Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell Inspiron 1545 - ciemność na matrycy po włączeniu

yasira 09 Oct 2009 14:21 2880 8
    yasira
    Level 10  
    Witam. Mam laptopa dell inspiron 1545 wczoraj zaczely mi sie pojawiac komunikaty, ze internet explorer nie funkcjonuje i zamykalo mi strony potem, tak samo ze skype. Zrestartowlam komputer i juz nie moglam wlaczyc. Pojawil mi sie komunikat, ze jest blad z dyskiem lub z software i zebym wlozyla plyte z windowsem i zrestartowla komputer. Plyta startuje, skanuje komputer ale potem staje i nic sie nie dzieje. Komp sie wlacza normalnie, ale monitor jest czarny. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje.

Moderated By mat_ed:

Cały post poprawiłem. Zdania rozpoczynamy z wielkiej litery - proszę o tym pamiętać.

elektor
    Level 17  
    Witam.Pytania w celu zrozumienia usterki:
    1.czy po włączeniu laptopa zapala się matryca?
    2.Co oznacza skanowanie komputera.Czy po włączeniu botowania z płyty wczytuje do pamięci pliki konfiguracyjne ?
    3.czy możesz wejść do biosu? Jeżeli tak czy dysk jest widoczny w biosie?
    yasira
    Level 10  
    Tak matryca sie zapala.I wczytuje pliki konfiguracyjne ale potem plyta sie zatrzymuje i nie ma nic.Po wejsciu do biosa nie widac mojego dysku.Czy to oznacza ze moj twardy dysk nie funkcjonuje?
    elektor
    Level 17  
    Może być on uszkodzony lub kontroler dysku. proponuje wyjąć fizycznie dysk i wczytać wersje windowsa zainstalowanego na płycie (portable) wtedy zobaczysz czy się cały system wczyta . Jeżeli nie to może być uszkodzona pamięć. Bez testów nic się nie dowiesz.
    yasira
    Level 10  
    Wczoraj probowalam znowu wczytac windowsa z plyta ale dochodze tylko do tego momentu gdzie ma byc zaintalowany windows na jakiej partycjii ale nie widzi mojego dysku,pojawia sie meldunek ze dreiver nie znaleziono i zebym wlozyla plyte albo diskiteke z dreiver.co to oznacza?Dziekuje

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam co oznacza wyjac fizycznie dysk?
    mat_ed
    Level 43  
    yasira wrote:
    Wczoraj probowalam znowu wczytac windowsa z plyta ale dochodze tylko do tego momentu gdzie ma byc zaintalowany windows na jakiej partycjii ale nie widzi mojego dysku,pojawia sie meldunek ze dreiver nie znaleziono i zebym wlozyla plyte albo diskiteke z dreiver.co to oznacza?Dziekuje

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam co oznacza wyjac fizycznie dysk?

Czytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925728.html
    yasira
    Level 10  
    Przeczytalam.tylko u mnie jest taki problem ze ja nie moge wlaczyc komputera.I zainstalowac tego programu.
    elektor
    Level 17  
    Ściągnij sobie płyte live cd z windowsem i uruchom go z tej płyty.Jeżeli tam będzie widoczny dysk to wszystko jasne.

Dodano po 1 [minuty]:

Na 99% masz dysk sata i dlatego ci go nie widzi.jeszcze jedna podpowiedz załatw sobie na próbe Viste i wszystko się rozwiąże
    Picior0
    Level 14  
    Jeśli to problem z SATA to wejdz do biosu i wyłącz SATA - AHCI mode na disabled. To powinno Ci pozwolić zaistalować XP bo Vista i win 7 nie powinny mieć problemu. Jesli to nie problem z Sata moze byc problem z dyskiem. Może padać po prostu.