Witam.
Jestem właścicielem ponad 100 letniego domu.
Dom nie jest podpiwniczony.
Przeprowadziłem remont tego domu.
Zamówiłem projekt przebudowy.
Na tej podstawie wyburzyłem poddasze, a pozostawiłem całe mury parteru.
Nadbudowałem piętro i stryszek na poddaszu (spadzisty dach).
Na parterze mam 2 duże pokoje oraz kuchnię i przedpokój.
Duże pokoje były dawniej ogrzewane piecami kaflowymi podłączonymi do wspólnego (pojedynczego) otworu kominowego. Dodatkowo do tego samego przewodu podłączony był węglowy piec kuchenny.
W czasie przebudowy domu komin w części dotyczącej parteru został zlikwidowany ze względu na duże uszkodzenia cegieł (został zamurowany).
Nowy komin powstał od poziomu pierwszego piętra.
Jak mogę w tej sytuacji wykonać tanio i szybko wentylację dla pomieszczeń na parterze?
Czy wystarczy, że w jednym z dużych pokoi (2 x 20m2) wykonam w ścianie zewnętrznej pod sufitem (2,40m od podłogi) otwór o średnicy 110mm, a w drugim z pokoi pod parapetem (na wysokości ok 60 cm od podłogi) wykonam 2 otwory o średnicy 50 mm?
Czy są tu jakieś ważne prawidła, które powinienem wziąć pod uwagę?
To na razie tyle. Następne pytania później...
Jestem właścicielem ponad 100 letniego domu.
Dom nie jest podpiwniczony.
Przeprowadziłem remont tego domu.
Zamówiłem projekt przebudowy.
Na tej podstawie wyburzyłem poddasze, a pozostawiłem całe mury parteru.
Nadbudowałem piętro i stryszek na poddaszu (spadzisty dach).
Na parterze mam 2 duże pokoje oraz kuchnię i przedpokój.
Duże pokoje były dawniej ogrzewane piecami kaflowymi podłączonymi do wspólnego (pojedynczego) otworu kominowego. Dodatkowo do tego samego przewodu podłączony był węglowy piec kuchenny.
W czasie przebudowy domu komin w części dotyczącej parteru został zlikwidowany ze względu na duże uszkodzenia cegieł (został zamurowany).
Nowy komin powstał od poziomu pierwszego piętra.
Jak mogę w tej sytuacji wykonać tanio i szybko wentylację dla pomieszczeń na parterze?
Czy wystarczy, że w jednym z dużych pokoi (2 x 20m2) wykonam w ścianie zewnętrznej pod sufitem (2,40m od podłogi) otwór o średnicy 110mm, a w drugim z pokoi pod parapetem (na wysokości ok 60 cm od podłogi) wykonam 2 otwory o średnicy 50 mm?
Czy są tu jakieś ważne prawidła, które powinienem wziąć pod uwagę?
To na razie tyle. Następne pytania później...