Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TomTom One 3rd przestał ładować akku i nie widzi go PC

Tulkas_42 19 Paź 2009 00:17 6029 21
  • #1 19 Paź 2009 00:17
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    Witam wszystkich znających się na rzeczy kolegów i proszę o radę. Problem, jak w temacie. Do wczoraj wszystko było OK. Ponieważ mam inny TT One (4N00.004.2) uszkodzony, ale ładujący akku - naładowałem w nim baterię z One 3rd. W efekcie mogę uruchomić go, ale urządzenie nadal nie jest widziane przez komputer. Kiedy była rozładowana bateria nie można było go uruchomić z podpiętym kablem USB do PC. Problem nie jest w kablu, bo mam ich kilka. Jeszcze jedno spostrzeżenie: kiedy bateria ładuje się z uszkodzonego TT One, to jego zielona lampka przy guziku włącznika świeci się jasno. Natomiast kiedy ładuję tę samą baterię z TT One 3rd - ledwie widać zieloną diodę.

  • #2 19 Paź 2009 00:27
    adam.1.1
    Poziom 17  

    Najczęstszą przyczyną jest spalenie bezpiecznika (diody).
    Jeśli masz sprzęt to sprawdz !
    Jeśli nie oddaj fachowcowi

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pewnie ładowałeś go jakąś tanią ładowarką samochodową

  • #3 19 Paź 2009 01:04
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    Dzięki za szybką odpowiedź. Problem w tym, że ładowałem go tylko przez kabel USB podłączony do PC. Przeglądałem pliki poprzez TomTom Home. TT nagle się wyłączył. Ponownie się uruchamiał, ale na coraz krótsze okresy. Wreszcie wogóle się nie dalo go uruchomic, aż do czasu naładowania akumulatora z tego drugiego TT One, w którym system ładowania przez USB działa. Wersje TT One 3rd mają możliwość zasilania, ładowania i komunikacji z PC tylko poprzez gniazdko mini USB. Nie ma w nich gniazdka zasilania i oddzielnego zasilacza, jak w innych modelach. Piszesz o diodzie, a może znasz jej symbol lub miejsce na płycie TT.

  • #4 19 Paź 2009 01:09
    adam.1.1
    Poziom 17  

    Wiem jakie to złącze !
    - co do diody ,to jest pierwsza ,od miniusb po plusie.
    sprawdz miernikiem na sucho.

  • #5 19 Paź 2009 01:37
    marek216

    Poziom 43  

    Cytat:

    Najczęstszą przyczyną jest spalenie bezpiecznika (diody).


    A ja twierdzę że wyleciał układ 3455

  • #6 19 Paź 2009 11:43
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    Dzięki za pomoc. Trochę mnie zaskoczyło to uszkodzenie, bo nic z nawigacją nie kombinowałem. Nawet jej nie otwierałem. Miałem podłączoną do gniazda USB w Sony Vaio VGC-JS2E (taki All in One). Od czasu do czasu ją podłączałem, żeby sprawdzić, czy coś nowego TomTom oferuje. Robiłem to raczej ot tak bez potrzeby. Tym razem pozostawiłem na dłużej na gnieździe USB (gniazdo w idealnym stanie) i już nawet zapomniałem, że jest podłączona. Z gniazdka USB idzie prąd max ok. 500mA, ale jeśli odbiornik nie bierze, to gniazdo nie oddaje. Wszystko mam zasilane przez porządne listwy, a Vaio ma swój zasilacz impulsowy. Żona nie włączała pralki, zatem żadne przepięcia w sieci nie wchodzą w rachubę. Chyba trzeba zwalić na chińską produkcję. Jak zlokalizuję tę diodę lub US, o którym pisze kolega Marek216 to postaram się wyłupać z TT, który ładuje. Jest to także model ONE, więc liczę, że ma podobne podzespoły, zwłaszcza uklad scalony, bo diod SMD to mam dużo. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Napisze, jak uda mi się uporać z tomkiem.

  • #7 19 Paź 2009 16:50
    Freddy
    Poziom 43  

    adam.1.1 napisał:
    Najczęstszą przyczyną jest spalenie bezpiecznika (diody).
    Jeśli masz sprzęt to sprawdz !
    Jeśli nie oddaj fachowcowi

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pewnie ładowałeś go jakąś tanią ładowarką samochodową


    A gdzież to w Tomtom One jest bezpiecznik ?

  • #8 19 Paź 2009 22:26
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    A gdzież to w Tomtom One jest bezpiecznik ?[/quote]

    Faktycznie jest dioda włączona zaporowo do masy. Prawdopodobnie zapobiegająca przypadkom źle skonfigurowanych pinów USB (zdarza się "fachowcom" łączącym dodatkowe wyjścia USB z gniazdami na froncie obudowy). Sprawdziłem - dioda jest OK. Układu scalonego 3455 na razie nie zlokalizowałem. Nie mam schematu ideowego urządzenia, wszystko piekielnie małe i trzeba pracować pod lupą. Wielkie dzięki dla wszystkich kolegów starających się pomóc.

  • #10 20 Paź 2009 10:07
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    No nie żartuj. Bez ukrytego guzika resetu te "wyrafinowane" urządzenia byłyby bezużyteczne. Ten tomek, to mój trzeci z kolei. Tyle, że nigdy w nich nie grzebałem, bo nie było problemów. Pozdrawiam.

    Dodano po 29 [minuty]:

    Freddy napisał:
    .....
    POza tym, gdyby ta dioda była uszkodzona, byłoby zwarcie. Tak ma działać ta dioda.

    Zapomniałem dodać, że uszkodzona dioda nie musi powodować zwarcia (przy stopionym złączu i galwanicznym połączeniu obu biegunów, to tak). Napisz gdzie szukać układu 3455. Z góry dziękuję.

  • #11 20 Paź 2009 10:43
    Freddy
    Poziom 43  

    Tulkas_42 napisał:
    ......
    Freddy napisał:
    .....
    POza tym, gdyby ta dioda była uszkodzona, byłoby zwarcie. Tak ma działać ta dioda.

    Zapomniałem dodać, że uszkodzona dioda nie musi powodować zwarcia (przy stopionym złączu i galwanicznym połączeniu obu biegunów, to tak). Napisz gdzie szukać układu 3455. Z góry dziękuję.

    Ta dioda jest właśnie taka, że powoduje zwarcie przy "uwaleniu".
    Który model Tomtoma, jeśli 4N00.012 to tutaj jest 3455.
    TomTom One 3rd przestał ładować akku i nie widzi go PC

  • #12 20 Paź 2009 10:52
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    One 3RD (nr 4N..... ze spodu nie pamiętam), jestem poza domem, jak wrócę do zajrzę i podam.
    ...przy okazji zapytam (bo jesteś fachowcem od sprzętu), co ma ta przetwornica do komunikacji z PC i ładowaniem akku. Przecież z gniazda usb dostaje 5V/500mA. Powinno wystarczyć do ładowania. A bateria -jak wszystkie lijon- ma swoją elektronikę. Dzięki za pomoc.

    Dopisuję:
    .. jest to model 4N01.000. I jeszcze takie spostrzeżenia. Po naładowaniu akku w innym urządzeniu nawigacja startuje i wszytsko jest OK. Lampka zielona nie pali się. Przy podłączeniu do PC lampka mruga, tzn. zapala się na ok. 2 sek. i gaśnie itd. Nic się nie grzeje, nic nie dymi. Tylko PC nie widzi urządzenia. Układ 3455 siedzi w miejscu, jak wyżej podaje kolega Freddy, ale na jego wymianę się nie porywam.

  • #13 26 Paź 2009 19:17
    burik
    Poziom 10  

    Witam wpadł mi w ręce taki tomek gdzie było wylutowywane zlącze USB i ktoś pojechał z lutowaniem :D jedna nóżka jest w lufcie :eek: tt sie ładuje tylko na PC bo na ładowarce samochodowej niestety nie , nie chce się połączyć z kompem niestety nie ma jak tego podlutować bo miejsce gdzie można znikneło :eek:
    Patrząc od tylu zlącza brakuje mi czwartej scieżki
    | | | | |

    można sie zamiast tego jeszcze gdzieś podlutować ??

  • #14 26 Paź 2009 20:46
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    burik napisał:
    Witam wpadł mi w ręce taki tomek gdzie było wylutowywane zlącze USB i ktoś pojechał z lutowaniem :D jedna nóżka jest w lufcie :eek: tt sie ładuje tylko na PC bo na ładowarce samochodowej niestety nie , nie chce się połączyć z kompem niestety nie ma jak tego podlutować bo miejsce gdzie można znikneło :eek:
    Patrząc od tylu zlącza brakuje mi czwartej scieżki
    | | | | |

    można sie zamiast tego jeszcze gdzieś podlutować ??


    Zapewne można. Gniazdo mini USB (5 pinowe) można przykleić żywicą epoksydową. Wyprowadzenia połączyć w powietrzu krótkimi, izolowanymi przewodami do odpowiednich punktów na płytce nawigacji (tzn. do miejsc gdzie prowadziły urwane ścieżki). Niestety nie bardzo mogę pomóc. Nie dysponuję schematem ideowym urządzenia, no i nie jestem specem od naprawy sprzętu elektronicznego. Sam chętnie skorzystałbym ze schematu. Stąd moje zapytanie na forum. Ja swojego tomka odłożyłem do szuflady, bo mam jeszcze iPAQ 214, a w nim AMapę i gps na bluetooth.

    TomTom One 3rd przestał ładować akku i nie widzi go PC

  • #15 26 Paź 2009 21:41
    burik
    Poziom 10  

    Dzięki wielkie ale mój tomek ma inną płytę i troche się różni od tego na twojej fotce
    mój to 4S00.000
    Gdyby ktoś mógł podesłać fotkę z takiego będę wdzięczny

  • #17 26 Paź 2009 21:57
    burik
    Poziom 10  

    dokładnie taką
    masz jakąś inną fotkę gdzie widać złącze usb? (ścieżki) lub masz możliwość zmierzyć gdzie ta scieżka leci do jakiego punktu?

    Dzięki wielkie

  • #19 04 Lis 2009 21:43
    burik
    Poziom 10  

    Freddy napisał:
    Sygnał z USB idzie bezpośrednio na procesor. Nie mam dzisiaj czasu, może jutro mi sie uda inne foto zrobić.


    Oki poradziłem sobie no i to nie leci bezpośrednio na procek :D
    za gniazdem USB masz 3 oporniki R81 , R82 , R83 i ta nóżka leci na R82 :P

    pzdr
    burik

  • #21 10 Gru 2009 22:07
    kabelik
    Poziom 11  

    R81 - 1.5 Kohm
    R82 - 470 ohm
    R83 - 47 ohm

  • #22 08 Sty 2010 17:59
    Tulkas_42
    Poziom 12  

    Uważam, że dłużej nie ma sensu tego tematu ciągnąć. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo