Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

klimatyzacja do mieszkania - jaka? firma? wydajność?

kate123 16 Oct 2009 20:09 29676 20
    kate123
    Level 10  
    Szukam klimatyzacji do mieszkania, pokoj 12 m i salon z kuchnia i duzym holem okolo 45 m. Jaka wydajnosc musza miec jednostki wewnetrzne? Podobaja mi sie takie z lustrzanym frontem ( Samsung, LG) ale nie wiem czy mozna tym producentom zaufac?
    Prosze o rady, dziekuje
    radekklimat
    Level 21  
    Producenci sa OK zwłaszcza za te pieniadze
    Ja bym polecal LG ArtCool bo sa swietne i wizualnie i w miare niezawodne(nie miałem nigdy z nimi problemow)

Do pokoju 12 m wystarczy taki o wydajnosci 2,6 Kw bo nie ma mniejszych natomiast na te 45 m to min5,5 Kw ze wzgledu na kuchnie no i oczywiscie trzeba wziac pod uwage gdzie okna sa usytułowane
    Generalnie z ta moca nie nalezy przesadzac bo zasieg strugi powietrza bedzie duzy ze wzgledu na wydajnosc klimy i bilans trzeba przyjac z przymruzeniem oka bo wkoncu to mieszkanie a nie chlodnia czy McDonalds
    ion-tichy
    Level 31  
    Ogólnie należy przyjąć tak jak radekklimat podpowiada. Z zastrzeżeniem, że dobor ostateczny powinna wykonać firma instalacyjna. Raczej sugerowałbym rozwiązania na inwerterze a zwłaszcza dla dobieranej jednostki 5,5kW - tam przy zwykłym układzie prądy rozruchu są dość duże i właśnie dlatego warto pomyśleć o możliwościach instalacji elektrycznej w mieszkaniu. To może być na styku możliwości zabezpieczenia przedlicznikowego.
    sir-greg
    Level 13  
    A ja Ci mogę polecić klimatyzację firmy ACSON, jest jednym z najtańszych urządzeń na rynku. Może marka jest mało znana ale zaimponowała jakością nawet Daikinowi, swego czasu sprzedałem tego całą masę i nie było żadnych reklamacji. Możesz nawet się pokusić o taką z pompą ciepła, wówczas w okresie przejściowym za niewielkie pieniądze ogrzewasz sobie mieszkanko :) Co do wydajności to się średnio przyjmuje 100w/m2, nikt tego dokładnie nie liczy.
    ion-tichy
    Level 31  
    sir-greg wrote:
    A ja Ci mogę polecić klimatyzację firmy ACSON, jest jednym z najtańszych urządzeń na rynku. Może marka jest mało znana ale zaimponowała jakością nawet Daikinowi,

No ale bez żartów nie można tych marek porównywać - to inna klasa. Porównać to można co najwyżej z brytyjską marką tego samego producenta. Brytyjski pośrednik droższy bo nie idą bezpośrednio z Malezji ;)

Kalkulacja wydajności urządzenia to jedno a sposób montażu, długość instalacji to drugie. Dlatego możliwości danego urządzenia na danym obiekcie powinien ocenić instalator. A tu akurat nic nie wiemy o samym obiekcie poza jego powierzchnią.
    kate123
    Level 10  
    hmm... mozliwosci? pokoje sasiaduja z balkonem na ktorym jak sadze stanie agregat. A jak wyglada temat skraplajacej sei wody? Bo uslyszalam ze w miejscu gdzie bedzie kapalo mam postawic kwiatek :D
    ion-tichy
    Level 31  
    Jeśli dwa urządzenia to dwa agregaty. Czy na balkonie jest tyle miejsca?
    Inna opcja to jakiś multisplit czyli jeden agregat na kilka jednostek - ale jest to rozwiązanie droższe. Tym bardziej, ze względu na sąsiadów, lepsza jest wersja inwerterowa - ciszej pracuje. Co do skroplin rozwiązań jest mnóstwo. Można dać kwiatek, wiadro itp. Ale lepiej pociągnąć skropliny grawitacyjnie do jakiegoś ujścia lub wymusić spływ pompką. Zwykłą (głośniejsze) zbiorczą (gdzie indziej) lub perlestatyczną (cicha ale droższa). Gdzieś te skropliny na pewno można odprowadzić i to również powinien ustalić instalator.
    sir-greg
    Level 13  
    ion-tichy wrote:

No ale bez żartów nie można tych marek porównywać ...
    ...hmm, tak a sąsiad kupił sobie nowego lanosa... kto tu cokolwiek porównuje? Ja tylko twierdze że nie ma sensu ładować kase w byle co, skoro jest dobra sprawdzona i tania marka. Nie rozumiem problemów ze skroplinami, przecież to piedoła o której nawet nie warto wspominać na wstępie inwestycji. Kate123 pytasz o instalacje czy rozmyślasz nad daleką przyszłością?
    Czarlim87
    Level 13  
    Lg samsung bardzo dobre klimatyzatory.pozdrawiam
    gaav
    Level 15  
    zdecydowanie najlepszy jest daikin ewentualnie fujitsu badz mitsubishi reszta zdecydowanie gorsza
    suzie
    Level 2  
    Najlepiej zastosować w pomieszczeniach mieszkalnych klimatyzatory typu split/multisplit. Rozbudowany typoszereg pozwala na montaż w pomieszczeniach o zróżnicowanej kubaturze i architekturze.

Jak każdy system ma swoje wady np. nie nadaje się do dużych obiektów jak np. hale itp. Ale w tej sytuacji multisplit doskonale się sprawdzi. Jest to niewielki system obejmujący swoim działaniem kilka pomieszczeń. Jest zatem nieco bardziej rozbudowany w stosunku do najprostszych systemów typu „split" znajdujących zastosowanie w małych jednopomieszczeniowych obiektach. Co więcej, istnieje możliwość wykorzystania systemu multisplit w obiektach, w których istnieje instalacja ogrzewania i wentylacji, czyli nie wymagą dużej ingerencji w strukturę budynku.

Polecam te Fujitsu od Kaldo z Krakowa:
    http://www.kaldo.pl/catalog?cat=14
    SAWEK101
    Level 31  
    Zgadzam się że najpierw daikin ,mitsubishi ,fujitsu,potem lg ,samsung i potem to wszystkie są już na podobnym poziomie (które też jakoś tam pracują :D),jeśli zdecydujesz się na inwerter to tylko tych najlepszych firm,być może trafisz inwerter z dwoma splitami takimi jak potrzebujesz, w innym przypadku to raczej tylko osobne klimy.
    Generalnie z doświadczenia to i te tanie klimy jakoś chodzą ważne żeby instalator sprawdził szczelność i rozmieszczenie rurek w jednostce zewnętrznej bo zdarzało się że się przecierały jedna o drugą no i tanie klimy często zamarzają np w nocy lub chłodne dni i czasami przestają chłodzić i leje się woda po ścianie ,ale najczęściej problem załatwia przełożenie czujnika temp parownika i problem znika.
    Generalnie teraz już kraj produkcji tańszych klim jest jeden.
    Co do acsona to żadna rewelacja usterki takie same jak opisałem.
    Ja jak zakładałem tanie klimy to dawałem swoje nakrętki bo te w komplecie to na ogół chłam pękają albo nie da się zrobić dobrego połączenia bo stożek nie ten,i potem zero problemów ze szczelnością :D
    Chris_W

Level 39  
    A co na to sąsiedzi? Przecież jednostki zewnętrzne hałasują (tu zależy od tych nazw producentów co panowie się wybitnie nimi przerzucają).
    Kak0079
    Level 11  
    Do tej powierzchni 5.5 kw

I tak jak już koledzy pisali na 1 miejscu Daikin lecz jest to najdroższa firma na rynku raczej. Później bym doradzał asortyment Mitsubishi są to bardzo dobre urządzenia i za rozsądną cenne (sam takie montuje) ;]
    ion-tichy
    Level 31  
    Akurat Mitsubishi ma 2 równoległe typoszeregi /osobne firmy i produkty/: Electric oraz Heavy Industries. Warto zaznaczać o które chodzi ;)
    radekklimat
    Level 21  
    Fujitsu nie polecam tak jak to wczesniej kolega wymienił a to ze wzgledu na to ze z wierzchu made in japan a w srodku made in china no z wyjatkiem sprezarki ale tez nie jestem pewien
    Chris_W

Level 39  
    Ja mam dobre zdanie o fujitsu. Parę lat chodzą na budynku (kilkanaście sztuk od mocy pojedyńczych kW do kilkunastu kW) - nie ma z nimi problemów, tak samo acsony - też dobrze pracują, gorzej z lennoxami.
    Kak0079
    Level 11  
    Równie dobrze można zamontować podcziwego Romixa! Też dają radę.
    gaav
    Level 15  
    Chris_W wrote:
    Ja mam dobre zdanie o fujitsu. Parę lat chodzą na budynku (kilkanaście sztuk od mocy pojedyńczych kW do kilkunastu kW) - nie ma z nimi problemów, tak samo acsony - też dobrze pracują, gorzej z lennoxami.

Zdarzyło mi sie robić przegląd fujitsu podstropowego który miał 17 lat i jeszcze troche podziała. Bardzo duzo zależy od poprawnego montażu nawet najlepsze urzadzenie może się bezpowrotnie uszkodzić przez nieumiejetny montaż.Co do acsona to mam mieszane uczucia niby ok ale kilka sprężarek poszło, pękające nakretki i to w urządzeniach bez grzania itp
    boguswielki2
    Level 1  
    Co do klimatyzacji to hurtownia Swatt takimi instalacjami handluje. Już parę razy brałem u nich modele przenośne i nie było problemów. Sprawne, nowe urządzenia, w dobrej klasie energetycznej. U nich na stronie swatt.pl można takie rzeczy kupować zdalnie i od razu dobrze jest się zarejestrować jako instalator żeby do programu rabatowego dołączyć.
    Ferfeton
    Level 16  
    Szczerze mogę polecić Daikina. Montowali mi te jednostki i nie narzekam jak do tej pory. Prawda jest taka, że LG czy Samsung produkują wszystko, przez co obawiałem się trochę zamontować ich jednostki. Z Daikinem jednak nie mam problemu, niestety również kosztuje trochę więcej. Zamawiałem i kupowałem na Hakom. O ile pamiętam są również podane tam dokładne parametry jeżeli chodzi o wydajność jednostek.