Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Strefy w ca10 i radiolinia

jargot 11 Oct 2009 17:35 3511 9
Optex
    jargot
    Level 12  
    Witam
    Jestem z zawodu informatykiem. Kończę właśnie w swoim domku instalacje alarmową. Opartą na podzespołach firmy SATEL Ca-10, GPRS-T2 i re-4k. Podłączyłem wszystko prócz radiolinii. Wszystko działało na 1 strefie. Planowałem zrobić tak, że mam 2 manipulatory LCD i LED. Z LED uzbrajam parter z garażem (strefa B) a z LCD dom bez garażu (Strefa A). Cały dom to miała być strefa C (strefa a + garaż). Strefa D sam garaż sterowany radiolinią.
    Niestety ustawiając tak jak wyżej opisałem zrobił się problem. Załączając strefę B. Po naruszeniu wejść ze zbioru B w których były wejścia ze strefy A alarm nie wył. Zawył dopiero po wejściu do garażu.

Nie wiem czy jasno napisałem wyżej jak strefy podzieliłem, więc niżej opisze
    Chciałem zrobić to tak.
    Strefa A (DOM bez garażu)
    Z1,Z2,Z4,Z5,Z6,Z7,Z8,Z9,Z10,Z11,Z12,Z13,Z14
    Strefa B (Parter z garażem)
    Z1,Z2,Z3,Z4,Z5,Z6,Z7,Z8,Z11
    Strefa C (Cały dom)
    Z1,Z2,Z3,Z4,Z5,Z6,Z7,Z8,Z9,Z10,Z11,Z12,Z13,Z14,Z15
    Strefa D (Garaż)
    Z3,Z15

Jako, że nie mogłem tak zrobić jak napisałem aby było dobrze. Zostawiłem następująco (tak aby działało to poprawnie):
    Strefa A (Cały dom) | Strefa B (Parter z garażem) | Strefa C (Garaż)

Aby ustawić alarm do skasowania to OUT ustawiam w manipulatorze jako zatrzask?

I mam ostatnie pytanie odnoście radiolinii RE-4K. (re-4k - ca10)
    AR - OUT5 14. Wskaźnik czuwania (+12V T)
    AL - OUT6 01. Alarm włamaniowy z opcją zatrzask (+12V T)
    LV - jak bym chciał sygnalizacje małym LEDem to LV jest masą a +12V z centrali oczywiście z rezystorem jak w instrukcji i diodą prostowniczą?
    COM-COM
    Został SS. Chciałbym aby zasygnalizował dźwiękowo.

W centrali:
    OUT1 - SA wew | OUT2 - SA zew | OUT3 - SO zew | OUT4 - Zasilanie czujek

Nie jestem pewny co i jak, dlatego proszę was o pomoc. Dzięki wielkie.
  • Optex
  • Helpful post
    bartez132
    Level 18  
    hmmm... Wiem ze ca10 ma wlasnie taki problem z podzialem na strefy i sam ostatnio walczylem z tym ustrojstwem i prawde mowiac wtedy mialem pierwszy raz problem z tym pomimo zrobienia juz masy systemow na ca10... nie wiem ,która linia jest u ciebie zal/wyl czuwanie garazu z pilota ale pamietaj ze w tym wypadku nie moze byc w dwoch strefach tylko w jednej inaczej dzieja sie cuda... ja zrobilbym to inaczej strefa 1 pietro strefa 2 parter strefa 3 garaz. wtedy uzywajac funkcji goto zalaczasz cokolwiek chceszw dowolnej konfuguracji. aby ustawic alarm do skasowania ustawiasz zatrzask. w zasadzie wszystko dobrze wyczytales i brak uwag
  • Optex
    jargot
    Level 12  
    Dzięki kolego bartez132. Tak chyba też zrobię jak mówisz podzielę dom inaczej niż myślałem. Troszkę to będzie kłopotliwe bo trzeba by było uzbrajać na 3 razy aby w najgorszym przypadku uzbroić cały dom.Jeszcze jutro zadzwonię do Satela z zapytaniem jak to uczynić.

Aha i SS wpinam do jakieś sygnalizatora SA+ lub SO+.

Muszę pokombinować z tymi strefami teraz mam troszkę innych zajęć ale mam nadzieje, że z waszą pomocą jakoś podołam wyzwaniu. Jakby mi się coś udało wykombinować to dam znać.
  • Helpful post
    fiedzio
    Level 12  
    Witam kolegę , ja ca-10 konfiguruję następująco . Klawiatura lcd w domu jako strefa 1 i tu daję wszystkie czujki z domu , a led do garażu jako strefa 2 i tu czujki z garażu.
    Sypiając na piętrze czujki z piętra ustawiasz jako automatycznie blokowane.
    Programuję trzy kody , jeden na dom drugi na garaż , trzeci załączenie na noc.
    załączając całość wbijasz kod na dom robisz goto 2 wbijasz kod na garaż i wychodzisz.
    Idąc spać wbijasz kod na noc , goto 2 , kod na garaż i idziesz spać a czujki na piętrze automatycznie się zablokują i tam możesz sobie spokojnie chodzić. Gdybyś miał jakieś problemy to pisz postaram się pomóc , 15 lat zakładam te centralki.
    jargot
    Level 12  
    fiedzio wrote:
    Witam kolegę , ja ca-10 konfiguruję następująco . Klawiatura lcd w domu jako strefa 1 i tu daję wszystkie czujki z domu , a led do garażu jako strefa 2 i tu czujki z garażu.
    Sypiając na piętrze czujki z piętra ustawiasz jako automatycznie blokowane.
    Programuję trzy kody , jeden na dom drugi na garaż , trzeci załączenie na noc.
    załączając całość wbijasz kod na dom robisz goto 2 wbijasz kod na garaż i wychodzisz.
    Idąc spać wbijasz kod na noc , goto 2 , kod na garaż i idziesz spać a czujki na piętrze automatycznie się zablokują i tam możesz sobie spokojnie chodzić. Gdybyś miał jakieś problemy to pisz postaram się pomóc , 15 lat zakładam te centralki.

Dzięki kolego. Ja dziś rozmawiałem z działem technicznym satela i poinformował mnie a właściwie utwierdził o jednej opcji.
    Podzielić dom na 3 strefy jak napisał kolega bartez132. Natomiast 4 dać na połączenie jakiś stref.
    A - piętro | B - parter | C - garaż | D - dowolne łączenie AB, AC, BC, ABC

Kolego fiedzio mam w domku 2 klawiatury. LED na piętrzy przy sypialni i LCD na parterze. Natomiast garaż ma być sterowany z radiolinii. Mógłbyś mi przybliżysz blokowanie. Komplet kabli do programowania posiadam DB9FC i DB9F gdyby nie istniała możliwość programowania z palca :p
    mirkol
    Level 11  
    zaprogramuj tak jak pisze kolega fiedzio. Generalnie zasada jest taka, że czujki w pomieszczaniach, w których śpisz, które maja być w nocy nieaktywne programujesz jako sypialniane czy też blokowane, przypisujesz wówczas inny kod np. 5678 do włączania systemu na noc. Natomiast jeżeli opuszczasz dom wklepujesz inny kod np. 1234 i wówczas czujki sypialniane stają się natychmiastowe i są od razu aktywne.
    Oczywiście możesz zrobić to tak jak opisałeś ale wówczas inaczej dzielisz strefy i musisz osobno uzbrajać.
    Wyjście OUT dla radiolinii programujesz jako załącz/wyłącz i wskazujesz, co ma być wykonane. np. uzbrojenie strefy garażu.
    Dawno nie bawiłem się Satelem ale do twoich potrzeb wystarczy podzielić system na dwie strefy.
    II to garaż, przypisujesz klawiature led
    I to reszta i tu wskazujesz czujki blokowane i dajesz kod na noc i do tej strefy przypisujesz klawiature lcd

pozdr.
    jargot
    Level 12  
    1 Drzwi wejściowe parter
    2 PIR wejściowy parter
    3 PIR garaż GARAŻ
    4 Kotłownia PIR parter
    5 OKNA dół parter
    6 Salon 360 parter
    7 Indigo parter
    8 Okna góra góra
    9 Sypialnia góra
    10 Korytarz góra góra
    11 korytarz dół parter
    12 pokój 1 góra
    13 pokój 2 góra
    14 DOM-garaż parter
    15 Radiolinia GARAŻ
    16 A/S 24h Głośna

Teraz tak ustawiam 2 użytkowników w strefie 1 gdzie zamieszczam czujki z parteru i góry. Użytkownicy to 1111 i 4444. Użytkownika 1111 zostawiam w spokoju bo uzbraja wszystko lecz w 4444 ustawiam na LCD 4444* --> blokowanie wejść (4#) -->blokuje czujki z góry.
    fiedzio
    Level 12  
    Witam , jeżeli garaż masz uzbrajany z radiolini to jest jeszcze prostrze gdyż ustawiasz go jako 2 strefę , przypisujesz czujki z garażu i wejście załączające/wyłączające i korzystasz tylko z dwóch kodów , na noc i całość i pilota do garażu. A z tym blokowaniem to napisz co konkretnie interesuje ciebie , czy w których funkcjach jak ustawić , czy coś innego. I jeszcze jedno w ca-10 wszystko można ustawić z palca i nieraz szybciej niż z kompa. Pamiętaj że czujki blokowane automatycznie ustawia się w trybie serwisowym a nie kod główny , gwiazdka, 4 .
    krzysztof600
    Level 12  
    Witam, a czy przy podziale na dwie strefy można zrobić przy założeniach, że mamy jeden manipulator na parterze i jeden na piętrze :
    1.Strefa I wszystko ( czujki parter + czujki piętro by wychodząc - wchodząc do domu załączać wszystko jednym hasłem )
    2.Strefa II ( czujki parteru - tu manipulator na piętrze przypięty do CLk1 czyli automatycznie w strefie 2 ) i hasło które załącza strefę II z "piętra" ( bez funkcji GOTO wszystko wówczas się możne odbywać ).
    Dodatkowo:
    -funkcja prioryty zdjęta tylko z we/wy na parterze przy wejściu.

Mam też mały kłopot z czasem indywidualnym sygnalizacji wyjść pomimo ich ustawienia wyjścia działają z czasem globalnym ? I drugi to brak wyświetlania alarmu sabotażowego. Późno było więc mogłem coś popaprać ale czy może być tak ze centrala nie przyjeła wprowadzonych danych ?
    kecaj654
    Level 2  
    ...

Dodano po 1 [minuty]:

przy programowaniu central alarmowych uwzględnia się nie tylko podział strefy z przydziałem czujników należących do danej strefy ale także ruch osobowy w obiekcie dla użytkownika ,aby umożliwić użytkownikowi dostęp do własnego domu w wygodny sposób.

Dodano po 36 [minuty]:

programując wyjścia w centrali wybierając nr. wyjścia np. wyj.out 1(funkcja serwisowa 31) - opcja "1"- typ wyjścia ( typ reakcji- jeżeli w systemie są czujniki mieszane " PIR + Czuj. dymu a zaprogramowane wyjście jest jako włamaniowe("01" nie będzie sygnalizowało zadziałania czujnika dymu)
    opcja "2" czas działania wyjścia - czas działania w następnym kroku "3" podaje się czy dotyczy to minut czy sekund
    opcja "3" wybór wyjścia do której należy strefy -wybór opcji dla wyjścia czasu działania w sekundach czy w minutach.
    W funkcji serwisowej 32 należy podać wyjścia należące do danego wyjścia ( w standardzie wyjścia maja przypisane wejścia od 1 do 10 i nie obejmują wejść ekspandera)