Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Problem] Świecąca dioda w efekcie gitarowym (na wyłączonym)

monotypp 09 Oct 2009 17:09 1239 5
  • #1
    monotypp
    Level 10  
    Witam!
    Na wstępie zaznaczę że w sprawach elektronicznych jestem totalnym laikiem.
    Mój problem wygląda następująco:
    Efekt gitarowy (DOD FX65 Stereo Chorus) podłączony jest do linii efektów, zasilany jest baterią, efekt włącza się automatycznie po włożeniu kabla w gniazdo INPUT. Dioda sygnalizująca iż efekt jest włączony świeci się na czerwono nie tylko w momencie gdy pedał jest włączony, lecz także w momencie gdy jest wyłączony (lecz nieco słabiej) - na scenie utrudnia to znacznie rozróżnienie czy efekt przetwarza sygnał z gitary czy nie. Zaznaczę także, iż problem ten pojawił się niedawno, gdyż wcześniej wszystko było ok. Możliwe że przyczyną jest jakieś obicie efektu podczas transportu. Oczywiście po odłączeniu kabla INPUT dioda się wyłącza.
    Ma ktoś może jakiś pomysł jak naprawić ten problem?
  • #2
    _TIGER_
    User under supervision
    Tak.. daj schemat albo zdjęcia...
  • #3
    mk852
    Level 15  
    Pierwsze, co bym sprawdził, to mikroswitch. Efekt włączany nogą z różnym naciskiem, to może uległ uszkodzeniu.
  • #4
    monotypp
    Level 10  
    mk852 wrote:
    Pierwsze, co bym sprawdził, to mikroswitch. Efekt włączany nogą z różnym naciskiem, to może uległ uszkodzeniu.


    No tak, ale włącznik działa - włącza i wyłącza przestrój sygnału, pojawił się problem tylko z diodą która ciągle świeci, jak już pisałem słabiej przy wyłączonym efekcie.
    Efekt identyczny jak tutaj: Link
  • #5
    mk852
    Level 15  
    Mikroprzełącznik może mieć upływność, nie musiał całkowicie paść. Sprawdź go dla pewności.
  • #6
    monotypp
    Level 10  
    Heh, okazało się że to wina baterii, rozwiązany. Dzięki za odpowiedzi.