Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm SILICON Ultimate ARS + czujniki dodatkowe - problem!

Enigmato 21 Jun 2004 00:14 3127 3
Optex
    Enigmato
    Level 2  
    Witam,

Mam takowy problemik - kupiłem alarm wymieniony w temacie, zainstalowałem go i podłączyłem czujniki krańcowe - wszystko było git, po otwarciu czegokolwiek, alarm się odzywał. Krańcówki podłączyłem do kabelka niebieskiego (może ktoś ma jego schemat, jeśli nie, mogę zeskanować i zamieścić). 2 dni później kupiłem czujniki: uderzeniowy oraz ultradźwiękowy. Z każdego wychodziły 3 główne kable - czarny (do masy stałej, bądź alarmowej (kabel pomarańczowo-czarny alarmu) - alarm podaje czujnikom -12 po jego załączeniu; wtedy czujniki zaczynają pracować), czerwony: +12V, oraz BRĄZOWY. I tutaj właśnie leży problem. Z instrukcji czujników oraz alarmu wynika, że kabel brązowy czujników należy podłączyć do kabla alarmu (pomarańczowo-czarnego), w którym to pojawia się -12 po włączeniu alarmu. Po takim podłączeniu, alarm nie reaguje. Muszę nadmienić, że same czujniki wykrywają ruch oraz uderzenie, o czym świadczą zapalające się diody na kostkach tych czujników, w momencie ingerencji. Natomiast alarm - zero reakcji. Kolejną próbą było podłączenie tego brązowego kabelka do niebieskiego kabla alarmu - tego samego, do którego podłączone zostały czujniki krańcowe (drzwi, klap). Dalej nieskutecznie - alarm nie reagował. Dopiero po odłączeniu krańcówek drzwi oraz klapy bagażnika, gdy czujniki (wstrząs i ultradźwięki) były dalej podłączone do niebieskiego, alarm zaczął wyć po wykryciu ruchu bądź uderzenia... Nadmienię, że zamontowana dodatkowo krańcówka do klapy silnika ciągle jest podłączona! (razem z czujnikami - do niebieskiego).

Jak mam to rozwiązać?? Albo krańcówki, albo czujniki dodatkowe - razem podłączone to nie chce działać! Samochód to VW Golf II.
    Proszę o w miarę szczegółowy opis, bo jestem zielony w tym temacie, nie znam się za bardzo na elektronice.

Pozdrawiam!

PS. Dodatkowe pytanie poza konkursem - dlaczego, po wyłączeniu zapłonu (w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce w lewo) syrena "pika" 1 raz i migacze mrugają? Jak to wyłączyć? (funkcja alarmu AUTO SAFE LOCK jest wyłączona - wyjąłem odpowiednią zworkę w alarmie, bo myślałem, że to to...)
  • Optex
    wloc
    Level 34  
    O ile pamietam to sylikony maja funkcje wlaczania swiatel przy przekreconej stacyjcei otwatych drzwiach zeskanuj ten schemat to ci napisze gdzie to wszystko podlaczyc bo mam silikona ale nieten model
  • Optex
    Enigmato
    Level 2  
    Juz rozgryzlem ten alarm. Trzeba bylo przy kazdym czujniku wstawic diode, zeby odizolowac je od siebie. Teraz wszystko razem dziala.

Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous