Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aparat zapłonowy w Suzuki Maruti.

15 Paź 2009 17:46 3014 14
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam problem z moim Suzuki Maruti 800cm3. Wypaliły mi się styki w przerywaczu zapłonu, nie mogąc go wykręcić wyciągnąłem cały aparat i nie zaznaczyłem w jakim był położeniu. Teraz wiem, że trzeba ustawić tłok 1 cylindra w górnej pozycji i włożyć aparat tak żeby była iskra na tym cylindrze. Proszę mi opisać co i jak mam zrobić.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Tłok ustawiłem sobie po znakach na kole zamachowym. Ale teraz nie wiem co dalej. Tłok mam ustawiony w GMP przed suwem pracy, jak mam teraz włożyć aparat zapłonowy ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    Adziu zaczyna praktykę, więc ma jeszcze 2 m-ce czasu. Pytanie naprowadzające: w jakiej pozycji są zawory podczas sprężania i pracy, oraz pomiędzy tymi suwami. Jak już będziesz to wiedział, będziesz również wiedział kiedy silnik jest ustawiony na moment zapłonu w 1-ym cylindrze, domyślisz się równiez jak to sprawdzić.
  • Poziom 12  
    Ustawiłem wszystko tak jak mówicie. Tłok 1 cylindra mam w gorze na suwie pracy, popychacze tego cylindra maja luz odbywa, ustawiłem aparat zęby była iskra na tym cylku. Silnik nie chce odpalić tylko strzela z gaźnika.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Tak na pewno. Już nawet ustawiałem żeby iskra była wcześniej i później ale na żadnym takim ustawieniu silnik nie chce odpalić. Teraz ustawiłem tak jak powinno być i poskładałem wszystko do kupy bo już nie mam pomysłów na to auto.
  • Poziom 12  
    No iskra jest jak styki się rozwierają. Przerwę ustawiałem szczelinomierzem 0,40
  • Poziom 27  
    Adziu :-) napisał
    Tłok ustawiłem sobie po znakach na kole zamachowym.

    Może, kolega odkręci świecę zapłonową i sprawdzi czy tłok jest u góry.
    Następnie będzie potrzebna lampa stroboskopowa do ustawiania zapłonu, może wtedy samochód odpali.
  • Poziom 12  
    No tłok jest u góry bo sprawdzałem tak jak mówisz przez otwór świecy. Zapłon ustawiałem lampą. Wszystko jest w porządku jak powinno być ale silnik nie chce w ogóle strzelić.
  • Poziom 27  
    Popatrz się na wszystko co odłączałeś, może kable od innych świec pomyliłeś, na 1 cylinder nie odpali.
  • Poziom 12  
    No kable są ok. Wszystko dobrze jest podłączone. A jest jakiś mechanik który by mógł mi pomóc z moich okolic (Poznań) ?
  • Poziom 12  
    Samochód już pali. Elektryk po...bał kable w/n i te od cewki. Wszystko już jest teraz oki.