Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RE: Podłączenie regulatora TR200 do pieca Junkers ZW 24 AE 2

andwoz68 20 Oct 2009 11:17 7653 2
    andwoz68
    Level 2  
    Moja poprzednia wiadomość Miała następującą treść:
    "Witam serdecznie być może temat już był wałkowany na forum niestety ja nic nie znalazłem.
    Posiadam piec dwufunkcyjny Junkersa ZW 24 AE 23 który jest sterowany sterownikiem Eurostar ponieważ posiadam sterownik Junkersa TR200 chciałbym go podłączyć do pieca zamiast istniejącego sterownika. Niestety zaginęła mi instrukcja od pieca a nie chciał bym eksperymentować.
    Stąd też moje pytania:
    1.Czy możliwe jest podłączenie sterownika Junkersa TR200 do pieca Junkersa ZW 24 AE23 ?
    2.Jak zrealizować to połączenie(chodzi mi o numery zacisków na piecu i odpowiadające im numery zacisków na sterowniku) ?
    Z góry dziękuje za pomoc. Wiem że dla niektórych te pytania mogą być banalne ale niektórych to wyzwanie hi hi bynajmniej dla mnie i wolę się zapytać zanim narozrabiam przy piecu tym bardziej że zima tuż tuż
    Pozdrawiam"
    Odpowiedz moderatora Serwisant 73
    "Trochę inwencji i własnej pracy.Odsyłam do przeglądarki.Temat zamykam."

Czy taka jest rola moderatora na tym forum a do tego osoby która się mieni Serwisantem według mnie nie gdyż moderator a tym bardziej Serwisant powinien pomagać chociażby wskazując linki do tematów w których temat został poruszony. Jeżeli nie to udzielić konkretnej odpowiedzi na przedstawione problemy o ile zna na nie odpowiedz a dopiero później zamykać temat. Na tym forum nie są tylko specjaliści ale również laicy panie moderatorze a forum to chyba zostało pomyślane z myślą o tym by sobie pomagać.

Po przejrzeniu dokumentacji od regulatora ale nie posiadając dokumentacji od pieca przypuszczam że podłączenie sterownika TR200 do pieca typu jak w temacie wiadomości powinno być zrealizowane w następujący sposób
    TR200 zacisk nr 1 w piecu na zacisk nr 1 (kostka DC24V)
    TR200 zacisk nr 2 w piecu na zacisk nr 2 (kostka DC24V)
    TR200 zacisk nr 4 w piecu na zacisk nr 4 (kostka DC24V)
    W piecu należy dodatkowo założyć zworę pomiędzy zaciskami 8 - 9 (kostka DC24V)

Nie miałem oczywiście jeszcze czasu by to sprawdzić zrobię to ok soboty i dla zainteresowanych napiszę czy takie połączenie jest właściwe. Oczywiście jeżeli moderator znowu nie zamknie tematu:D
    andwoz68
    Level 2  
    Dzięki za informacje typ kotła odczytany z gwarancji wpisany przez serwisanta który montował kocioł to ZW 24 AE 23 jutro postaram się odczytać typ kotła z tabliczki na kotle.
    Dziękuje za pomoc.
    Jeżeli to ten typ kotła co napisałem to rozumiem ze regulatora TR200 nie będę mógł być do niego podłączyć bo kocioł nie posiada on możliwości regulacji ciągłej 2,8….21,5V DC ?
    Trochę to dziwne gdyż jak kupowałem kocioł to dokładnie ten typ regulatora był mi polecany przez sprzedawcę jako najlepszy regulator do tego kotła nie zakupiłem go wtedy ze względu na cenę ale po roku eksploatacji zakupiłem ten regulator na allegro gdyż doszedłem do wniosku iż dla poprawnego funkcjonowania pieca dobrze by było mieć dobry regulator i czytelny w obsłudze a TR200 taki jest bynajmniej taka jest moja ocena na podstawie przeczytania jego instrukcji