Witam to mój pierwszy post tutaj:kod błędu P0089 P1272 P1273
Po wykasowaniu za pomocą Bosch KTS200
pojawiał się już tylko błąd P0089
Syndrom:
w trakcie jazdy nagły spadek mocy - bez aktywowania kontrolki MIL-Check Engine
niezależnie od tego czy ciepły czy zimny silnik
Właśnie zakończyłem prace z Nissan Almera Tino 2.2 dci 116 KM
Objawy Nissan to spadek mocy nagle(objaw podobny jak w przypadku braku sterowania geometria w TDI) w trakcie jazdy samochodem .
Pomyślałem pewnie elektrozawór regulacji nie steruje albo "gruszka " skorodowana albo wężyki podciśnienia pęknięte(przegryzione np przez kunę)
Wnikliwie sprawdzam a tu niespodzianka:
-Nissan nie posiada elektrozaworu sterującego "gruszką" okazuje się że turbo sprężarka mechaniczna sterowana z tego co pamiętam westgate-m
-Brak czujnika MAP w kolektorze ssącym
jak i innego wyposażenia , które mogło by się uszkodzić.
Brak Map sensora wykluczył zbadania ciśnienia żądanego jak i rzeczywistego, wiec wpiąłem manometr firmy Autogauge za pomocą trójnika w układ regulacji doładowania na turbosprężarce (cienki wężyk-kolanko)poprzez pokrywę silnika do wnętrza samochodu i obserwuje a trakcie jazdy doładowanie ok 1.3 i nagle pod noga robi się pustka samochód umiera brak mocy praca w trybie awaryjnym jednak bez aktywnej lampki MIL-check engine(żółty symbol silnika na tablicy liczników) Tak było kilka razy w trakcie jednej trasy ok 15 kilometrów(przekręcałem kluczyk w trakcie jazdy , bez wyłączania biegu na zasadzie wyłacz-włacz natychmiast-bez startowania rozrusznikiem i silnik znów miał moc jechał jak mu się chciało 100 metrów albo 700 i znów "puchł" znów brak mocy) Lampka MIL cały czas nie aktywna(jednak sprawna)
Zdarzyło się jednak , że kilka razy w zakresie ciśnienia 0,5 potrafił także przejść w ten dziwny tryb pracy(awaryjny).
Sprawdziłem także dzwignie WESTGATE na turbosprężarce -chodziła płynnie i się nie zacinała (w niektórych samochodach zacina przy tzw PSJ P..dowaty Styl Jazdy)
Kod błędu P0089 pozostawał. Myślę(stosując to słowo nie staram sobie pochlebiać) trudno zamówiłem zawór do pompy Common Rail SCV-294009-0120
Wymieniłem go (znajduje się z tyłu silnika w pompie za pomocą klucza imbusowego odkręciłem dwie śrubki , pompka ręczną na filtrze paliwa kilkakrotnie nacisnąłem aż do wypływu oleju napędowego z otworu na pompie Common Rail przepłukałem przed montażem siedzisko tego regulatora i założyłem nowy.
Pojechał na jazdę i co 1,2 bieg super ale na 3 biegu znów auto zdycha 4 to samo 5 też(skrzynia 5 biegowa)
Sprawdziłem czy nie wycieka paliwo z pompy gdyż są do zaworu nowe śruby o ringi i może się zdarzyć , że się podwinie albo źle siądzie. Wszystko OK brak wycieku.
Tak zostawiłem auto( po około 2 godzinach łącznej pracy) bo nie miałem już czasu
Dziś wpiąłem Bosch KTS 200 i wyświetliło mi następujące kody błędów P0089 P1272 oraz P1273 zresetowałem w pliku ADAPTACJE ustawienia "po wymianie pompy"
Jazda próbna i co??
Super auto odżyło ma swoją moc i znów pali gumę
Mam nadzieje , że pomogę w ten sposób innym użytkownikom Nissanów ten którego ja testowałem jest mojego kuzyna. Zaznaczam , że nie biorę odpowiedzialności a jedynie opisałem swój (kuzyna) przypadek gdyż każdy samochód jest inny ma inne oprzyrządowanie jak i system ECM odpowiedzialny za prace i osiągi pojazdu.
Pozdrawiam