Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vectra c 1.9 CDTI 2005r. zapali i po chwili gaśnie

Robert SI 19 Oct 2009 20:27 18597 31
    Robert SI
    Level 13  
    Witam.
    mam problem jak w temacie. otóż kupiłem to auto z uszkodzonym silnikiem.w starym silniku urwała sie śruba mocująca sprzegiełko vacumpompy w efekcie połamało wszystkie dzwigienki.po założeniu nowego silnika auto zapala ale po paru sekundach gasnie ,silnik był kupiony z całym osprzętem . i dodam że nia ma wiecej jak kilka set kilometrów przebiegu.
    brandy-p
    Level 31  
    Jakieś błędy w sterowniku?
    Robert SI
    Level 13  
    no własnie tu jest mały problem bo naprawiam to auto w niemczech i nie mam nikogo znajomego z kompem żeby podjechał a auto gasnie i nawet an servis nie da sie dojechac .cos bedzie chyba nie tak bo pali sie chec i na małym wyświetlaczu palisie tez klucz
    brandy-p
    Level 31  
    No to chyba nie taki mały problem.
    Robert SI
    Level 13  
    no dosyć spory problem:cry:

Dodano po 11 [minuty]:

czy jest możliwe że w ECU jest błąd ze starego silnika i tak sie dzieje.
    auto-krak.pl
    Level 15  
    Witam,
    oczywiście że mogły pozostać błędy po starym silniku ale raczej nie powinny
    wpłynąć na zapalanie, chyba że stara elektonika została i w niej tkwi problem.
    Jak dla mnie te objawy wyglądają na immo ale może być to zupełnie co innego.Jeżeli pali ci się kontrolka z kluczem to bez podłączenia pod komputer nie obejdzie się.
    Co masz na myśli "z całym osprzętem"?
    Pozdrawiam
    brandy-p
    Level 31  
    auto-krak.pl wrote:
    Witam,
    oczywiście że mogły pozostać błędy po starym silniku ale raczej nie powinny
    wpłynąć na zapalanie...

I tu się mylisz. Spotkałem kilka takich przypadków.
    auto-krak.pl
    Level 15  
    jaki kod diagnostyczny przy sprawnej elektronice w 1.9 uniemożliwi zapalenie???
    chyba P0000 brak paliwa w baku.
    Robert SI
    Level 13  
    casly osprzet czyli :rozrusznik alternator. turbina.pompowtryski. pompa paliwa i wszystkie czujniki, słowem kompletny silnik wyciagniety z auta nawet z okablowaniem
    brandy-p
    Level 31  
    auto-krak.pl wrote:
    jaki kod diagnostyczny przy sprawnej elektronice w 1.9 uniemożliwi zapalenie???
    chyba P0000 brak paliwa w baku.

I tu mnie masz... Nie pamietam bo przejmuje sie nimi jesli wracaja po wykasowaniu. Ale nie dalej jak miesiac temu mialem movano z tym motorem. Polecial rozrzad po naprawie nie chcial gadac, a po skasowaniu bledow od strzalu
    Robert SI
    Level 13  
    rozmawiałem przd chwilą ze znajomym ma jakiegoś znajomego niemca z kompen .odpisze wieczorem co i jak ,dzieki za podpowiedzi. pozdrawiam
    Robert SI
    Level 13  
    niestety gość dzis niemiał czasu i przyjedzie jutro.dzis wygasiłem inspekcje i udało mi sie przejechac kilka set metrów ale auto rospedza sie tylko do 60kmh i nic wiecej i pali sie kontrolka (samochód z kluczem)tego nie udało mi sie wygasic . ciekawostka jest to że chec po włączeniu zapłonu sie zapala i po uruchomieniu normalnie gaśnie jak by było wszystko ok.(czli zachowuje sie normalnie)
    auto-krak.pl
    Level 15  
    brandy-p wrote:
    Ale nie dalej jak miesiac temu mialem movano z tym motorem.

w vectrze jest silnik "fiatowski" Z19DT H/L a w movano jest "renault" F9Q770 /4.

Czekamy na kody diagnostyczne...
    brandy-p
    Level 31  
    auto-krak.pl wrote:

w vectrze jest silnik "fiatowski" Z19DT H/L a w movano jest "renault" F9Q770 /4.

Tego nie wiedziałem :idea:
    auto-krak.pl wrote:
    Czekamy na kody diagnostyczne...

Pisałem, że nie pamiętam, ale myślę, że błędy związane np z czujnikami położenia wałka lub wału mogą unieruchomic silnik.
    auto-krak.pl
    Level 15  
    Czekamy na kody od kolegi RobertSI.
    tylko proszę nie kody typu "coś z egr itp"
    Robert SI
    Level 13  
    niestety gość z komputerem jeszcze nie dotarł .też juz sie nie cierpliwie,tym bardziej ze świeta za pasem a ja chciał bym do polski nową bryką przyjechać, jak bede miał kody to napisze
    Robert SI
    Level 13  
    witam
    gość z kompem w końcu dotarł.
    Pokazało 3 błędy ,2 jakieś nieznane ,a trzeci to " Drallklape" i majster też nie wie co to jest .sprawdzę jeszcze klapy w kolektorze ssącym bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.Zmieniłem już nawet filtr paliwa (napewno nie zaszkodzi)
    Pozdrawiam
    brandy-p
    Level 31  
    Skasuj błędy, spróbuj odpalic i zobacz jakie błędy powrócą.
    Robert SI
    Level 13  
    właśnie po wykasowaniu wszystkich błędów pojawiły sie te 3 o których wspominałem. na jego sprzecie te 2 sa jako nieznane a ten jeden to jak juzpisałem o tych klapach
    brandy-p
    Level 31  
    A kody wyświetliło ?

Dodano po 45 [sekundy]:

A czym to diagnozował ?
    Robert SI
    Level 13  
    no właśnie nie wyświetliło żadnych kodów nie znam tego urządzenia, jakies przenosne dosyć spore w czerwonej obudawie(ekran 8cali)cos koło tego.a co myslisz o tych klapach mogo dławic silnik?
  • Helpful post
    brandy-p
    Level 31  
    Nie miałem z tym silnikiem wiele do czynienia, ale jak są cały czas zamknięte to pewne, że zgaszą silnik.
    ( Myślałeś o tym co Ci na PW wysłałem?)

Dodano po 1 [minuty]:

Odepnij podciśnienie od siłownika tycz klap
    Robert SI
    Level 13  
    jade własnie podziałać z autem .sterownik jest elektryczny ,może sie zacieły. napisz jeszcze raz na PW bo nie było tekstu myslałem ze to moze pomylka.napisze wieczorem co zdzałałem. Pozdrawiam
    Robert SI
    Level 13  
    Witam
    po wymianie czujnika położenia wału korbowego nic bez zmian,wymieniłem czujnik rozrządu i też nic i na koniec wymieniłem całą listwe z dwoma czujnikami auto chodzi jast ok
    acha i musiałem rozruszać te klapki w kolektorze bo niechciały nawet drgnąć.
    widać czujniki na listwie powodują to że wyłancza silnik.
    Pozdrawiam i dzieki wszystkim za pomoc:D
    Robert SI
    Level 13  
    mam jeszcze pytanie czy w tych silnikach teżrobi sie adaptacje wtrysków
    Robert SI
    Level 13  
    dzieje sie coś dziwnego po uruchomieniu silnika i wrzuceniu D i gaz do dechy wszystko ok auto ma kopa aż do momentu kiedy silnik zmienia odgłos zapala sie auto z kluczem szilnik wraca do normalnego odgłosu ale mocy brak .ten dziwny odgłos jest tak na 2sek jak by zmieniał kont wtrysku czy cos takiego i po tych 2 sek pracuje normalnie ale nie jedzie ledwo 70 na h

Dodano po 1 [minuty]:

może podmienic wtryski na stare?
    brandy-p
    Level 31  
    Bez diagnozy komputerowej to szukanie po omacku.
    Robert SI
    Level 13  
    i tu jest problem gość ma sprzet ale nie kuma cały czs sa jeszcze te2 błedy nie znane po rozruszaniu klap ten trzeci błąd sie juz nie pokazuje co myslisz o podmianie tych wtrysków czy nie warto prubować
    Pozdrawiam.
    brandy-p
    Level 31  
    Jak klapki stały, to może kierownice w turbinie też stoją i przeładowuje?
    Robert SI
    Level 13  
    turbo ok .zdjołem rure od turba tą przy przepustnicy i jak dodam gazu i puszczę to wali spalinami to jest normalny objaw ,czy może EGR nawala? ale mam znowu problem musze wywaliś silnik bo poszedł simmering w skrzyni ten gdzie sprzęgło wchodzi i leci olej.zawsze coś się zchszani ręce opadają, pozdrawiam