Ma ktos pdfa odnośnie wymagan mocy obliczeniowej i wielkości pamieci komputera PC na ktorym chciałbym zaistalować Step S7 najnowszej wersji W skrocie wymagania Stepa7 ..
Dobrze jak to bedzie jakis w miare orginalne źródło (pdf siemensa )
Pozdrawiam
ps ..na stronie siemensa nie moge sie dokopac do tych informacji ..
W katalogach Siemensa nie znalazłem takiej odpowiedzi Jest jedynie wymaganie odnośnie systemu operacyjego - Win 95/98/NT/Me/2000/XP. W praktyce przydatna jest spora ilość pamięci i system oparty na NT no i jakiś "dzisiejszy" komputer.
Siemens niestety nie podaje na swoich stronach wymagań sprzętowych.
Co ciekawe - dane te są dostępne po zainstalowaniu produktu ),
Dla Step 7 ver 5.1 SP6 wymagane jest:
unter MS Windows 95/MS Windows 98 ein Programmiergerät oder einen PC mit einem Prozessor 80486 (oder höher) und mindestens 32 MB RAM. Empfohlen werden ein Pentium-Prozessor mit mindestens 64 MB RAM.
· unter MS Windows Me ein Programmiergerät oder einen PC mit einem Pentiumprozessor mit 150 MHz oder höherer Leistung und mindestens 64 MB RAM.
· unter MS Windows NT einen Pentium-Prozessor sowie mindestens 32 MB RAM. Falls Sie zusätzlich eine OS (WinCC) installieren bzw. betreiben wollen, sind 64 MB RAM empfehlenswert.
· unter MS Windows 2000 einen Pentium-Prozessor 233 MHz oder höherer Leistung mit mindestens 128 MB RAM.
· bei Einsatz eines PCs zusätzlich einen externen Prommer für SIMATIC Memory Cards / MMC, falls Sie Ihre Anwenderprogramme in EPROMs speichern wollen und eine SIMATIC NET-Anschaltung, wenn Sie mit Ihrem PC Online-Funktionen zum Automatisierungssystem nutzen möchten.
Życzę powodzenia, jeżeli ktoś będzie próbował startować z konfiguracją minimalną, wg. mnie w miarę optymalną pracę zapewnia:
- Procesor >=1GHz, najlepiej Pentium,
- RAM >=256MB,
- mało dodatkowych programów .
Witam
PDFa nie znalazłem, dotyczącego wymagań Stepa 7, ala dołączam oryginalny readme.wri dotyczący STEP 7 V5.1 SP4 Programming Software for SIMATIC S7 / M7 / C7.
Jest tam rozdział "Hardware Requirements", w którym jest napisane to samo co pisze Trapp. Są to wymagania minimalne, i step wtedy ślimaczy się strasznie, Pentium 1GHz to faktycznie minimum, dla konfortowej pracy.
Pozdrawiam S95
heh 486.... to jakas stara wersja albo zartujesz... poza tym co masz na mysli piszac symulacja? step nie symuluje przeciez... musialbys miec doinstalowany plcsim, a to inna bajka...
jesli chcesz pracowac komfortowo (nie czekac minuty - (to nie przesada!!) na otwarcie bausteina) to MUSISZ miec 512 ramu. inaczej rżnie dyskiem i lipa jest. procesor - no wydaje mi sie ze tutaj nie ma takich srogich wymagan... athlon 2G czy cokolwiek ekonomicznego podobnego - i bedzie git.