Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ESCORT ELC-131D wyświetla "FUSE" !?!

romarcin 20 Oct 2009 22:00 4096 13
  • #1
    romarcin
    Level 16  
    Bardzo dobry miernik, mam go parę lat ale ostatnio co jakiś czas zaczyna wyświetlać "FUSE" i dźwiękowo sygnalizować awarię. Poprzednio po rozebraniu, oględzinach i złożeniu zaczynał działać dwa, trzy miesiące i znów to samo - zablokowany i "FUSE". Wymieniłem wszystkie! elektrolity i oczywiście, profilaktycznie wewnętrzny bezpiecznik.
    Może miał ktoś do czynienia z taką usterką która jest chyba typowa bo tak samo zaczął się zachowywać miernik w firmie i rok temu "poszedł pod młotek".
    No i oczywiście bardzo poszukuję schematu!
    Pomóżcie !!! bo miernik niezastąpiony a nie stać mnie na nowy.
  • #3
    romarcin
    Level 16  
    to wiem, przecież napisałem że: "wymieniłem wewnętrzny bezpiecznik". Usterka nie jest tak banalna, nie jest to też "zimny lut", na poszukiwaniach spędziłem dużo czasu,
    niestety brakuje schematu.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie pamiętam czy chodzi akurat o Escorty.
    Kiedyś obiło mi się o uszy że jakaś f-ma zrobiła zabezpieczenie polegające na tym, że tylko oryginalne bezpieczniki prawidłowo funkcjonowały.
    Elektronika potrafiła zdiagnozować czy zainstalowany bezpiecznik jest oryginalny.
    Może i w tym przypadku zrobili taki patent.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    romarcin
    Level 16  
    to cholerstwo znów zaczęło działać,
    wcześniej rozebrałem i zrobiłem:
    nagrzewanie suszarką - brak reakcji;
    mrożenie aerozolem - brak reakcji;
    ostukiwanie (na "zimne luty") - brak reakcji;
    delikatne wyginanie płytek (na pęknięte ścieżki) - brak reakcji
    podejrzewam jakieś zawieszanie się procesora
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Myk wcale nie musiałby być w skrzydełkach - wystarczy wyprodukować bezpieczniki o konkretnej rezystancji - jaki problem mierzyć spadek napięcia jakimś mikrokontrolerem.
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Precyzyjne gniazda bezpiecznikowe nie mają takich 'przypadłości".
    Powiedz w jaki sposób inny zrealizować "test " oryginalności bezpiecznika.

    Koledze padł bezpiecznik - podmiana na typowy bezpiecznik ( napięcie, wymiar i amperaż ) jak oryginalnego - miernik zgłasza błąd .
    Zakup oryginalnego bezpiecznika za jedyne 37 zł i miernik funkcjonuje.
    Zmiana na dowolny inny nieoryginalny bezpiecznik i miernik zgłasza błąd.
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    ziomus90210
    Level 35  
    Coś w tym może być spotkałem się kiedyś z bezpiecznikiem w monitorze (CRT przetwornica) sony tam też chodziły oryginalne na innych działy się różne dziwne rzeczy a klienci wkur...
  • #14
    ElektroTME
    Level 14  
    Ubawiłem się do łez czytając ten temat i ;p

    Akurat miałem ten sam problem,komunikat FUSE pojawiający się czasami przy pomiarach, z czasem częściej, a rozwiązanie było banalne.

    Okazało się, że jeden z krokodylków tracił chwilowo kontakt z jednym kablem w skutek ułamania się rdzenia. Taka przerwa, choć chwilowa uruchamiała zdarzenie wyświetlenia napisu FUSE aż do zrestartowania urządzenia. Po kolejnym wygięciu kabelka znów wchodziło FUSE na ekran.

    Przelutowałem kabelki, upewniając się że nic mi się nie rozłączy, problem zniknął.
    Uniknąłem tym samym rozkręcania urządzenia i wymiany bezpiecznika na dość drogi odpowiednik, co prawdopodobnie w moim przypadku nic by nie pomogło.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia w naprawach :)