Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Service Mode w Lumix FZ7

mcrobo 21 Oct 2009 12:02 3772 9
  • #1
    mcrobo
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Otóż kilka dni temu chciałem sobie wymienić firmware w moim aparacie i nie chcący wyłączyłem w niebieskim (gdzie są wszystkie polecenia i kody) oknie Service Mode dwa jakieś polecenia. Od tej pory aparat po włączeniu pokazuje tylko i wyłącznie tryb serwisowy a przy wyłączaniu żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Przy każdej próbie wyłączenia tego aparat nie reaguje na żadne przyciski, jedynie na jedną kombinację: przycisk stabilizatora + dolny REV i wyskakuje okno z kodami błędów. Proszę pomóżcie jeśli umiecie. Z góry dzięki.
    A to własnoręcznie zrobiony screen z Paint z tego okna serwisowego
    Problem z Service Mode w Lumix FZ7
  • #2
    ion-tichy
    Level 31  
    To tryb serwisowy kalibracji aparatu. Przez wciśnięcie spustu migawki powinien iść po kolei dostrajając optykę itd. Ale nie jest to dobre rozwiązanie gdyż straci się ustawienia fabryczne kalibracji optyki, balansu bieli itd. Tu jedynym wyjściem powinno być wejście do trybu inicjującego poprzez odpowiednią kombinację klawiszy jeśli się da lub z programu serwisowego (serwis). Tu nawet sugerowałbym podpięcie pod program aby jeśli jeszcze się da zgrać ustawienia fabryczne kalibracji.
    Jaki kod błędu pokazuje aparat?
  • #3
    mcrobo
    Level 11  
    Hej.
    Przepraszam, że wcześniej nie odp. ale czasu było brak. Dzięki w ogóle za zainteresowanie, już myślałem, że nici z pomocy i naprawy tego aparatu :P. Sprawa jest taka, że na spust migawki też nie reaguje więc nawet jeśli chciałbym rozkalibrować to nici, ale kod błędu to LENS 18800002 (tak jest napisane na tej liście z kodami, którą mogę jedynie uruchomić). Mam jeszcze pytanko do tego programu serwisowego, gdzie można go zdobyć? Dzięki za wszystko, pozdrawiam.
  • Helpful post
    #4
    ion-tichy
    Level 31  
    Zgłaszany kod to błąd wysokiej - ciągłej niezmiennej pozycji soczewki AF. Niestety jeśli chodzi o program to jest tylko dostępny w autoryzowanych serwisach. A ponieważ jak na wstępie zostało napisane stało się to podczas aktualizacji oprogramowania, wiec tu raczej bez wgrania oprogramowania na nowo raczej się nie obędzie i to raczej w serwisie - bo rozumiem, że nie ma szans na wejście w tryb inicjujący?
  • #5
    mcrobo
    Level 11  
    Tak jak pisałem wcześniej, po każdorazowym włączeniu aparatu wskakuje w ten tryb EVF i żaden ani żadna kombinacja klawiszy (za wyjątkiem listy kodów) nie reaguje. Już nawet próbowałem wyjąć baterię podtrzymującą datę, która jest na płytce i też cisza.
    Ktoś, kiedyś, gdzieś napisał, że można zresetować eprom za pomocą zworki dwóch nóżek, ale to było w innych aparatach, może i można w tym typie ale jak :?:. A masz może jakąś listę z kombinacjami klawiszy? Może spróbuję jeszcze raz pokombinować, bo wcześniejsze kombinacje robiłem metodą prób i błędów.
  • #7
    mszczepaniak1987
    Level 2  
    Witam czy problem ten został już rozwiązany??

    Posłużyłem się opisem kolegi mcrobo z innego forum jak wejsć w tryb serwisowy czyli menu + stabilizacja i power on i aparat wchodzi w tryb ale nie wiem jaki t tryb pojawiło się niebieskie menu z literami mniej więcej tak to wyglądało

    kkk f llk f jdj f ldk f
    asa f asa f aas f
    asad f sds f sds f

    nie pamiętam dokładnie tych liter więc wpisałem tak tylko poglądowo przy każdym trzy literowym skrócie była wartość f nie mogłem wyjść z tego trybu coś wcisnąłem przy jednym z trzy literowych skrótów pojawiło się zamiast f 0. wyłączyłem aparat i efekt identyczny jak u kolegi mcrobo. Moim błędem było to że wziąłem się za to nie mając o tym pojęcia teraz wiem że w tryb serwisowy wchodzi się w inny sposób niż menu i stabilizacja i power on, ale jest juz za późno. Aparat na nic nie reaguje, tak jak napisał kolega można sprawdzić kod błedu który jest taki sam lens 18800002.

    Wydaje mi się że powinno dać się jakoś wyjść z tego trybu ja wiem co przestawiłem ale nie mogę ponownie wejśc w tryb w którym był niebieski ekran i
    te litery:

    kkk f llk f jdj f ldk f
    asa f asa f aas f
    asad f sds f sds f

    Jeśli ktoś choć trochę mnie zrozumiał i wie w czym leży problem to proszę o pomoc. Próbowałem wejść poprawnie w tryb serwisowy korzystając z instrukcji serwisowej i też lipa. Na root karty wrzucałem firmware ale aparat nawet nie próbuje go zainstalować ustawiałem pokrętło na "przeglądanie" włączałem aparat i nie nawet nie pojawia się okno aktualizacji firmware.

    Czy grzebiąc w ustawieniach serwisowych aparatu można wywołać jakieś uszkodzenie mechaniczne??

    Próbowałem również wyłączyć aparat trzymając menu i strzałkę w prawo co powinno przy ponownym włączeniu pozwolić wybrać region. Ale przy próbie wyłączenia aparatu z wciśniętymi klawiszami, aparat po prostu się zawiesza.

    Pozdrawiam i proszę o pomoc
    Żałuję teraz że kombinowałem ale mam nadzieję że da sie to jakoś naprawić.
    Proszę o pomoc jakąkolwiek
  • #8
    ion-tichy
    Level 31  
    Tu już niestety tylko wgranie softu z poziomu programu serwisowego panasonica. Ten soft co kolega ma na karcie, to zgrany z innego modelu czy nowe oprogramowanie inicjujące?
    Co zgłasza komputer jak podpina się go pod USB?
  • #9
    mszczepaniak1987
    Level 2  
    Nie mam kabla do tego aparatu w tej chwili i nie podłaczałem go do komputera. Firmware w tym aparacie to 1.08 udało mi sie znaleźć FZ7__109.bin
    wkładam ten plik na root karty przez czytnik wyłączam aparat ustawiam na "play" i włączam aparat powinno się wtedy pojawić menu aktualizacji firmware ale niestety lipa. Wie ktoś ile może kosztować wgranie oprogramowania w serwisie?? I czy jest możliwość że uwaliłem aparat?? grzebiąc w trybie serwisowym?? A może jest ktoś posiadaczem oprogramowania serwisowego?? To coudało mi się znalezć w sieci to program serwisowy do fz30 ale on nie będzie raczej działał fz7.


    Wie ktoś może gdzie w Łodzi bądź okolicach jest ktos kto potrafi to zrobić??


    Pozdrawiam
  • #10
    ion-tichy
    Level 31  
    Raczej to problem tylko oprogramowania, jeśli jest w trybie serwisowym to komputer, który ma odpowiedni driver + oprogramowanie serwisowe wyłapie go i albo da się coś tam poprawić w oprogramowaniu albo wgra się nowe oprogramowanie inicjujące, jeśli trafiło ustawienia indywidualne (kalibrację) pewnie trzeba będzie optykę kalibrować. Tak czy inaczej tu tylko autoryzowany serwis panasonica - tu musi być dostęp do oprogramowania serwisowego tatsujin bodajże.