Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite M60-167 - pionowy pas na matrycy

20 Paź 2009 12:50 3254 4
  • Poziom 26  
    Witam.
    Udało mi się kupić laptopa Toshiba Satellite M60-167, który z zewnątrz jest w stanie idealnym, jednak problem tkwi w matrycy. Centralnie na środku ekranu jest pionowy pas około 10mm szerokości, koloru białego w dodatku, gdy ruszam ekranem to obok pasa mrugają dodatkowe kolorowe pionowe pasy, w odległości około 20mm po lewej stronie. Rozebrałem obudowę, obejrzałem matrycę i nie wygląda ona na uszkodzoną mechanicznie czyli pękniętą itd. Jednak po odłączeniu wtyczki 30pin od matrycy, gdy brak jest wyświetlania windowsa, to pasek nadal widnieje. Po podłączeniu wtyczki pasek nadal jest ale ruszanie matrycą nie powoduje już pojawiania się dodatkowych kolorowych pasków. Wygląda to na uszkodzenie samej matrycy czy elektroniki? Chociaż, gdy odłącze wtyczkę to elektronika nie ma już zasilania. Matryca to LG Philips LP171W02 (A4) a laptopa udało kupić się z 300zł. I jeszcze jeden problem, to po reinstalacji systemu brak możliwości ściągnięcia sterowników do XP, wszystkie strony odwołują się do ściągnięcia programu driver updater pro, który trzeba zarejestrować i wykupić klucz.
  • Użytkownik obserwowany
    Z tego co napisałeś wygląda na uszkodzenie matrycy, a sterowniki powinieneś znaleźć na stronie producenta
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Podepnij laptopa pod zewnętrzny monitor i sprawdź czy są pasy... pewnie będą a wtedy trzeba przelutować grafikę. Z tego co piszesz to właśnie matryca powinna być sprawna...
    Pozdrawiam.
  • Poziom 26  
    Okazało się że faktycznie uszkodzona na 100% jest matryca. Podłączenie pod zewnętrzny monitor potwierdziło to że sprzętowo jest wszystko OK chociaż te linie wyglądają bardzo dziwnie..
  • Poziom 12  
    Może odgrzeje starego kotleta ale dla potomnych napiszę...miałem identyczną usterkę tyle ze u mnie pas był czerwony, pionowy przez cały ekran, winny był przetarty kabel do matrycy. Naprawiłem i wszystko działa.