Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Mane
    Level 11  
    Zna ktos moze namiar na jakis opis jak przeprowadzic odszumianie sciezki audio zgranej z VHS ?
    CKsrv
    Level 32  
    A co to za nagranie? Kopia filmu czy własne nagranie. VHS w zasadzie jest bardzo słaby jesli chodzi o dzwiek, wyjątkiem są tylko 6 głowicewe (tak maja napisane ale to marketing) w których te 2 dodatkowe głowice na dysku są odpowiedzialne za scieżke audio. Jesli to jakas kopia filmu to tylko cięcie -skuteczne - od góry i tyle.
    kostian
    Level 25  
    Możesz to zrobić komputerowo :
    zgrywasz ścieżkę dźwiękową na twardziela a potem używając programu COOLEDIT wychwytujesz kawałek szumu ,zapisujeszjego profil i na koniec czyścisz całe nagranie (program robi to automatycznie) - w ten sposób masz nową ścieżke dźwiękową bez szumów. Oczywiście można podnieść parametry dźwieku i zrobić z nim co sie chce.
    Najlepiej wrzucić również obraz można go również podciągnąć lub zmodyfikować w.g własnych upodobań - mając obraz i dźwięk potem możesz nagrać z powrotem na taśmę VHS.
    Mane
    Level 11  
    kostian wrote:
    używając programu COOLEDIT

troche probowalem ale nic mi nie wychodzi, moze znasz namiar na jakis tutorial

PS: co to jest ? mecze nagrane z TV, chcialem je przeniesc na plyty ale powstal opisany problem z dzwiekiem :)
    CKsrv
    Level 32  
    A widzisz - ja się na meczach nie znam ale jak znam życie to głos komentatora i tak jest mocno ograniczony z góry i z dołu. Potwierdza się to co mówiłem na początku, że trzeba ciąć góre. Bez szkody możesz ciąć już od 5kHz. Pewnie da się to zrobić w ustawieniach kompresji. W CoolEdit była opcja górnej f np. przy kompresji mp3.
    radocha
    Level 28  
    cooledit pro2 ma b. efektywny odszumiacz, musisz na jakimś zaznaczonym fragmencie popróbować "na ucho" - pobawić się odstępem między kaskadami żółtą a zieloną (jeśli ustawienia grafy programu masz domyślne), nie próbuj odszumić do cna, i tak się nie da, trochę szumu musisz zostawić, potem używa się z reguły bramki z dynamiczną zmianą barwy(cięcie góry pogłębiające się ze spadkiem poziomu, coś jak stary DNL) ale w przypadku scieżki z meczu nie można tego użyć, potem pozostaje jak radził Cesarsko-Królewski Gitarzysta uharatać od góry całość, choć 5kHz to b.brutalnie, spróbuj najpierw np.: 8kHz, najwygodniej użyć do tego filtrów inżynierskich, wygodnie określisz punkt cięcia i nachylenie dB/okt, potem, żeby nieco zamaskować zrobione ingerencje (mocno zaburzona równowaga brzmienia) korektorem parametrycznym daj garb około 3-6 dB w okolicach 3-5 kHz, Q ok, 1,4-1,6 i zrob lekki spadek pasma od ok 300 Hz w dół (2-4 dB/okt), od ok. 80-90 Hz w dół obciąć można na amen (też wygodnie inżynierskim)
    koziorozec
    Level 17  
    jest tez plug-in VST,
    mozna go uruchomic w wavelamie,
    ustawia sie automatycznie i dynamicznei redukuje szum,
    nawet dosć ciekawie działą i jest dosć prosty,
    cosna zasadzie dolby a lub S
    Jon-X
    Level 28  
    Zacznijmy od tego że cięcie od góry lub stosowanie Dolby nie będzie uwzględniało tego, co jest sygnałem użytecznym, a co nie. Jeśli sygnał użyteczny nie zawiera składowych powyżej 5kHz - fajnie, ale nikt nie powiedział że zakłócenia występują jedynie powyżej 5kHz. W sumie najlepszą receptą na "odszumianie" jest użycie filtracji FFT w CoolEdicie, potem można zawęzić pasmo "na słuch" bo czasem różne śmieci leżą na skrajach pasma, łatwo to przyuważyć analizą 3D w Wavelabie. Dobre rezultaty daje też zastosowanie procesora dynamiki (programowego) - bramki szumów et caetera. Zależnie od materiału źródłowego takie rozwiązanie może być bezużyteczne lub dać całkiem dobre rezultaty. Nie ma recepty na idealne usunięcie szumu, można co najwyżej doprowadzić sygnał do postaci nam odpowiadającej. No i najważniejsze - ciągle porównywać sygnał po obróbce z sygnałem przed obróbką, a także podsłuchiwać sygnał odrzucany. Eksperymenty, eksperymenty i jeszcze raz eksperymenty, jeśli nie jesteś ortodoksą który musi mieć wszystko czysto powinno Ci wystarczyć filtrowanie w CoolEdicie. Pozdrawiam
    Cisuwa
    Level 2  
    Znalazłem bardzo fajny programik, nazywa sie x-oom music clean 4, banalny w obsłudze a robi robotę, wypróbujcie i piszcie co myślicie