Witam.
Prosiłbym was o radę:
chciałbym w możliwie najsensowniejszy sposób rozprowadzić internet po domu.
Na załączonym obrazku przedstawiam obecny stan sieci.
Dom 3 poziomowy, grube stropy. Pomiędzy piwnicą, a parterem jest strop podwieszony, dlatego wiercenie i przeciąganie kabla jest niemożliwe.
Chciałbym też uniknąć prowadzenia kabla po elewacji budynku. Natomiast mam zielone światło co do wiercenia w stopie pomiędzy piętrami 0 / +1.
Co chcę osiągnąć:
1) Doprowadzić kabel internetowy do TV.
2) Doprowadzić internet do poziomu +1. Tracąc jak najmniej na transferze (gry online, tv internetowa).
3) Najlepszy sygnał musi zostać w piwnicy. Tam jest "kwatera dowodzenia". Drukarki działające w sieci itd.
Jak najsensowniej można to rozwiązać ?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie coś takiego:
Wzmacniacz na poziomie 0, z wyjściem kablowym. Wzmocniłby on sygnał na poziomie +1, a kabel poszedłby do tv. Istnieją w ogóle takie zabawki ?
W przypadku jeśli jednak dam sobie spokój z internetem w TV, to jakie rozwiązanie powinienem zastosować ?
Anteny w dir-615:
2 x 2dBi (złącze R-SMA w wersji sprzętowej B),
Czy wymiana na coś takiego:
http://www.dlink.pl/cs/Satellite?c=Product_C&...318704749&pagename=DLinkEurope-PL%2FDLWrapper
byłaby wystarczająca ?
Jeśli tak: to jaką najlepiej kupić ? I ile ?
Router ma dwie antenki....
Z góry dziękuję za pomoc
Prosiłbym was o radę:
chciałbym w możliwie najsensowniejszy sposób rozprowadzić internet po domu.
Na załączonym obrazku przedstawiam obecny stan sieci.
Dom 3 poziomowy, grube stropy. Pomiędzy piwnicą, a parterem jest strop podwieszony, dlatego wiercenie i przeciąganie kabla jest niemożliwe.
Chciałbym też uniknąć prowadzenia kabla po elewacji budynku. Natomiast mam zielone światło co do wiercenia w stopie pomiędzy piętrami 0 / +1.
Co chcę osiągnąć:
1) Doprowadzić kabel internetowy do TV.
2) Doprowadzić internet do poziomu +1. Tracąc jak najmniej na transferze (gry online, tv internetowa).
3) Najlepszy sygnał musi zostać w piwnicy. Tam jest "kwatera dowodzenia". Drukarki działające w sieci itd.
Jak najsensowniej można to rozwiązać ?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie coś takiego:
Wzmacniacz na poziomie 0, z wyjściem kablowym. Wzmocniłby on sygnał na poziomie +1, a kabel poszedłby do tv. Istnieją w ogóle takie zabawki ?
W przypadku jeśli jednak dam sobie spokój z internetem w TV, to jakie rozwiązanie powinienem zastosować ?
Anteny w dir-615:
2 x 2dBi (złącze R-SMA w wersji sprzętowej B),
Czy wymiana na coś takiego:
http://www.dlink.pl/cs/Satellite?c=Product_C&...318704749&pagename=DLinkEurope-PL%2FDLWrapper
byłaby wystarczająca ?
Jeśli tak: to jaką najlepiej kupić ? I ile ?

Z góry dziękuję za pomoc