Mi Brother od pm_sonet ma juz 20k stron. Głównie jakieś obrazki (nie zdjęcia) z dosyć dużym pokryciem, po ok. 300-400 ml kolorów i z 600ml czarnego. Przy takim przebiegu 2 razy już czyściłem stację czyszczenia głowic - na gąbce zbiera się 'wałek' z zaschniętego tuszu i głowica się nie czyści. Drukarka kupiona od niego, nigdy nie widziała orginalnego tuszu, tusze na starcie 150 kolor i 300 czarny, teraz po 1l też od pm_sonet.
Ja jestem z tego zadowolony - koszty wydruku jak na dużej maszynie, nawet z amortyzacją drukarki.
Witam ponownie kupiłem tusze ink-mate z zestawem ciss do brothera i czarny wygląda na pigment bo w pojemnikach nie zostawia za sobą smug jak kolry i po wydruku się rozmazuje. Jednak co z tego jak drukarka na nim robi mi pasy. Załączam zdjęcie, miałem problem z kolorem sprzedawca doradził mi obniżenie poziomu cissa może i pomogło ale na czarny nie. Robi pasy jak by drukarka nie mogła nim przepluć i moje pytanie czy na pewno w brotherach można stosować pigment? Bo wszelkiego rodzaju zamienniki to barwniki, a pigment jest gęstszy i się rozmazuje. Mój model dcp j-125 może A3 (do zastosowań w firmach z innymi głowicami w ogóle) sobie dają radę z pigmentem ale moja coś na tym tuszu nie bardzo chce drukować, a jest nowa głowica. Wcześniej od pro-inka też miałem pigment i tez pamiętam były pasy do ostatniej kropli tuszu. Prawdopodobnie męczyła się tym tuszem i to ją rozwaliło. Na górze zdjęcia są prostokąty w każdym z kolorów kartridży. Widać najgorzej czarny po wyczyszczeniu głowicy z menu ksero na dole i też widać nie ostry tekst i pasy na krańcu książki gdzie skaner nie był przykryty.
Być może w Twojej drukarce Brothera dcp j-125 kolor czarny to nie pigment. Patrzyłem na oznaczenie kardridży to Ty masz inne niż przy mojej drukarce. Ja mam Brothera MFC-J6910DW - atramenty maja symbol LC1240 lub LC1280XL (powiększone), Ty masz Brothera dcp j-125 - z tuszami LC-985BK, LC-985C, LC-985M, LC-985Y. Może właśnie tu jest problem. Może w tańszych drukarkach Brother stosuje w kolorze czarnym zwykły atrament barwnikowy. U mnie na pewno kolor czarny to pigment, a reszta kolorów to barwniki.
Witam
Potrzebuję jakiś tusz do wkładów HP 901 i nie wiem jaki wybrać.
Wybrać tusz SIC, LG, Vision Tech(_J_O_K_E_R_ ), C Media, LC Ink? Czy jakiś inny? Doradzicie coś?
Dyskusja w temacie dawno się juz nie toczyła, jednak mam pytanie bo temat ciekawy i przeczytałem od dechy do dechy. Jaki polecacie tusz do epsona XP-700? Sa tam kartridże T26 czy wspomniane juz w temacie tusze w butlach INK-MATE będa dobrym wyborem ? Proszę o odpowiedź, najlepiej jak ktos stosuje te własnie tusze w tej drukarce i mógłby mi coś o tym powiedzieć.
Witam. Panowie potrzebuję tusz do wkładów HP 655 czarny i kolor. Czarny natomiast to pigment. Które jakościowo tusze wybrać, bo w tych sprawach jestem zielony.
Dla poszerzenia wiedzy polecam stronę agawa.pl choćby dlatego, że jest już ona aktywna od wielu lat i jakoś dziwnie oferują to czego na alledrogo nie znajdziemy.
Od lat zalewam kartridż black HP 27. Drukuję głównie tekst w czerni. Stosuję do tego atramentów pigmentowych, sprawdzałem już kilka marek.
Euroinc - sprawdzał się dobrze, zużyłem cały przed końcem terminu przydatności
ProInk - sprawdzał się dobrze, a po okresie przydatności zaczął zatykać dysze kartridża
InkTec - kolor i czarny nigdy mnie nie zawiódł. To jedna z najlepszych marek na rynku w temacie. Najlepiej przygotowane zestawy samodzielnego napełniania. Polecam odwiedzić stronę inktec.com.pl
OCP - w mojej opinii bardzo dobry atrament, już przeszło 5 lat mam butelkę black BKP 89 i nadal nie sprawia problemów, trudno mi powiedzieć czy jest po terminie ponieważ na etykiecie brak informacji, jest to atrament pigmentowy, który po tylu latach nadal spełnia bez problemów swoją rolę
Ciekawostką jest to że na alledrogo produktów InkTec ani OCP nie znajdziecie.
Fakt, te kosztują trochę więcej niż 10 - 15 zł.
Znajdzie się za to cała masa złotych środków rozlewanych z kanistrów w identyczne buteleczki na które firma krzak naklei chałupniczo drukowane etykiety (np. ProInk) Ile w nich wody? jak długo posłużą? Mój przykład z ProInk pokazał że przy odrobinie szczęścia kilkanaście mc. Euroinc, już nie znajdziemy, zmienił nazwę by lepiej ukryć się w tłumie.
Pamiętajmy, że zniszczona głowica/kartridż kosztuje niemało, lepiej więc dołożyć kilka zł do dobrego atramentu i rzeczywiście drukować, niż brudzić ręce i się denerwować.
Dla zielonych w temacie napełniania atramentem polecam filmy instruktażowe na youtube.com
Informacyjnie, moja pierwsza drukarka Canon - PIXMA MX925 + kartridże napełniane. Tusz Ink-Mate zakupiony w WonderInk.
Tusze C, Y, M i B drukują poprawnie, natomiast czarny pigment (PGI550BK) przytkał głowicę po ok. 4-6 dniach bez drukowania. Wydruk wygląda na rozmazany, czyszczenie z poziomu drukarki nie pomogło dopiero wyjęcie i wyczyszczenie głowicy środkiem udrażniającym i ponowne czystym etanolem poskutkowało.
Może ktoś korzystał z tuszy sudhaus InkJet sprzedawanych przez ZR-Tuning-com na allegro i może się wypowiedzieć czy warto.
Informacja bardzo cenna, chociaż prawdę mówiąc tylko potwierdziłeś krążącą po sieci opinie (marną) o ink-mate.
Sudhaus na pewno będzie lepszy, ewentualnie ocp lub inktec (jeżeli gdzieś je znajdziesz). Osobiście korzystam z tego pierwszego w innej pixmie i ogólnie nie narzekam. Co prawda miałem pewne problemy z głowicą, ale serwis wymienił ją na gwarancji, więc trudno powiedzieć jaki miało to związek z tuszem.
Podlacze sie do tematu..
Mam mała obawę co do tych tuszy tzn. znacie pewnie zamienniki tych tuszy cli-551 w butlach firmy sudhaus. Otóż zakupiłem komplet na allegro od sprzedawcy ZR-Tuning-com - jedynego zaufanego ktory sprzedaje tusze sudhaus ...zero problemow z tuszami , uzupelniam nimi kartridże samorejestrujące Jako ze wytraciłem już po polowie każdej butli i prawie cala czarnego pigmentowego , postanowiłem dokupić nastepny komplet. Na stronie firmy sudhaus prodinks znalazlem info o partnerach sprzedajacych ich tusze i wybralem francuska strone www.topcartouches.fr . Wybralem i zakupilem korzystna oferte 1400ml tuszy ,jest tez opcja 1200 i mniejsze http://www.topcartouches.fr/4285-mg-7150 im wiecej kupisz tym mniej placisz. Tusze przyszły szybciutko parę dni.
No i mam male wątpliwości gdyż tusze są w innych butlach a na czarnym pigmentowym jest opis ze jest kompatybilny z PGI5/520/525/550 a wyczytalem gdzies ze tusze 525 zostaly zastapione przez 550 i podobno sklad sie rozni (gęstość itp) o raz niektore kolory tak jak napisane jest w tym temacie. No i zrobilem porownanie (probki pojedyncze po lewej stronie sa tez niemiecke)
i o dziwo tusz francuski jest bardziej cytrynowy od niemieckiego a czarny pigmentowy niemiecki ma fioletowo różową obwodówkę (dużą) , na skanie tego nie widać ale francuski tez ja ma tylko dużo mniejsza i blado różową. I nie wiem czy to jest zwiazane z juz mala iloscia tuszy niemieckich i ich zgestnienie (zolty bardziej ciemny) czy moze cos innego np inne tusze w butlach ale troche w to watpie gdyz sa to partnerzy firmy sudhaus i chyba by tego nie zrobili tym bardziej ze jeszcze dostalem linka od nich o ocene i opis zakupu ktory jest pozniej widoczny.
Zrobilem tez probe z mieszaniem tuszy i nic niepokojacego nie zaobserwowalem (zgestnienie itp)
Kolory w 551 różnią sie od starszych, np 526, ale pierwsze słyszę żeby różnił się czarny pigment. Czasem nawet czarny pigment w butli do 520, 525 lub 550 mają ten sam nr katalogowy.
Dziwna jest ta różowa obwódka. Nie powinno być czegoś takiego w czarnym pigmencie. Mam czarny pigment od ZR-Tuning i nie ma czegoś takiego:
[/img]
Miło spotkać kogoś, kto korzysta z drukowania szablonów bezpośrednio z urządzenia
Być może jest tak, że jeden ze sprzedawców ma tusze z wcześniejszej partii, z jeszcze nie skorygowanym odcieniem (szczególnie ten bardziej cytrynowy żółty jest takim znakiem rozpoznawczym tuszów CLI-551), czyli takie same jak 525/526 ale z inną naklejką.
Jeśli bardzo chcesz wiedzieć, czy lepkość tuszu jest właściwa, to zwykle w teście na starving szybko to wychodzi na jaw. Jeśli pojawiają się białe paski, to tusz jest za gęsty.
Tu jest przykładowy test na starving (ustawienia sterownika są bardzo ważne).
W zasadzie do drukarki z 6-cioma tuszami (dodatkowe: CLI-BK oraz CLI-GY) taki test powinien być jeszcze inny...
Kolory w 551 różnią sie od starszych, np 526, ale pierwsze słyszę żeby różnił się czarny pigment. Czasem nawet czarny pigment w butli do 520, 525 lub 550 mają ten sam nr katalogowy.
Dziwna jest ta różowa obwódka. Nie powinno być czegoś takiego w czarnym pigmencie. Mam czarny pigment od ZR-Tuning i nie ma czegoś takiego:
[/img]
To juz jestem spokojniejszy o te oznaczenie.
No chyba ze obwodowka jest spowodowana użyciem igły której uzywalem do napełniania czerwonego( z poczatku wychodziło mi te napełnianie slabiutko ..wszystko brudne od tuszu i lekki haos i może pomyłka nastapila choć przy druku czarny jest czarny.
ps. a twój pigment tez jest z serii co ja kupilem tzn. cli551 pgi550 ?
Dodano po 14 [minuty]:
Sługa WSI wrote:
Jeśli bardzo chcesz wiedzieć, czy lepkość tuszu jest właściwa, to zwykle w teście na starving szybko to wychodzi na jaw. Jeśli pojawiają się białe paski, to tusz jest za gęsty
Ale na tym pdfie są jasne paski to na pewno się pokażą ..nie rozumiem
Właściwie to takie porównywanie kleksów może być mylące. Kleks to coś innego niz równomiernie zadrukowana powierzchnia, a już zupełnie co innego niz mieszanina róznych kolorów w różnych proporcjach.
Wydrukuj jakiś obraz wzorcowy z użyciem różnych tuszów (najlepiej oryginalnym też) na tym samym papierze i wtedy porównaj. Może się okazać, że (subiektywnie) zamiennik będzie lepiej odwzorowywał kolory niz oryginał.
Tak dla ciekawości dodałem skany tego testu kolor i w odcieniach szarości jak z opisu , co wyszło nie wiem nie znam się, nie potrafię zinterpretować.Gęstość chciałem sprawdzić mieszając te tusze z tego powodu ze gdzieś wyczytałem ze tusze rożnych producentów potrafią się kondensować po zmieszaniu , zestalać w galaretę itp (rożny skład) co powoduje zatkanie głowicy ,ale w tych co mam jak pisałem nic nie zaobserwowałem na gołe oko.
Próbki porównania atramentów które załączyłem wiem że są amatorką ale chodziło mi tylko o wykazanie różnic w kolorach lub innych widocznych zmian.
No nic , jak zacznę dolewać te nowe to się okaże czy będą jakieś problemy chociaz ich nie przewiduje
Lepkość tuszów CMY bardzo dobra, nie widać śladu problemów.
Czarny pigment prawie dobrze, ale coś mi tam nie daje spokoju jak na to patrzę. No i te nieszczęsne paski na łączeniach przejść głowicy - na tym wydruku są jeszcze bardziej dokuczliwe.
Trefny tusz może dawać inne ciekawe objawy, np. błękit (cyan) i purpura (magenta) na zdjęciu niżej:
A jeszcze odnosnie tych paskow to czy moze byc ich przyczyna zabrudzony lub krzywo nastawiony ten pasek przerywany przy prowadnicy glowicy taki brazowy ( nie pamietam jak sie nazywa ) bo tez cos o nim czytalem ale juz nie pamietam.
Kupiłem ostatnio Brother DCP-J132W Jest to moja pierwsza drukarka więc jestem w temacie zielony
Na razie mam oryginalne tusze ale kiedyś przyjdzie pora dokupić i to pewnie jakiś zamiennik z allegro Drukarka jest dość świeża na rynku więc zastanawiam się czy zamienniki LC121 i LC123 są pewne i bezpieczne dla głowicy
Dochodzi kwestia chipa lub jego brak w zamienniku ale to chyba wyższa szkoła żeby to ogarnąć
Jak nie chce drukować w kolorze? Pomyliłeś kolory więc powinna drukować ale wydruk nie będzie wyglądał tak jak w komputerze. Odciągnij z każdej dziurki tyle ile się da i wlej prawidłowe kolory. Po jakimś czasie się wypłucze i będzie drukować prawidłowo
też zakupiłem kiedyś wieczne tusze do epsona od użytkownika proink_pl.
Nie polecam ani sprzedawcy (łącznie wysyłał 3 razy przesyłkę: raz pomylił przedmioty - dał droższe ^^, potem uszkodziły się przez złe spakowanie), ani tych wiecznych cartigów. Zabawa jest z nimi na całe dnie. Rzadko kiedy zadziałają za pierwszym razem po napełnieniu, trzeba wielokrotnie je resetować, wypompowywać itd. Czasem mimo tych wszystkich czynności tusz dalej nie działa, ma się wrażenie że trzeba wymienić baterię, jednak po odstaniu 2 tygodni na półce i drukowaniu na zwykłych zamiennikach zaczynają działać...
Co do samego tuszu w butelkach nie mam zastrzeżeń.
Witam, fajny temat to i ja się wypowiem i zapytam przy okazji.
Od maja używam w Brother DCP-J315W (LC-985) tych dużych wiecznych kartridży od użytkownika proink z allegro. Wcześniej były w drukarce oryginały.
Jak narazie wydrukowane jakieś 3 ryzy i działa super. Czarnego jeszcze nie napełniałem, zużyta jest już ponad połowa.
Czarny od proink to atrament pigmentowy bo taki dają zawsze w komplecie.
Teraz pytanie, jak jest w końcu z tymi oryginalnymi LC-985. To są atramenty pigmentowe czy barwnikowe?
coraz bardziej nie polecam tych tuszy: obecnie działają, musiałem dokupić tylko nowe, lepsze baterie 2zł/szt, ale jeden z tuszy zaczął cieknąć z każdej ze stron, zalał drukarkę. Dokupienie nowego to 10zł+10zł za wysyłkę, czyli tyle co 10 zmienników...
Czarny od proink to atrament pigmentowy bo taki dają zawsze w komplecie.
Teraz pytanie, jak jest w końcu z tymi oryginalnymi LC-985. To są atramenty pigmentowe czy barwnikowe?
Nie mam LC985 bo mam LC1220 i inny model drukarki, ale w instrukcji serwisowej drukarki znalazłem wzmiankę jaki rodzaj tuszu jest stosowany - pigmentowy.
Najpewniej też masz taki w oryginale, ale upewnij się dokładnie przeszukując serwisówkę.
Ja pozostałem z nierozpakowanymi zamiennikami ActiveJet, gdzie wszystko to barwniki i wolałem zakupić butelki OCP z barwnikowym tuszem IJ BKP 45.
Od proinka używam tylko wiecznych kartridży.