Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buduję Migomat od podstaw

Ymekk 23 Jan 2010 21:54 96902 107
    Ymekk
    Level 12  
    Aha ja mam program Trafo2.exe. Tylko że to jest taki zwykly se program ale tez cos można obliczyć, a opłacało się zakupić program może też sobnie kupię?. W poniedziałek kontynuuję prace nad migomatem, zrobię resztę obudowy i coś jeszcze może, będę na bieżonco foty dawał jak idą prace przy budowie. A do ile stopni proponujesz dać wyłącznik termiczny?. Jak widać mam wentylator myślę że wystarczy ma 40wat. A będzie się tranformator nagżewać co o tym sądzisz, ile mógł bym pospawać, zanim wyłącznik termiczny wyłaczy tansformator?
    andriu124
    Level 15  
    No powiem szczerze że nie miałem wyboru, robilem wzmacniacz na toroidzie, a wzory na obliczenie tego trafo toroidalnego są ciężkie do znalezienia, już nie wspomne o obliczeniach bo mi cuda wychodziły, a przy liczeniu zwykłego transformatora EI to ten program trafo.exe też nie podaje dokładnych danych. Sprawdziłem go już dawno temu. Jak chcesz ten Trafo Cad profesional to może się dogadamy.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Z wyłącznikiem termicznym to szczerze powiedziawszy to ciśzko mi powiedzieć bo transformator napewno bedzie się grzał, gdzieś czytałem że izolacja drutu z szkle wytrzymuje temperaturę ponad 200* a w emalia ponad 120*-135*. Wydaje mi się więc że temperatura otoczenia nie będzie nigdy przekraczać 40*C a przy zastosowaniu wentylatora to możesz śmiało ustawić termo wył na 80* góra 100*, albo mniej, tak aby nie przegrzać uzwojeń.
    Co do samego spawania to tródno co kolwiek powiedzieć, jak długo będziesz spawał, wszystko będzie zależało od nastawionego amperażu, ale tak na oko myśle że około 30 min ciągłego spawu przy 60% wydajności czyli około 120A. Ale jak wiadomo ciągłym spawem nie będziesz leciał, więc znacznie dłużej. Spawareczki MMA przy max obciążeniu i elektrodzie 3mm potrfią spawać około 1 godz. Ja osobiście MMA 400V spawalem w cięzkich warunkach w temp otoczenia blisko 80*C przez godzinę, ja miałem dość a spawarka dopiero diody załączyła temperaturowe :D. Więc ile pospawasz to już sam zbadasz.
    Migomat 400A z drutem 1,2 mm na obciązeniu 280A czyli około 45% sprawności spawał mi cały dzień pracy 8 godzin z przerwą na śniadanie 30 min, po mnie jeszcze spawał kolega na drugiej zmianie i z tego co mówił to po 2 godzinach mu zdechł na 30 min, czyli 6 godz spawał non stop.
    benpot
    Level 11  
    może mi ktoś wytłumaczyć co to jest za element zaznaczony na obrazku

zigiss
    Level 14  
    To jest mostek prostowniczy składający sie prawdopodobnie z 8 diod prostowniczych wprasowanych w radiator po 4 diody na jedną blache alu.
    mazik77
    Level 11  
    Witam.Planuje zbudować migomat i mam pytanie czy mógł bym połączyć ze sobą 3 identyczne transformatory na rdzeniu EI 25cm²?Pierwotne jest nawinięte na 230V drutemφ1,2. Wtórne bym musiał nawinąć od nowa,obydwa uzwojenia transformatorów myslałem połączyć w gwiazdę.Rdzenie musiały by sie stykać czy mogły być obok siebie?Pozdrawiam!
    andriu124
    Level 15  
    mazik77 nie zrobisz z tego trafo trójfazowego, konstrukcja rdzeni EI na to nie pozwala
    mazik77
    Level 11  
    Dzięki andriu 124!A co myślisz o tym jakbym złożył po dwa rdzenie E jeden na drugim a póżniej wsunoł je w karkas przeciwstawnie otrzymał bym rdzeń 50cm²i długość kolumny 14cm.Pierwotne bym chciał nawinąć na 400V/230V z odczepami do regulacji.
    Adik C
    Level 25  
    Jesli masz trzy identyczne transformatory,możesz sprubować zasilic każdy z innej fazy,tzn. L1-N trafo 1 L2-N trafo 2 L3-N trafo 3,a wtórne uzwojenia spiąc w gwiazde,można sprawdzic efekt takowego układu,z zastosowaniem prostownika 3 diodowego,należy wyprowadzic przewód z wspólnego punktu łączeniowych gwiazdy,pozdrawiam.
    mazik77
    Level 11  
    O takim układzie właśnie wcześniej myślałem,ciekawi mnie tylko czy moc układu będze sumaryczna tych 3 traf czy tylko jednego które w danej chwili pracuje, chodzi mi o przesunięcie międzyfazowe.
    Adik C
    Level 25  
    Jeśli są to trzy jednakowe transformatory,połącz równolegle uzw,pierwotne na jednofazowym zasilaniu z tej samej fazy,czyli tylko na 230V, wtórne tak samo połącz równolegle,zachowująć logike kojarzenia kierunków uzwojeń,tak zsumujesz moc tych transformatorów,pozdrawiam
    Sokrat58
    Level 19  
    Czy Koledzy mi odpowiedzą?W chwili naciśnięcia przycisku w uchwycie, załączenie stycznika, podajnika drutu i elektrozaworu odbywa się w tym samym czasie tzn. natychmiast?Jeśli dobrze pamiętam to w półautomatach przemysłowych "Magpol" są jakieś niewielkie (ułamki sekund) różnice czasowe.Czy są one konieczne?
    zigiss
    Level 14  
    Kolego sokrat58 opóźnienie czasowe o którym mówisz nie jest konieczne w konstrukcjach amatorskich o których mowa na tym forum ale w sprzętach z wyrzszej pólki jest to stosowane, dotyczy to przepływu gazu osłonowego.
    andriu124
    Level 15  
    mazik77 weż te 3 rdzenie złóż razem tak aby otrzymać przekrój 75 cm^. Zbuduj karkas na ten duży rdzeń i nawiń uzwojenie pierwotne 190 zw drutem ośrednicy 2,4 mm na napięcie 400V, prąd zwarcia będzie wynosił 18A przy max obciążeniu, na uzwojeniu wtórnym 22 zwoje drutem o przekroju 40 mm^ dla otrzymania 40V 160A, rdzeń i tak będzie troche za mały ale do miga powinno być dobrze. Otrzymana moc pozorna tego rdzenia 8kVA. Będziesz regulacje robił na od czepach czy regulatorem prądu z allegro ??

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

W razie ktoś by potrzebował pomocy w projektowaniu transformatora służę pomocą, posiadam program TRAFO CAD w wersji Profesional i jesli ktoś by chciał mogę się podzielić tym programem. POZDRAWIAM Andrzej
    Sokrat58
    Level 19  
    Często tu poruszacie problem regulacji prądu spawania, głównie odczepami na uzwojeniu.Ja ze znajomym do małej spawarki daliśmy regulator na triaku ze zwykłego ściemniacza do żarówki.Wymieniliśmy tylko triak na większy chyba 25A.Pracuje!Nie wiem tylko jak z poziomem zakłóceń.O tym wolę nie rozmawiać.
    Adik C
    Level 25  
    Witam do sokrat58,co do załączania sie gazu i posuwu równomiernie, tak w dobrych spawarkach tak jest,lecz ważniejsze jest by było przesuniecie czasowe pomiędzy załączeniem transformatora a posuwem, najpierw załącza sie transformator potem posuw,przy puszczaniu przycisku na rękojeści cykl odwrotny,by uniknąć przyklejania drutu do materiału,ja mam w swoim migomacie,własnej roboty,układ uproszczony tak że gaz i transformator jest załączany równocześnie,a posuw po 0,25s ,po czym jak puszczam przycisk posuw staje odrazu,a gaz i transformator po 0,35s prosto to wykonać,pozdrawiam.
    mazik77
    Level 11  
    andriu124 Dzięki za odpowiedż!Ja bardziej planuje zrobić to z czterech rdzeni E po dwa na przeciw siebie razem 50cm² i 14cm długośc kolumny.Jak bym chciał złożyć z trzech to będe miał mało miejsca na uzwojenia okno 2,5cm x7cm wysokości.Oglądałem dziś Bestera 1800 Turbo 400/230V i trafo ma 49cm² pierwotne Φ1.2 i 1.5mm wtórne Φ5mm ,dławik na rdzeniu EI 25cm² nawinięty drutemΦ5mm szczelina 2,5mm myślałem oczymś takim. Regulację myślę na odczepach lub na tyrystorach na wtórnym.
    andriu124
    Level 15  
    mazik77 rdzeń o takim przekroju to popij wodą jak pospawasz dłużej niz 20-30 min. Patrzyłem na allegro na ten typ co pisałeś ze ogladałeś, i co Ci powiem, on ma 160A mocy ??? to ja jestem święta turecja, średnica drutu 5 mm daje max 100A. no chyba że po wyprostowaniu prądu troche wzrośnie, ale w życiu nie uwierze że do 160A prądu spawania, to co piszą producenci sprzętu jest zawsze zawyrzone, na rdzeniu o przekroju 50 cm2 nie otrzymasz takich parametrów a jak juz otrzymasz to trafo fajnie sie zaświeci od przeciązenia bo nie zastosujesz w swojej konstrukcji wyłącznika termicznego
    Ymekk
    Level 12  
    Witam
    Narazie postanowiłem przerwać prace przy migomacie z powodu braku czasu, w poniedziałek kupię kątowniki na obudowę i ruszę z budową.
    andriu124
    Level 15  
    Dzięki, czyli w tym trafo którego podałeś parametry brakowało Ci ilości uzwojeń pierwotnych, W sumie też jest trochę inny przekrój rdzenia. Mazik77 a może policzyć Ci jeszcze trafo na 230V ale z mniejszym poborom prądu na pierwotnym i trochę obniżonym prądem na wtórnym żeby w przypadku słabego zabezpieczenia na 230V korków nie wywalało (28A na max prądzie to dużo) chyba że robisz tylko na 400 ? Pozdro
    mazik77
    Level 11  
    Andriu124 mi wystarczy na 400v. Pierwotnego niema jak policzyć,wtórne jest na wierzchu niecałe dwie warstwy. Robiłem próby tym migiem i powiem ci ze na 400v ładnie się wtapia i jest dosyć stabilny łuk, trochę gorzej jest na 230v mniejszy przetop i niema takiej stabilności łuku.W załączniku masz trafo z tego miga
    Ymekk
    Level 12  
    Witam
    Oto fotki z budowy migomata i przymierzanie transformatora spawalniczego, transformatora do zasilania podajnika drutu, stycznika i wentylatora. Na przodzie obudowy zostawiłem miejsce na dławik i mostek prostowniczy.
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw
    zigiss
    Level 14  
    Widze że budowa ruszyła dalej powodzenia w dalszych zmaganiach widze że zastosujesz fabryczny podajnik drutu napisz jak on sie sprawuje po próbach bo jego cena na allegro jest dość zachęcająca i być może zastosuje go kiedyś w jakimś migu bo budowa podajnika jest dość pracochłonna,masz już jakieś plany co do dławika?
    Ymekk
    Level 12  
    Co do tego podajnika to nawet fajnie podaje drut ale trzeba do niego mieć dobry regulator, a nie mogę nigdzie znaleźć schematu jekiegoś taniego regulatora. Nad dławikiem nie myślałem, ale raczej zrobię go na rdzeniu EI, narazie poszukuję radiatory na diody prostownicze.
    zigiss
    Level 14  
    Co do taniego regulatora to nie wiem co doradzić aby było tanio mój regulator nie jest zbyt tani do wykonania i ciężko kupić moduł IGBT a schematu nie mam bo robiłem go ze zdjęć od kolegi,a co do radiatorów to nie wiem jakie diody zastosujesz ale jeżeli będą miały ok. 200A to wystarczą kawałki blachy alu. 3mm ja mam mostek z dwóch diod 200A i dwóch 150A nie jest to dobre rozwiązanie ale takie akurat miałem dodam że ich rezystancja jest prawie identyczna i nie stosowałem żadnych rezystorów wyrównujących,ich radiator to ceownik alu 2mm grubości i to w zupełności wystarcza w oryginalnych migach są zastosowane blachy ok 12x15cm,3mm i są w nie wprasowane 4 lub 8 diod i te mostki też sie nie nagrzewają zbytnio to fotka mojego mostka.
    Ymekk
    Level 12  
    Wykonałem mostek prostowniczy na 4 diodach 160A, przykręconych do aluminiowego płaskownika o grubości 5mm. Myślę że to wystarczy ewentualnie zamontuję jakiś wentylator. Diody o tak dużej pojemności nie powinny się nagrzewać w przeciwieństwie do transformatora. A pozatym można zastosować dodatkowe zabezpieczenie termiczne na mostu prostowniczym. Mostek już zamontowany w migomacie pozostało mi tylko nawinąć dławik na rdzeniu EI 25cm^, nawinę 25zw to powinno wystarczyć. Jutro wrzucę jakieś foty.
    Ymekk
    Level 12  
    Prace powoli do przodu zamieszczam parę fot.
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw

A taki efekt spawania otrzymałem *(jest to migomat 2 fazowy), spawy wykonane są na płaskowniku o grubości 12mm.:D
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw
    Ymekk
    Level 12  
    Dławik na rdzeniu EI o szczelinie 3mm i 25zwojach świetnie się sprawuje, przy spawaniu transformator spawalniczy ledwie co się nagrzewa, diody trochę się nagrzewają tak jak i dławik, muszę zamontować jeszcze wyłącznik termiczny. Zamówiłem regulator z soft startem na u2008, żeby nie wybijało na 5 biegu i żeby dało radę spawać blacharkę samochodową.
    zigiss
    Level 14  
    Witam widze że już pierwsze spawy za tobą nawet nieźle,co moge doradzić to jak będziesz obudowywał wszystko blachą to zastosuj jakieś przetłoczenia lub wzmocnienia poprzeczne ścianek ja tego nie zrobiłem u siebie i obudowa dość mocno buczy podczas spawania niby to nie wada ale to dość irytujący dźwięk dla kogoś kto nie wie o co chodzi,zamieściłem u mnie odpowiedź do twojego pytania co do przełączania funkcji spawania.Pozdrawiam