Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Thomson 21MF15ET chassis TX807C nie startuje

deni 09 Oct 2009 18:15 2558 5
    deni
    Level 17  
    W tym tv był uszkodzony TP020, RP008, TL035, DP080, wymieniłem jeszcze transoptor elektrolity po pierwotnej i CP080 w +B.
    Bez wstawiania Hota TL035 na żarówce i po włączeniu na wtórnej żadnych napięć.
    Wymieniłem jeszcze TP022, posprawdzałem resztę elementów i nie stwierdziłem nic uszkodzonego .
    Napięcie na CP008 310v i na CP024 8v.
  • Helpful post
    bogred
    Moderator of TV
    Przy uszkodzeniu mosfeta trzeba bardzo starannie sprawdzić stronę pierwotną zasilacza. Niektóre elementy mogą być delikatnie nadpsute i na miernik udawac dobre. Stąd Thomson podał tzw zestawy naprawcze dla tego chassis (wersje 110 i 90 w zależnosci od kineskopu). Szczególnie tranzystory i diody należy wymieniać, a nie sprawdzać, zwłaszcza w układzie. Jeśli potrzebujesz, mogę Ci przesłać pliki na PW.
    Pozdrawiam
    deni
    Level 17  
    Witam Kol. bogred !

Jeżeli możesz to prześlij mi te pliki, chętnie skorzystam.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    mczapski
    Level 39  
    Ta płyta moim zdaniem nie ma prawa ruszyć na żarówce. Prześledź obwody zabezpieczenia i dojdziesz do wniosku, że tam wszystko ma być akuratne, bowiem odchyłki w różnych miejscach spowodują wyłączenie (także niewłaściwy poziom odchylania pionowego).
    deni
    Level 17  
    Kol. mczapski masz rację na żarówce po wtórnej nie ma napięć i to mnie wprowadziło w błąd, ponieważ czytałem inne posty i koledzy pisali, że na żarówce przetwornica startuje więc nie rozumiem jak to jest :cry:

A więc teraz jest tak, po włączeniu bez żarówki wysokie nie wchodzi, +B pojawia się na moment i spada do 60v z Hotem czy bez niego zachowuje się tak samo.
    Może ktoś z Kolegów miał taki objaw.

Pozdrawiam.
    deni
    Level 17  
    Wymieniłem części z zestawu jak Kol. bogred napisał i tv odbiera VHF ale na UHF kilka stacji z górnej części pasma nie odbiera.
    Mam pytanie czy to głowica uszkodzona czy coś z układu?