Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

termet GCO-DP-21-13 miniterm turbo problem .

drokan 20 Oct 2009 22:36 9966 13
    drokan
    Level 2  
    Mój problem z piecem wygląda następująco -przy zapłonie błąd E1 po zdjęciu obudowy błąd znika i piec ładnie odpala. proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu .
    Dziękuje i pozdrawiam.
    Moritouri
    Level 16  
    Masz zapewne na myśli rozszczelnienie komory spalania.... Taki objaw jest spowodowany przedmuchem spalin do kanału zasysającego powietrze. Wówczas płomień dusi się z powodu braku tlenu i wyskakuje komunikat E1.
    drokan
    Level 2  
    Dziękuje za odpowiedz ale jak rozwiązać ten problem i czy wymaga to wezwania serwisanta.Przy nastawie maksymalnej mocy zapłonowej płomień zostaje zdmuchnięty proszę o wskazówki jak poradzić sobie z tym problemem .
    Dandre
    Level 14  
    Podepnę się pod wątek, aby nie tworzyć nowego. Mój problem z sygnałem E1 jest tego rodzaju, że sygnał od kilku dni przeszedł w stan, powiedzmy "trwały" i nie da się skasować. Pojawia się po każdym kasowaniu. Kilka tygodni temu była podobna sytuacja, ale wówczas kocioł sam zaskoczył po wielu próbach. Teraz pojawił się przy okazji wymiany pustej butli ( zasilany jest z 2 butli 11 kg ) i już nie chciał ustąpić. Serwisant przyjechał i stwierdził że uszkodzony jest panel sterowania - 802.45 zł/brutto.
    Na innym wątku o kotle Termet pisano o czujniku płomienia, który należy przeczyścić.
    Czy można pójść tą drogą w przypadku tego kotła ? Gdzie jest ten czujnik i co trzeba zrobić, jeśli to może być przyczyną kłopotów ?
    Kocioł juz sporo po gwarancji, zatem mogę coś przy nim zrobić.
    O ile - rzecz jasna - podpowiecie mi co mogę zrobić. Całą dokumentację mam, tylko wiedzy i doświadczenia brak.
    Z góry dziękuję za odzew !
    mirekww
    Level 1  
    Nie do końca... kod E-1 można skasować na płycie, wezwij serwisanta firmowego a nie z przypadku
    szymonjasiu
    Level 20  
    mirekww wrote:
    Nie do końca... kod E-1 można skasować na płycie, wezwij serwisanta firmowego a nie z przypadku

Potwierdzam da się skasować .(trzeba rozładować kondesator)
    Jezeli sobie nie poradzisz możesz tez naprawić płyte-niestety unieruchomisz piec na conajmniej kilka dni(wysyłka do naprawy )
    Pozdrawiam
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Da się skasować, ale tylko do pierwszego wyłączenia gazu. Potem znów to samo. Lepiej wydać na naprawę, niż kasować go. Kasowanie nie zawsze jest wykonalne.
    Naprawa tylko u producenta płyt. Adres na stronach Termetu, w zakładce serwis.
    szymonjasiu
    Level 20  
    Jeżeli uda się rozładować kondesator naprawa jest trwała.
    Po takiej naprawie sprawdzam sterownik ( zaniku gazu, braku jonizacji, itp ) i błąd E1 da się skasować bez problemu.Inaczej nikt by za naprawe nie zapłacił.
    Co nie znaczy że mozna wysłać płyte do naprawy (koszt ok 150 zł) do jednego z kilku producentów płyt głównych -celem naprawy i sprawdzenia.Istnieją też serwisy nieautoryzowane , które skutecznie naprawiają płyty główne dając na naprawe fakture i pół roczną gwarancje.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Jedyny autoryzowany punkt napraw płyt firmy TERMET:
    P.P.H.U. ELSTER
    58-160 Świebodzice
    ul. Wałbrzyska 18A
    tel./fax (0-74)854 00 86
    mgr inż. Tadeusz Hajnowski
    szymonjasiu
    Level 20  
    Mimo że usuwasz moje wpisy napisze jeszcze raz .
    Termet do produkcji swoich sterowników wykorzystuje kooperantów zagranicznych i krajowych.
    Znam conajmniej cztery firmy dysponujące zasobem wiedzy , sprzetem oraz dokumentacją techniczną aby naprawić sterownik i dać na niego gwarancje.
    Elster, Tester , Altronix , Digital, Swiebodzice, Jawor, Gorzów.
    Ja korzystam z Altronix Gorzów-potrafią naprawić sterownik i dać gwarancje!