Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD czy PLAZMA do oglądania filmów w HD ?

ascorp 18 Nov 2009 16:01 12482 57
    AxelNext
    Level 38  
    Ans.Sklep wrote:
    corz częsciej czytam opinie o tym,że ludzie odchodzą od plazmy na rzecz LCD
    Dlatego, że czytają takie właśnie komentarze w necie i słuchają porad tych co takie komentarze czytają.
    LCD po prostu jest więcej na rynku dlatego że plazmy produkowane są od 37 cali.
    Najpopularniejszy na rynku TV ma wielkość 32 cale więc jest to LCD. Każdy płaski monitor komputera to też LCD.
    Nie oszukujmy się. Żaden LCD nie da takiego obrazu jak plazma.
    Hucul
    Level 39  
    Ans.Sklep wrote:
    ...ludzie odchodzą od plazmy na rzecz LCD...

Kupiłem LCD jedynie z powodu niskiej ceny - w tamtym czasie 32" HD Ready w cenie 1100 złotych były tylko LCD :|
    Innym powodem jest niewiedza lub celowe wprowadzanie w błąd przez niektórych sprzedawców . W dużych sklepach niejednokrotnie słyszałem teksty typu :
    "Plazma to stara technologia , LCD jest nowsze"
    "Plazma bierze strasznie dużo prądu , LCD jest oszczędne"
    "Po dwóch latach plazma ma mleczny obraz , LCD nigdy się nie wypali"
    "Plazma nie nadaje się do konsoli , komputera"
    Ludzie słyszą takie bzdury od "wysoce szkolonego" sprzedawcy i kupują LCDeka którego akurat sprzedawca chce się pozbyć .
    leszcz-yk
    Level 1  
    raaaak wrote:
    Miałem kupić samsunga LE40B650 (LCD) ale zdecydowałem się na najnowszą plazmę Panasonica TX-P42G10E po tym jak zobaczyłem oba telewizory w akcji w media. Nowa plazma w technologi NeoPDP rozniosła Samsung. Ostrość, czerń w Panasonicu są powalające, kilka danych:

O jej, tak przy okazji czegoś szukałem i wyskakują mi takie kwiatki, musiałem się wypowiedzieć chociaż już żal prostować po raz xxxx-ty.
    Nie jestem "zwolennikiem" żadnej ze stron ale lubię TECHNOLOGIE(znać i rozumieć).

raaaak wrote:

- kontrast dynamiczny 2 000 000 :1, (Samsung ok 80 000 :1)

dynamiczny = gó.....o ; albo porównywać statyczny albo nie porównywać wcale bo to brednie...
    Ja dynamicznie wytwarzam prąd o napięciu 5000V!!!!! szurając kapciami po sztucznej wykładzinie :P ... zasilisz tym żarówkę? NIE.(taka mała analogia do kontrastu dynamicznego).

raaaak wrote:

- odświeżanie 600 Hz, (Samsung 100 Hz)

600Hz! A ludzie mają kamery w oczach(taką jak do filmowania w locie ptaków , owadów itp) i wszystko rejestrują, nie wiecie? Dziwnym trafem ilośc klatek(w uproszczeniu Hz) na filmach Bluray to np. 30, dziwne, nie? czemu nie 600? albo 1000?????

<prawdą jest, że akurat tych klatek by się przydało około 50-100>

raaaak wrote:

- czas reakcji matrycy 0,001ms. (Samsung ok 3 ms)

Nieznajomość technologii POWALA. Dwa KOMPLETNIE różne parametry. Oba KOMPLETNIE ZAFAŁSZOWANE.
    1. reakcja matrycy plazmy to pojedyncze mrugnięcie ... wyświetla się kolor lub jego brak, plazma nie wyświetla wartości pośrednich. Wartości pośrednie(ODCIENIE) uzyskuje się dzięki bardziej częstemu lub mniej(w domyśle mniej częstemu) MRUGANIU.... a oko te mrugnięcia "UŚREDNIA"..... Załóżmy, że Tv wyświetla 1000 odcieni danej barwy, odcienie to mrugnięcia; najjaśniejszy to stałe mruganie czyli 1000 błysków, a najciemniejszy to 1 błysk i 999 razy bez mrugnięcia. Zużywamy czas równy 1000 błysków i z 0,001ms robi się "realny" czas reakcji 1ms ...

2. Źle przepisałeś czas reakcji Samsunga na marginesie....... Czas reakcji w technologii LCD jest uśredniany. Bo czas zmiany odcienia jest zmienny(zależy jaki odcień zamieniamy na jaki). A skoro jest podawany czas ŚREDNI to znaczy, że część musi być krótsza, a część dłuższa. Widzów interesuje najgorszy(najdłuższy) "czas reakcji" bo psuje całość wyniku.
    Dwie osoby przynoszą Ci znaczki i koperty, a Ty je naklejasz i wysyłasz dalej. Koperty dostajesz co 1 min, znaczki co 2 minuty. Nie jesteś w stanie poprawnej koperty z naklejonym znaczkiem wysłać częściej niż co 2 minuty.... Jak będziesz wysyłał kopertę co minutę to połowa z nich będzie bez znaczków(analogia do smużenia - obraz niekompletny).

Realne 10ms (100Hz) odświeżania wystarczy, żeby skutecznie ogłupić ludzkie oko.

raaaak wrote:

- pobór mocy tylko 260W. (Samsung ok 180 W)

Mierzyłeś??? Samsung 180W ... a mi się udało osiągnąć 260W ... tyle, że wypaliłoby Ci oczy po 3ch minutach. 180W to na ustawieniach sklepowych. 100W dla normalnych NIEŚLEPYCH ludzi. Chyba, że ktoś się lubuje w ustawianiu TV tak, żeby padało na niego słońce - no to wtedy trzeba podkręcić jasność ...
    Z plazmą jest analogicznie. Ale niestety pobór ma większy. Przybliża się poborem do LCD podczas ciemnych scen - czyli np. horrorów. Zwykłe seriale, i jasnokolorowe scenki niestety ŻRĄ.

Różnica 100Wat przy codziennym 8mio godzinnym oglądaniu (przy cenie 1kWh - 0.3 pln) to ~90pln/rok.

Ktoś powiedział, że plazma się do komputera nadaje. NIE NADAJE SIĘ. Nie nadaje się do statycznych elementów. A niestety takowe mamy w przeglądarce, w pakietach biurowych, w grach w systemie(panele sterowania)...
    LCD się nie wypala ale przy długim wyświetlaniu kryształy "pamiętają" swoje "ustawienie" - kilkaset godzin gry(po 3-4 dziennie) i na czarnym ekranie LCD!!! miałem piękne, dostrzegalne jasne konturki :>>>> Zniknęły po pewnym czasie(2-3 tygodnie). Strach pomyśleć co by zostało na plaźmie..... i czy by zniknęło? ;)

PS: każdy powinien dobrać TV wg indywidualnych potrzeb(otoczenia) i portfela.
    Anonymous
    Level 1  
    AxelNext
    Level 38  
    kokus wrote:
    Dziś większość ludzi nie będzie potrafiła powiedzieć, który z dwóch telewizorów stojących obok siebie jest plazmą, a który LCD.
    Przy sygnale telewizyjnym SD i HD z tym stwierdzeniem się nie zgodzę, ale z odtwarzacza BlueRay faktycznie można nie zauważyć różnicy.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    AxelNext
    Level 38  
    101pawel wrote:
    Mógłbyś rozwiąć nieco to stwierdzenie - jestem już po zakupie telewizora, kupiłem plazmę bo widziałem różnice.
    Gratuluję mądrego zakupu.
    Co do stwierdzenia to na pierwszy rzut oka można nie rozróżnić LCD od Plazmy jeśli do obu będzie podłączony odtwarzacz BlueRay, ale przyglądając się konturom oraz płynności odtwarzania szybkich scen już nie mamy wątpliwości czy to LCD czy PDP.
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Witam !
    Zamierzam kupić jakiś telewizor, interesuje mnie wielkość od 37 do 50 .Spoglądając na aukcje internetowe plazme Samsunga 42b430 można kupić nową za ponizej 2000 i to jest bardzo dobra dla mnie cena, natomiast lcd są drogie i nie wiem co wybrać ?
    Waluś90
    Conditionally unlocked
    Plazma tak, ma lepszą głębie czerni i już prawie całkowicie wyzbyto się efektu ducha.
    Ale 2000 zł za plazme to za mało minimum to 3000 zł.

Jak ma być telewizor za 2000 zł to bierz LCD, a jak masz 3000 zł to bierz plazmę.
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Aha, czyli plazma lepsza a jaką firme polecasz ? A co myslisz o Panasonic C10Y ?
    Waluś90
    Conditionally unlocked
    Panasonic bardzo dobre plazmy jakościowo robi, jest jednym z czołowych producentów TV, dobre są również (LCD) SONY je też warto brać pod uwagę.
    AxelNext
    Level 38  
    SONY nie produkuje plazm.

Kupuj plazmę Panasonoc'a i ciesz się super obrazem :D

kamil.szymczak wrote:
    co myslisz o Panasonic C10Y ?
    :spoko:
    kamil.szymczak
    Level 10  
    No to prawda Sony nie produkuje plazm tylko LCD więc sie zastanawiam nad Panasonikiem i Samsungiem .
    maleg
    Level 11  
    Polecam Ci Samsung 50B650.
    Rewlacja za niezbyt duże pieniądze (4000).
    Oprócz fantastycznego obrazu ma bajery - USB z DivX, Internet z YouTube, DLNA.
    Polecam.

I jeszcze jedno - DVB-T odbiera nawet bez anteny. Wystarczy kawałek koncetryka (Wa-wa).
    Waluś90
    Conditionally unlocked
    axelakis wrote:
    SONY nie produkuje plazm.

Kupuj plazmę Panasonoc'a i ciesz się super obrazem :D

kamil.szymczak wrote:
    co myslisz o Panasonic C10Y ?
    :spoko:

Sorry za post ale pisałem w pośpiechu, miałem wtedy na myśli LCD, wiem, że SONY nie produkuje plazm.
    maleg
    Level 11  
    axelakis wrote:
    101pawel wrote:
    Mógłbyś rozwiąć nieco to stwierdzenie - jestem już po zakupie telewizora, kupiłem plazmę bo widziałem różnice.
    Gratuluję mądrego zakupu.
    Co do stwierdzenia to na pierwszy rzut oka można nie rozróżnić LCD od Plazmy jeśli do obu będzie podłączony odtwarzacz BlueRay, ale przyglądając się konturom oraz płynności odtwarzania szybkich scen już nie mamy wątpliwości czy to LCD czy PDP.

Zgadzam się w 100%.
    Dodatkowo przy dużych rozmiarach plazma jest znacznie atrakcyjniejsza cenowo.
    Ans.Sklep
    Level 13  
    Popatrz jeszcze na Sharpy serii AQUOS,też maja dobre tv. Ale jeśli będzie Ci potrzebny głównie do gier to wybrałbym LCD.
    Ans.Sklep
    Level 13  
    Jak dobrze wiemy opinii jest wiele. Nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem plazm czy lcd. Po prostu wszystko jest kwestią ceny lub potrzeb i tyle.
    Waluś90
    Conditionally unlocked
    Ans.Sklep wrote:
    Popatrz jeszcze na Sharpy serii AQUOS,też maja dobre tv. Ale jeśli będzie Ci potrzebny głównie do gier to wybrałbym LCD.

Chyba autor tematu będzie oglądał głównie filmy na NBox'sie, a nie grał na XBox'sie.:-)
    Jarret
    Level 1  
    bogdanzieba wrote:
    Mam cały czas dylemat Plasma czy LCD? Plazma się szybciej wypala?

Dobre , co szybciej sie wypali , 80 tys.godzin czy 20tys.godzin . Nie zdążysz żadnej plasmy wypalić , policz sobie jak to wygląda godzinowo , nawet przy 10 godz. oglądania dziennie
    JPIIKA
    Level 10  
    wg mnie to to tutaj nikt nie wykazał się wiedzą..bo jak można komuś "wpychać" plazmę do pokoju 5X5 :O ciekaw jestem na czym oparte są powyższe stwierdzenia, że tylko plazma da płynny obraz? a co z telewizorami LED ? wg mnie z moich prywatnych doświadczeń to SONY bravia (KDL W5500)albo Samsung LEDowy :) mówie bo oba testowałem i oba prezentują bardzo wysoką jakość obrazu :)
    Pablo1964
    Moderator
    Telewizory LED różnią się od tradycyjnych LCD jedynie sposobem podświetlenia matrycy. Dlatego stwierdzenie, że plazma da bardziej płynny obraz nie jest błędem. Nie rozumiem także, co widzisz złego w plazmie w pokoju 5 x 5 m ?
    Waluś90
    Conditionally unlocked
    JPIIKA wrote:
    wg mnie to to tutaj nikt nie wykazał się wiedzą..bo jak można komuś "wpychać" plazmę do pokoju 5X5 :O ciekaw jestem na czym oparte są powyższe stwierdzenia, że tylko plazma da płynny obraz? a co z telewizorami LED ? wg mnie z moich prywatnych doświadczeń to SONY bravia (KDL W5500)albo Samsung LEDowy :) mówie bo oba testowałem i oba prezentują bardzo wysoką jakość obrazu :)

W temacie jest wyraźnie napisane "LCD czy PLAZMA", a nie "LCD czy LED".

Autor tematu bierze pod uwagę tylko telewizory LCD bądź Plazmę.