Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig MF 72-9101 - rozjaśnia się na zielono i wyłącza.

MAREK1558 19 Paź 2009 19:53 1281 8
  • #1 19 Paź 2009 19:53
    MAREK1558
    Poziom 10  

    Witam,płyta CUC 2131, po wymianie S2000N na nowy telewizor odpala się na 3sec, obraz dosyć jasny z zieloną poświatą, odpaliłem na żarówce, napięcia na TDA 16846 prawidłowe, napęcie +A,+M,+E,+F,+H prawidłowe, brak napięć +C, +D proszę o radę co dalej, czy trafo WN, STV9306A ? elektrolity w większości wymieniłem ,niestety oscyloskopu nnie posiadam

    Regulamin pkt 11 i https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic829876.html Proszę poprawić tytuł tematu. Wie kolega do czego służą kropki? [@m]

    0 8
  • #2 19 Paź 2009 21:02
    bogred
    Moderator TV

    A na schemacie nie widać, skąd biorą się +C i +D? Może przepalone rezystory bezpiecznikowe, a może przerwa w trafie? To chyba łatwo sprawdzić?
    Pozdrawiam

    0
  • #3 20 Paź 2009 20:03
    Marek_1970
    Poziom 10  

    Sprawdź końcówki wizji, zasilanie, czy nie ma zimnych lutów. Wyłącza się ponieważ przy mocnorozjaśnionym kineskopie następuje przeciążenie przetwornicy.

    0
  • #4 20 Paź 2009 22:46
    Prezessso
    Poziom 15  

    A jaki masz typ kineskopu??
    Jeżeli A68ESF to możesz mieć kineskop uszkodzony.

    0
  • #5 20 Paź 2009 22:54
    bogred
    Moderator TV

    MAREK1558 napisał:
    brak napięć +C, +D

    Koledzy, po co dalej pisać i gdybać, skoro do tej pory nie znalazły się te napięcia? Kolega MAREK1558 na razie i tak nie reaguje...

    0
  • #6 21 Paź 2009 00:53
    MAREK1558
    Poziom 10  

    witam dalej walczę, może podałem za mało danych jest to Grundig MF72-9110 kineskop Samsunga A68QCP893X530, wymieniłem STV9306A, sprawdziłem płytkę OST WEST, przejścia na trafo, rezystory za trafem, przelutowałem co się dało, po odpaleniu na żarówce napięcie na wejściu trafo jest 135V, po wlutowaniu HOTa efekt ten sam, napięcia na przetwornicy OK, w czasie odpalania napięcia na trafopowielaczu są OK (+C, +D), kineskop się rozjaśnia na zielono, widać powroty i wyłącza sie, może jeszcze jakieś podpowiedzi, będę wdzięczny

    0
  • #7 21 Paź 2009 19:24
    bogred
    Moderator TV

    Marek_1970 Ci już napisał: może być uszkodzony wzmacniacz wizyjny zielony, (na płytce kineskopu) może inne też. Sprawdź, czy nie zwierają +C. Ewentualnie powymieniaj.

    0
  • #8 22 Paź 2009 22:28
    MAREK1558
    Poziom 10  

    wymiana wzmacniaczy wizji pomogła, dziękuje wszystkim za pomoc zamykam temat

    0
  • #9 22 Paź 2009 22:39
    bogred
    Moderator TV

    To jeszcze kliknij na kłódeczkę, żeby zamknąć...

    0