Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nawigacja VW MCD-po podłączeniu świeci się phone

picia22 19 Paź 2009 15:06 3742 12
  • #1 19 Paź 2009 15:06
    picia22
    Poziom 27  

    Witam, mam problem z radyjkiem które działało w moim samochodzie i po przełożeniu do innego świeci się phone, nawet jak włożę s powrotem do swojego to tez jest phone, podejrzewam że w w tamtym aucie były źle plusy podpięte, na stole serwisowym tez pali się phone,gdzie szukać usterki

    0 12
  • #2 20 Paź 2009 00:54
    ikar55
    Spec od car audio

    Prześledź linię "TEL MUTE".

    0
  • #3 20 Paź 2009 12:12
    picia22
    Poziom 27  

    Pomierzyłem i na złączu tel.mute jest 12V, czyli gdzieś zwarcie ,znalazłem układ isp742ri sterujący,dla pewności wy lutowałem go ale niestety nadal phone, szukałem gdzie idzie sterowanie dalej ale gdzieś ginie na płycie ,tylko pytanie czy dobrze szukam na złączu tel. mute może to jest inne złącze,
    opis złącza:
    1 IC
    2 te. mute.
    3 mute out
    4 tel masa
    5faw-
    6tel-
    7 tel+
    8faw+

    0
  • #4 23 Paź 2009 17:12
    picia22
    Poziom 27  

    ,udało mi sie odkryć ze powodem uszkodzenia było dotknięcie + do obudowy, podmieniłem praktycznie większość układów pod spodem i nic nadal phone,

    0
  • #5 25 Cze 2010 16:42
    vwmaniak1
    Poziom 19  

    Witam Panie i Panów.
    Jestem zmuszony troszke odgrzebac kotlet.
    Kurcze sąsiad poprosił mnie abym mu zajzał do autka.
    Ma on na pokładzie Radio Navigation System MCD i rozładowywał mu sie akumulator.
    Nawet jak radio jest wyłaczone,nie ma klucza w stacyjce krecac gałka od głosnosci słychac lekko strzelanie potenciometru co sugerowało by ze radio nie jest do konca tak naprawde wyłączone i ssie akumulator.
    Pokreciłem sie troche po menu płytka działała po włozeniu ,radio takze.
    Znalazłem w menu takie cos jak powrót do ustawien fabrycznych.
    Mysle spróbuje moze akurat i niestety po tym manewrze na wyswietlaczu widnieje jedynie napis PHONE :(
    Włozenie płyty nic nie daje,wcisniecie jakiegokolwiek klawisza takze nie pomaga.
    PHONE i koniec,cisza i tylko ten napis.
    Jest moze ktoś w stanie wspomóc rada co w obecnej sytuacji poczynic aby przywrócic radio do stanu zanim zacząłem grzebać.
    Pozdrawiam Tomek

    1
  • #6 26 Cze 2010 09:37
    picia22
    Poziom 27  

    witam na pewno rozładował mu się akumulator,moim zdaniem ładował go na podłączonym do samochodu albo zwarł klemy ,tylko tak mógł radio uszkodzić, albo ma instalacje do telefonu i ona się popsuła,

    0
  • #7 26 Cze 2010 09:42
    vwmaniak1
    Poziom 19  

    Instalacje do telefonu ma.
    Nie wiem czy kurcze cos uszkodził :(
    Wiem tylko ze jak przyszedłem to radio grało,płyta grała a po zresetowaniu w menu do ustawień fabrycznych zgasło potem sie włączyło i juz tylko PHONE widnieje :(
    Pozdrawiam

    0
  • #8 26 Cze 2010 09:46
    picia22
    Poziom 27  

    to odłącz telefon , albo pin odpowiedzialny za to, i Jeszce raz zresetuj radio.

    0
  • #9 26 Cze 2010 09:48
    vwmaniak1
    Poziom 19  

    Odłanczałem telefon wtyczka przy podstawce.
    Nie dało to zadnego efektu.
    Moze jak uda mi sie to radio wyjąc to odepne cały układ telefoniczny od radia.
    Porazka na całej linii :( człowiek chce pomóc a wychodzi jak zawsze.Heh
    Pozdrawiam

    0
  • #10 26 Cze 2010 09:54
    picia22
    Poziom 27  

    Pomoże tylko odłączenie kostki a radiu,

    0
  • #11 26 Cze 2010 09:59
    vwmaniak1
    Poziom 19  

    Słuchaj ale to bedzie osobna kostka od układu telefoni ?Czy jest to w ISO poprostu którys PIN?
    Pozdrawiam

    0
  • #12 26 Cze 2010 10:03
    picia22
    Poziom 27  

    kolego na radiu masz opis pinów, wiec nie powinno to być problemem

    0
  • #13 26 Cze 2010 10:11
    vwmaniak1
    Poziom 19  

    Dzięki.
    Jeszcze radia nie wyjąłem bo szykam wyjmaków do Balupunkta.
    Ale pewnie masz racje rozrysz powinien byc na radiu.
    Pozdrawiam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów