Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buduję Migomat od podstaw

Ymekk 24 Feb 2010 20:53 96518 107
    andriu125
    Level 10  
    Witam wszystkich ponownie. Dzisiaj zakończyłem prace nad transformatorem do mojego migomatu(w poprzednim wykonaniu czyli za mało zwoi na uzwojeniu pierwotnym wybijało mi korki). Efekty są dla mnie zaskakujące, przy podłączeniu szeregowym obu cewek trafo i parametrach max mierzonych miernikiem otrzymałem 64V i 114A, przy próbie spawania elektrodą 2mm ER 146.... na 2s dotyk wypala dziurę w kątowniku 5mm grubości (ciepło giętym) przy spawaniu elektrodą 3,25 ER146... spawa się płynnie lecz uzwojenia wtórne nadmiernie się nagrzewają ( 14mm^ ). Zastanawiam się mając możliwość z tych obu cewek trafo połączenia jednej strony równolegle i (otrzymam 32V 228A) zrobić mostek prostowniczy na 2 diodach czy dać pełny mostek na 4 diodach i połączyć oba końce równolegle? Płytkę sterującą już prawie mam ( małe poprawki muszę wprowadzić) podajnik drutu zrobiłem sam ( 4 rolkowy, zakupiłem tylko do niego nowe rolki na 0.6, 0.8, 1 mm - cena za 2 sztuki 25 zł) diody do zakupienia ( zastosuje 250A diody ) przewód spawalniczy taki do 220A( albo wezmę stary z pracy 300A i spróbuje go naprawić, przejechał po nim ciągnik hehe) zawór gazu mam oryginalny z miga na 220V, no i butla z reduktorem do kupienia ( chociaż że mam 4 reduktory do CO2, ale przy żadnym już nie ma manometrów, ojczulek zamontował sobie w opryskiwaczu :D )
    Ymekk
    Level 12  
    Najlepiej daj pełny mostek prostowniczy z 4 diod i połącz obydwie cewki równolegle na wtórnym.
    A wrzuć jakieś foty tego transformatora.
    smolarski80
    Level 10  
    Witam
    Też mam w planach budowę miga
    A co sądzicie o połączeniu spawarki inwertorowej 200A i podajnika drutu?
    Mam taką spawarkę MMA-TIG i myślę że po odpowiednim podpięciu kabli mogło by coś z tego być
    Ymekk
    Level 12  
    Nie bardzo - bo spawarka inventorowa ma za wysokie napięcie.
    Do miga napięcie jest w granicach 18 - 36 v.
    smolarski80
    Level 10  
    A czy ktoś sprawdzał w praktyce czy da sie spawać?
    A za wysokie napięcie to tylko rozważania teoretyczne ?
    Będę miał chwilkę to zakupie podajnik i spróbuje.

ps .wiem z doświadczenia w innej dziedzinie że teoria nijak ma się do praktyki
    fjord04
    Level 11  
    Witam wszystkich grupowiczów temat budowy migomatu w warunkach domowych który znalazłem na forum tak mnie zafascynował, że postanowiłem przerobić starą spawarkę elektrodową i zbudować z niej z elementów które posiadam i wiedzy jaką znalazłem na forum migomat.
    Zacząłem od budowy nowych karkasów.
    Rdzeń jaki udało się złożyć z blach wyniesie 42 cm2, oczywiście mówimy o napięciu pierwotnym 400V.
    I tak z wzoru. N=45/S Przyjałem założenie pierwotne -5%, wtórne +5%
    Nawinąłem 407 zwoji drutem 2 mm2 oraz dodatkowo odczepy co 20 zwoji. Wykonałem 7 odczepów.
    wtórne uzwojenie wykonałem z płaskownika 9 mm2 nawinięty podwójnie wykonując 40 zwoji.
    Po zmontowaniu całości wtórne wyniosło max 36V.
    Jeśli chodzi o pozostałe elementy to dławik wykonałem z rdzenia transformatora 200A nawijając płaskownik 2x9 mm2. Podajnik i przewód kupiłem na Allegro.
    Zająłem się wykonanie obudowy i wstepnym uruchomienie miga. Czytałem na forum o zamontowaniu przed diodami kondensatora ok 30 000µF proszę pomóżcie czy to pomoże w samym wyglądzie spawu.
    Ymekk
    Level 12  
    Nie montuj tego kondensatora to tylko pogorszy jakość spawania i to dość znacznie - zacznie się smarkanie a nie spawanie.

Najbardziej polecam układ potrajacza napięcia, który podbija napięcie tylko w tedy kiedy ono jest najbardziej potrzebne żeby nie zerwać łuku spawalniczego - układ bardzo dobrze spisuje sie przy spawaniu zardzewiałych blach - nie traci łuku.
    Układ równie dobrze można zamontować w spawarkach 1, 2 i 3 fazowych - do każdej spawarki te samo połączenie w załączniku zamieszczam schemat tego urządzenia. Mam go również zamontowanego w swoim migomacie i powiem szczerze bardzo dobrze się spawa - przy tym układzie wymiękają wszystkie teorie o kondensatorach które rzekomo poprawiają spaw!.
    Miand
    Level 21  
    Kondensatory działają, z tym że pojemność musi być duża. Ja u siebie mam około 100 000 uF, łuk jest stabilny nie pryska i uzyskuje się ładny przetop. Po wyłączeniu kondensatorów przy tych samych ustawieniach łuk jest mniej stabilny, lekko pryska i nie ma tak ładnego wtopienia. Kolejność podłączenia jest: prostownik 4o diodowy, dławik, kondensatory. Poza tym każdy kto próbuje zbudować swojego MIGa powinien się zastanowić co chce nim spawać, inaczej się spawa cienkie blaszki a inaczej konkretne masywne kątowniki. Ja troszkę przesadziłem i cienką blachę spawam drobnym mykiem, natomiast grube elementy idą świetnie.
    Ymekk
    Level 12  
    Ale i tak w oryginalnych migomatach rzadko spotyka się kondensatory - jak jest mocny transformator to kondensatory są zbędne. Moim zdaniem pryskanie podczas spawania to wina źle dobranego dławika.:D
    Miand
    Level 21  
    Tak to prawda, dławik jest bardzo ważny. Ja mam wykonany z dwóch traf od rubinów i około 30zw, szczelina 2mm. Pisząc że pryska miałem na myśli drobne rozpryski, po podłączeniu kondensatorów i drobnej korekcie ustawień spawa bardzo płynnie bez jakichkolwiek rozprysków i słychać bardzo przyjemny sssyk. Poza tym do spawania Migiem są potrzebne czyste powierzchnie bez rdzy nalotów, farby. Wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia powierzchni spawanych powoduje nieprzyjemne pryskanie, zwłaszcza jak w rękaw poleci :D . Złe wpięcie kondensatorów uniemożliwia całkiem spawanie, ja tak zacząłem i przeżyłem gehennę. Co do fabrycznych rozwiązań to nie wiem, ale kondensatory podnoszą znacznie cenę.
    fjord04
    Level 11  
    Dzięki za wyjaśnienia, koszt przy zabudowie dużych kondensatorów na pewno wzrośnie. po okresie świątecznym rozpoczynam kolejny etap budowy migomatu.

Wszystkim składam serdeczne zyczenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
    Freddy
    Level 43  
    Ymekk wrote:
    Nie bardzo - bo spawarka inventorowa ma za wysokie napięcie.
    Do miga napięcie jest w granicach 18 - 36 v.

Powinno być inwertorowa.
    To że spawarka jest inwertorowa, nie znaczy nic o napięciu, jakiego dostarcza. To jest tylko sposób transformacji napięcia sieciowego, do napięcia wymaganego przez elektrody spawalnicze. W spawarce inwertorowej, nie ma ciężkiego transformatora sieciowego. Produkowane są spawarki MIG, TIG, MMA w wersji trasformatorowej i inwertorowej.
    fjord04
    Level 11  
    Zakończyłem wstępną budowę mig-a wykonałem pierwszy spaw ale nie jestem zadowolony nawet po zastosowaniu dodatkowego układu zamiast kondensatorów pryska i spaw jest zły jestem spawaczem i wiem jak ma wyglądać spaw , przypuszczam że dałem za dużą szczelinę na dławiki ok 4mm. Muszę to zmienić proszę o podpowiedź jaka powinna być prawidłowa szczelina?
    Druga sprawa to dławik zainstalowałem za mostkiem prostowniczym na " - " czy to ma jakieś znaczenie gdyż czytałem różne wersje która jest właściwa.
    Ymekk
    Level 12  
    Dławik prawidłowo za mostkiem na minusie, ja mam szczelinę na dławiku 1mm i 25 zwoi *(rdzeń 23mm^).
    Szczelina 4mm stanowczo za duża, może też zwiększ lub zmniejsz ilość zwoi, może też za szybki lub za wolny posuw drutu.

Prześlij jakieś zdjęcia spawu i sprzętu spawalniczego.
    fjord04
    Level 11  
    Witam, po odczytaniu postów poprawiłem szczelinę na dławiku (zmniejszyłem do 1mm) ale co do biegunowości wstawiłem go na "+" gdyż na minusie nie było zamierzonego efektu, oczywiście na plusie mam wyjście na rękojeść. Efekt jest bardzo dobry spaw ładnie się układa i nawet spawając elementy o grubości 3mm spaw jest dosyć dobry. Oczywiście macie rację z podajnikiem drutu posuw trzeba ustawić indywidualnie. Z tym jeszcze muszę popracować ponieważ nie jestem zadowolony z zakresu regulacji obrotów, ale to już małe piwo.
    Dorzucę kilka zdjęć przedstawiających samo urządzenie.
    Koszt elementów które musiałem dokupić to 200 zł, pozostałe elementy miałem z wcześniejszej wersji spawarki. A tak z innej beczki poszukuję trafo o przekroju rdzenia około 70cm2.
    Konach
    Level 1  
    Koledzy dobierając średnicę drutu nawojowego miedzianego o przekroju okrągłym do pracy ciagłej skorzystajcie ze wzoru Φ=0,65√I Dla płaskowników od3÷4A/mm kwadrat