Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buduję Migomat od podstaw

Ymekk 13 Oct 2009 21:38 96872 107
  • Buduję Migomat od podstaw

To moje pierwsze przedsięwzięcie na taka skalę.

Witam wszystkich grupowiczów.
    Postanowiłem wykonać Migomat wykorzystując wszystkie elementy, które posiadam w domu.
    Chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi chętnymi do podjęcia podobnego wyzwania.
    Posiadam dużo części: jak widać zbudowałem już obudowę i mam mostek diodowy, uchwyt spawalniczy, wentylator, podajnik drutu, blachy na transformator i małą spawarkę elektrodową 3kW (230V), (tę spawarkę wykonałem niedawno i ładnie się spisuje).
    Nie likwidując możliwości spawania elektrodami, chcę zrobić także do spawania w osłonie CO2.
    Postaram się pomóc wszystkim zainteresowanym tym tematem w miarę możliwości

Ymekk
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw

Na razie tyle.:D :arrow: Proszę wszystkich o włączenie się do tematu.:D:D

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Ymekk
    Level 12  
    Ymekk wrote 79 posts with rating 77. Live in city Wodzisław Śląski. Been with us since 2009 year.
    smag
    Level 2  
    ja jestem zainteresowany :D
    masz jakieś schematy i wykaz potrzebnych części ???
    :D
    Kucek93
    Level 11  
    Czy można gdzieś na forum znaleźć Twój poprzedni projekt(tej spawarki 3kW)? Jestem zainteresowany...
    Ymekk
    Level 12  
    Tu mam schemat Migomatu

Wykaz części do budowy Migomatu:
    - Tarnsformator spawalniczy kupic lub zrobic samemu
    - Obudowa zrobić samemu lub kupić
    - Dławik z rdzenia silnika
    - Uchwyt spawalniczy 95zł
    - Regulator podawania drutu 15zł
    - Róznego rodzaju kable/przewody 20zł - 50zł
    - mostek prostowniczy 60zł
    - Przełączniki 20zł - 50zł
    - Wentylator o dobrej wydajnosci 30zł
    - Podjnik drutu 55zł
    To chyba wszystko.

Projekt spawarki 3Kw jest prosty. Bo budowa oparta na:
    -Przerobionej obudowie z komputera
    -Transformtora – sam zrobiłem
    -Wyłącznika termicznego oryginalnego z spawarki
    -Parę kabli/przewodów
    Tylko muszę dokupić regulator prądu i wpiąć go na uzwojenie pierwotne.

A oto fotki wnętrza:
    Buduję Migomat od podstawBuduję Migomat od podstawBuduję Migomat od podstaw
    Ymekk
    Level 12  
    Kolego smag nawet i dobry pomysł tej spawarki 200A ale ciekawe jakie koszty bo tania w budowie nie będzie.
    Max prąd spawarki 3kw jest na biegu jałowym 60V, a natężenie w granicach 100A.
    Zastanawiam się nad budową tego migomatu bo będzie on zasilany na 230V i 400V. I tu się pojawia problem dam przełącznik 230V lub 400V i osobny przełącznik na regulację napięcia. I jest taki problem: Bo stycznik mam na 230V i transformator zasilający podajnik drutu też na 230V i wentylator na 230V. I właśnie co by z tym zrobić żeby to wszystko działało na 230V i na 400V. Bo osobnego stycznika, wentylatora i transformatora zasilającego podajnik nie ma sensu zakładać.
    Mikolaj_pl
    Level 16  
    Jak podłączysz ten nigomat do gniazda 3 fazowego to tam masz również i punkt neutralny ( stare zero ). Więc weźmiesz jedną fazę i zero na wentylator i tak dalej. Z podłączeniem transformatora nie będziesz miał problemu. A gdy będziesz wykorzystywał tylko 230 to znowu będziesz miał jedną fazę i 0 do wentylatora i tak dalej a transformator główny podłączysz równolegle.
    Pozdrawiam

Jak napisałem coś nie jasno to pisz a postaram się to narysować.
    Ymekk
    Level 12  
    Aha no zapomniałem że tam jest 3fazy i zero. Spoko sam opatentowałem rysunek:

Dodano po 6 [minuty]:

Jutro zabiorę się za transformator. I proszę o doradę jaki drut wybrać na uzwojenie pierwotne mam do dyspozycji 1.0mm, 1,2mm, (zrobie 5 odczepów) a na wtórne płaskownik 16mm^, 21mm^(ten 21mm^ mam w kawałkach 2-3metrowych).
    Wsumie wystarczył by płaskownik 16mm^ bo przy zasilaniu między fazowym transformator by był wydajniejszy.

Tylko czy transformator nie będzie się nagrzewał ( transformator będzie taki sam jak w spawarce elektrodowej poniewaz innych blach na transformator nie posiadam.
    Ymekk
    Level 12  
    Myślę nad układem przeciwsobnym:

Co2, Elektroda

Myślałem i doszedłem do wniosku że nawinę transformator na 230V, pierwotne uzwojenie drutem fi 2mm, a uzwojenie wtórne płaskownikiem miedzianym 16mm^.
    Myślę że nagrzewanie transformatora będzie mniejsze niż jak bym zastosował na pierwotne drut fi 1mm.

Na koniec mam pytanie czy dało by radę wpiąć przed transformator jakiś regulator albo układ żeby transformator dało by radę zasilić z 2 faz (400V).
    Bo żeby go nawinąć na 230V i 400V (2fazy), plus do tego 5 odczepów to bym nie dał rady tego upchnąć na 1 kolumnowym trafie.
    Więc wybrałem zasilanie 230V, ponieważ jest praktyczniejsze, a nie każdy w domu ma zasilanie siłowe 3fazy.

Dodano po 4 [minuty]:

Jutro jak znajdę czas to podeślę jakieś foty jak idą postępy przy budowie Migomatu.

Dodano po 20 [minuty]:

Przyglądałem się uzwojeniu Migomata ( BT-GW 150) i zmierzyłem grubości drutów poszczególnych uzwojeń:
    Pierwotne: 6 odczepów, drut fi 1,4mm
    Wtórne: płaskownik miedziany: 12mm^

Migomat ma wentylator który chłodzi, że tak powiem prawie wcale, ale przy takich grubościach uzwojeń można juz dosyć długo spawać.

Więc myślę że jeśli będę miał grubsze uzwojenia to transformator będzie miał lepszą wydajność i nie będzie się tak szybko nagrzewać.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zły pomysł - zdecyduj się albo na zasilane 230V albo 400V. Przy zasilaniu 400V będziesz miał mniejszy prąd w uzwojeniu, czyli drut na uzwojeniu pierwotnym będzie mógł być cieńszy. Po podłączeniu do 230V moc spadnie o pierwiastek z 3, w zależności od założonego napięcia wtórnego prawdopodobnie da się spawać, tylko sprzęt będzie słabszy. Co do uzwojenia wtórnego, daj jednak 4 diody - pełny mostek Graetza, mniej drutu wyjdzie.
    Zresztą wydaje mi się że zasilanie jednofazowe będzie praktyczniejsze.
    Ymekk
    Level 12  
    Jak znajdę kabel z aparatu to wrzucę foty budowy Migomatu.

Nawinąłem transformator na 230V, 5 odczepów regulacji napięcia, ale na najmocniejszym (5 odczepie) wybija bezpiecznik B16. Ale na pozostałych innych jest ok.
    Odczepy mam następujące:
    1 - 20V
    2 - 23V
    3 - 27V
    4 - 31V
    5 - 36V

Myślę o zamątowaniu dodatkowej regulacji transformatora na U2008 XXX

Postępy nad budową Migomatu idą a idą. Myślę że do soboty odpalę Migomata i wykonam pierwszy spaw.
    Ymekk
    Level 12  
    Wrzucam fotki z budowy migomatu.

Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw
    Buduję Migomat od podstaw Buduję Migomat od podstaw

Jak widać mam już regulator do podajnika drutu i transformator zasilający płytkę, regulator wykonałem osobiście rok temu, posiada płynną regulację od 1.1V - 15.5V, budowa oparta jest na Lm 317, który steruje minusem (plus bezpośrednio idzie do silniczka)
    Ymekk
    Level 12  
    Dławik jest za mostkiem prostowniczym tam widać taki czerwony (widać go na 3 fotce).

A takie odczepy wystarczą?:
    1 - 20V
    2 - 23V
    3 - 27V
    4 - 31V
    5 - 36V
    Drut na pierwotnym fi 2mm. Myślę że nie będzie się tak szybko nagrzewać, a poza tym z tyłu zostawiłem miejsce na wentylator.
    No w sumie jak bym dał bezpiecznik C16 - co powoduje miękki start to może by nie wybijał, lub B20.
    Mikolaj_pl
    Level 16  
    Wartość lub charakterystyka zabezpieczania ( bezpiecznika ) nie będzie miała wpływu na uzyskanie miękkiego startu. Liczba mówi nam o wartości ograniczanego prądu a literka o charakterystyce, czym bliżej początku alfabetu tym szybciej przerwie obwód przy rozpatrywanym tym samym prądzie.
    Jedyne co zrobi te zabezpieczenie to wyskoczy szybciej niż np. w szafce licznikowej. Ale wszystko zależy od jego doboru do urządzenia i w/w zabezpieczenia w szafce.

Pozdrawiam
    Ymekk
    Level 12  
    Dla chętnych przesyłam schemat tego regulatora podajnika drutu::D

:arrow: Jak widać budowa prosta i tania, koszt takiego regulatora nie przekroczy 15zł.:D:D

Mam pytanie czy ktoś budował sterownik Migomatu i ile wyszły koszty takiego użądzonka, bo na allegro kosztuje 150zł. jak by ktos miał schemat i wykaz elemetów to był bym wdzięczny.

Prace przy podajnik drutu - fotki
    Świeżo zrobiony uchwyt do szpuli z drutem, jak najłatwiejszej konstrukcji, sprężyna służy do regulacji obracania się rolki - żeby chodziła lżej albo ciężej. Przed sprężyną jest nakrętka regulacyjna docisk sprężyny.

Buduję Migomat od podstawBuduję Migomat od podstaw
    Ymekk
    Level 12  
    Budowa Migomatu dobiega końca jutro dam jakieś foty. Zostalo tylko połączenie transformatora spawalniczego i transformatora zasilającego podajnik drutu z stycznikiem i przełącznikiem.
    Ymekk
    Level 12  
    Budowa migomatu prawie zakończona zostało tylko obudować go. Ale pierwsze spawy juz za mną.

Mam pytanie co jest za przyczyna jeśli spaw nie wtapia się w metal????
    Ymekk
    Level 12  
    Czyli grubszy płaskownik na wtórne?. No nie wiem mam taki sam płaskownik jak w migomacie oryginalnym i on troszkę lepiej wtapia może to też zależy od regulacji podawania drutu. Wymątuje transformator i nawinę płaskownik 21mm^ (teraz mam 15cm^).
    on117
    Level 27  
    Spróbuj spawać na cienkiej blasze i załóż cienki drut. Jaki gaz podłączyłeś CO2 czy argon?
    Ymekk
    Level 12  
    robokop Czyli musiałbym powiększyc redzeń?. A czy trafo 2 kolumnowe z oidczepami na 230V i 400V będzie lepiej działać?

on117 Spawałem drutem 0,8mm i mieszanką Argonu z Co2

Dodano po 1 [minuty]:

Aha blechę taką cienką z lodówki/samochodową to na 1 biegu bezproblemowo przepalało.
    on117
    Level 27  
    Raczej Migomaty tego kalibru spawają na 400v. 230v to jest tylko chyba do wentylatora i zasilania transformatora sterowania. Nie wiem dokładnie jak to jest zrobione ale chyba uzwojenie pierwotne ma kilka odczepów i jest przełącznik tak żeby było np. 10-16A.
    Ymekk
    Level 12  
    Są migomaty na 230V np. Einhell bt gw 150, który dysponuje mocą 120A, migomaty bezbutlowe 120A itd. Wile jest różnych urządzeń spawalniczych zasilanych z 230V. Ale jak kolega robokop napisał Po podłączeniu do 230V moc spadnie o pierwiastek z 3. Czyli wychodzi na to że lepiej zrobić na 230V i 400V. Kompletuje balch krzemowe transforamtorowe prostokatne i zrobie transformator 2 kolumnowy wymiary środkowej kolumny to 5cm x 5cm, zasilany z 230V i 400V. Na pierwotne nawinę drut okragły 1.30mm a na wtórne płaskownik 20mm^. Oczywiście całe uzwojenia z Cu.

I mam pytanie czy ktoś wie gdzie można kupić blachy transformatorowe krzemowe prostokątne w okolicach śląska (wodzisław śląski)???.
    on117
    Level 27  
    Są na 230V, ale to chyba tylko 10 A. A na 400 V tak jak pisałem mają zakres regulacji od 10-16 A, więc jest są bardziej praktyczne.

Ymekk napisał:
    Quote:
    Czyli wychodzi na to że lepiej zrobić na 230V i 400V.

Nie rozumiem co to da, jak nie będzie gniazdka na 400V, to będzie osobna wtyczka do 230V i będzie tylko 10A. Poza tym chyba niema sensu robić na 400V i 230V.
    Ymekk
    Level 12  
    Czyli ty byś preferował 400V. No buduję drugi transformator nawinę go na 400V, 5 odczepów na pierwotnym, co ile zwoi najlepiej zrobic odczep: 10,20,30, żeby regulacja była taka płynniejsza. A ten transformator bedę jutro nawijał i czy tam są jakieś kierunki nawijania bo to transformator 2 kolumnowy.
    on117
    Level 27  
    Napięcie powinno być stałe około 60V.