Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefunken chassi 618 - dioda miga na pomarańczowo

darko12 21 Jun 2004 13:17 1250 3
  • #1
    darko12
    Level 16  
    Witam !!!
    mam taki objaw że tv niechce się załączyć ,dioda miga cały czas na pomarańczowo :?
    Może ktoś wie czym to by mogło być spowodowane lub gdzie zacząć szukać usterki
    PROSZĘ O POMOC
  • #2
    Michał2
    Level 26  
    Nie podajesz żadnych konkretów - pomiary (?)
    Ustal czy nie włącza się w ogóle , czy np. próbuje się włączyć , ale dopiero po kilku takich próbach zaczyna mrugać dioda.
    Jakie masz doświadczenie w serwisie , bo nie jest to łatwe chassis . Działa tu wiele zabezpieczeń , które skutecznie wpuszczają w maliny.
  • #3
    darko12
    Level 16  
    Witam!!!
    Wreszcie dobrałem się do tego tv okazało się że trafo WN pekło od spodu na łączeniu obudowy z spoiną którą jest zalane uzwojenie i biło wysokim do tych zworek co są pod trafem :cry: i to nie koniec bajki bo padł też procek - odbiornik nieraguje na pilota ani sygnał RGB przez euro z tunera (powinien się sam przełanczać na AV :roll: a tak nie robi )
    Podkładałem jusz procek tylko że niemam takiego jak był, chodzi o to że tam był z programem A30 a ja mam z A16 , i na tym procku niem grafiki na ekranie i niema przełączania formatu obrazu (u mnie jest taki objaw że brakuje obrazu z wysokości). Grafikę można zrobić wyżucając toptext z płyty telegazety tylko że trzeba zrobić tam chyba dwie zworki :roll: i niepamiętam jak to dokładnie szło może ktoś wie dokładnie jak te zworki połączyć bo ja miałem taką rozpiskę ale chyba nóg dostała
    A z tą wysokością obrazu to chyba tylko trzeba przełączyć o ile dobrze pamiętam w menu tryb obrazu
    PROSZĘ O POMOC