Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Symulator EKG - nie działa zgodnie z przewidywaniami

Banditos 09 Paź 2009 10:35 6293 5
  • #1 09 Paź 2009 10:35
    Banditos
    Poziom 14  

    Chciałem zmontować sobie symulator do testowania aparatów EKG. Znalazłem taki o to układ i zasymulowałem go w OrCadzie. Przebiegi przypominają sygnał który chciałem uzyskać.
    Układ zasilany jest baterią 1.5V, posiada 2 tranzystory BC177B, układy RC kształtujące przebieg i dzielniki napięcia dla różnych odprowadzeń.
    Po zmontowaniu realnego układu i podłączeniu go do aparatu oczywiście nie zadziałał- niby okresowość sygnału jest ale w kształcie przesterowanego prostokąta. Parokrotnie sprawdzałem układ w celu wyeliminowania błędnych połączeń, odpowiednich elementów itd. co nic przyniosło skutku.
    Zastanawiam się czy aby problem nie leży w tym że ja zastosowałem BC177 w wersji "B" a w układzie oryginalnym nie był sprecyzowany rodzaj przez co wzmocnienie może być inne...

    Ma może ktoś jakieś pomysły co stanowi problem?

    Układ:
    Symulator EKG - nie działa zgodnie z przewidywaniami

    Przebiegi w OrCadzie 9:
    Symulator EKG - nie działa zgodnie z przewidywaniami

    0 5
  • #2 10 Paź 2009 18:40
    haze
    Poziom 11  

    Proponuje wykonanie innego układu ( patrz załącznik). Swojego czasu go zmontowałem i jak do dziś nie ma z nim żadnych problemów a używany jest praktycznie co dzień do demonstracji. Działa zaraz po zlutowaniu a przebiegi które generuje są wręcz książkowe.

    0
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 10 Paź 2009 20:19
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego

    Witam
    Jeśli chodzi o symulacje, to na tym schemacie chyba były źle ustawione założenia. W punktach pomiędzy R6 – R7 , R2 – R3 , R8 – R2 – C3 jest napięcie 1,5V. w tym układzie jest raczej za wysokie, nie analizowałem tego tak dokładnie, ale powinno w tych punktach być mniej. Wygląda, że zawiódł symulator układu. Jeszcze jedno czy pomiar oscyloskopem zmontowanego układu pokazał założone przebiegi, czy już przesterowane. Bo jeśli odczyt był tylko za pomocą urządzenia EKG to jeszcze istnieje możliwość przesterowania sygnału (zbyt wysoki pozom sygnał)

    0
  • #4 11 Paź 2009 18:34
    Banditos
    Poziom 14  

    Układ był zrysowany z bardzo starej płytki (działającej) więc wartości elementów nie koniecznie są prawidłowe. Gdybym miał oscyloskop to bym posprawdzał poszczególne odprowadzenia, a tak mogę przetestować jedynie na aparacie EKG. Prawdopodobnie (jak widać na wykresie z symulacji) chodzi o to że największy sygnał - zielony - jest faktycznie zbyt duży około 3mV a aparat EKG przyjmuje sygnały na poziomie 1mV stąd tak jak pisze fortronik sygnał może być przesterowany dla aparatu EKG.


    haze napisał:
    Proponuje wykonanie innego układu ( patrz załącznik). Swojego czasu go zmontowałem i jak do dziś nie ma z nim żadnych problemów a używany jest praktycznie co dzień do demonstracji. Działa zaraz po zlutowaniu a przebiegi które generuje są wręcz książkowe.


    Co do tego układu z EP to mam pytanie, bo ma on tylko jedno wyprowadzenie które nas interesuje na poziomie 1mV, a aparat potrzebuje 12 odprowadzeń. Więc czy wyprowadzając R, N, F, L i wspólne C stosujesz jakieś dzielniki czy na każde wyprowadzenie to samo podajesz?

    0
  • #5 11 Paź 2009 22:07
    haze
    Poziom 11  

    Na wszystkie wyprowadzenia podajesz tan sam sygnał i działa.

    0
  • #6 19 Paź 2009 18:28
    Banditos
    Poziom 14  

    Dzięki za pomoc, faktycznie układ z EP daje ładne przebiegi.

    0