiem co wybrać. Technicznie te auta wydają się być wręcz identyczne, więc proszę o pomoc w wyborze.

PS. Oba oczywiście bardzo mi się podobają jeśli chodzi o wygląd zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz (chociaż tutaj Alfa ze swoimi zegarami w "tubach" po prostu rządzi:)).
    kecaj999
    Level 10  
    Oba auta są godne uwagi, jeśli zależy Tobie na frajdzie z jazdy to bierz alfe jest bardziej sztywna, świetnie się prowadzi, ma jednak słabe zawieszenie z przodu wymagające 'specjalnej troski'. Lancia to już powiedzmy inna półka jest bardziej komfortowa, wydaje mi się że lepiej wykonana, nie słyszałem o powtarzających się bolączkach. Bardzo dobrze, że szukasz diesla to bardzo udane jednostki, nie sprawiające kłopotów. Osobiście wybrałbym alfe:) ale łatwiej będzie znaleźć zadbaną lancie.
    kecaj999
    Level 10  
    Dane z as dotyczą innego modelu. Ja do tych rankingów awaryjności podchodziłbym z rezerwą, sam jestem użytkownikiem 159 co prawda z silnikiem 1.9 auto sprowadzone z przebiegiem 40tys 2 lata temu, obecnie nakulane 90tys i odpukać bez większych niespodzianek (był jeden problem z elektroniką, powodem był przybrudzony styk). Z tego co widze to kolega david szuka auta z duszą... jestem przekonany, że znajdując niezajechany egzemplarz będziesz z niego zadowolony.
    daavid117
    Level 42  
    Po długich przemyśleniach i porównaniach wybór padł jednak na Lancię. Dlaczego? Alfa 156 w ostatnich miesiącach stała się bardzo popularna, żeby nie powiedzieć spowszechniała. Za to Lancia to samochód unikatowy. Posiada lepsze wyposażenie (za daną cenę) i ma nieco lepiej wykończone wnętrze (beżowa alcantra wygląda po prostu bosko).
    jonas
    Level 19  
    niko123 wrote:

Ciekawe co na to wszyscy piewcy germańskiej myśli technicznej? Nie lubię niemieckich samochodów, ale nawet ja nie spodziewałem się tak niskich pozycji tylu modeli.

Popularność 156 wynika z niskiej ceny i dobrych klekotów JTD oraz benzyniaków dających niesamowitą radochę i odznaczających się fajnym brzmieniem (choć spalanie jest dwucyfrowe niemal zawsze). Awaryjność AR/Fiata to już od dawna nieprawda, podobnie jak bezawaryjność VW/Mercedesa.

Znani mi posiadacze Lybry bardzo sobie chwalą swoje wózki - to samo, co wszędzie w tym segmencie, czyli solidność i oszczędność, a cena zakupu niska i gratis nietuzinkowość.
    spoker
    Level 10  
    Witam

Miałem 2 lybry, pierwsza rocznik 1999 silnik 2.4jtd 136koni, druga 2001, silnik 2.4jtd 140 koni, oba auta swietnie wyposazone, bardzo fajnie sie nimi jezdzilo, ogromna przepasc miedzy silnikami 136 koni i 140 na korzysc tego drugiego, niskie spalanie, troszke moze nieprzypasc do gustu wyglad auta ale to kwestia gustu, obecnie jezdze alfa romeo 156 z koncowki roku 2004 z silnikiem 2.4 jtd multijet 175 koni. Alfa jest zdecydowanie sztywniejsza, w zakrety wchodzi wspaniale i to samo moge powiedziec o trzymaniu sie drogi, silnik przyspiesza super a autko pali podobnie jak lybry.
    Czy te auta sa awaryjne? niewiem, u mnie sie nic niedziało, zadnych awarii, moze zawdzieczam to tym ze moje autka były bardzo zadbane.