Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klimatyzacja do pokoju w domu nie w mieszkaniu .

kamil.szymczak 21 Oct 2009 16:33 12804 36
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Mój pokój ma wymiary 3.5m x 4.5m i wysokość 2.10 jest to stare budownictwo nieociepłone (w przyszłości planuje). Okno nie wiem od której strony. Klimatyzacja będzie pracowała zazwyczał wieczorem czasem po popołudniu, natomiast podczas zimy i okresów przejściowych będzie parcowałą pod wieczór i rano. Dobrze było9 by jakby cicho pracowała i miałą mocny wentylator i sterownik naścienny.
    Czarlim87
    Level 13  
    rozumiem ze chciałbys zamontowac klimatyzator:)
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Chodzi mi o pomoc w wyborze modelu i firmy ?:), a zamontuje go sobie sam
    Czarlim87
    Level 13  
    zależy do jakiej kwoty??a im wyższa kwota tym wyzsza jakość.bardzo dobra firma to Daikin, fujitsu, toshiba,mitsubishi.chodzi tu tez głownie o dostępnosć i wymiany cześci w razie awarii.powodzenia w montażu:)
    kamil.szymczak
    Level 10  
    do 1500 zł na allegro myśłałem o LG
    Czarlim87
    Level 13  
    musisz sie liczyć ze będziesz miał spore wydatki za energie elektryczna:)
    kamil.szymczak
    Level 10  
    alw z tym lg ?
    Czarlim87
    Level 13  
    ogólnie w klimatyzatorze bez inwertera:)
    wogotto
    Level 14  
    Witam.Jak sama nazwa wskazuje klimatyzator sluzy do obnizenia temp.a ogrzewac pomieszczenia mozna ale trzeba niestety go uzywac nie jako jedyne zrodlo ciepla poniewaz zima przy temp. zewnetrznej ponizej minus 10 stopni pompa ciepla nie bedzie dzialac prawidlowo,a niekiedy klimatyzatory z dolnej polki nawet przy minus 4 stopni.
    bartek_ziom
    Level 10  
    klimatyzator mozna uzyc jako pewne dogrzanie pewne pomieszczenia,aby szybciej uzyskac komfort cieplny w otoczeniu, a nie jako zrodlo ciepla :)
    michal255555
    Level 11  
    bartek_ziom wrote:
    klimatyzator mozna uzyc jako pewne dogrzanie pewne pomieszczenia,aby szybciej uzyskac komfort cieplny w otoczeniu, a nie jako zrodlo ciepla :)

NIEPRAWDA klima 2,5kw ciągnie 800w można sie śmiało grzać

Dodano po 1 [minuty]:

kamil.szymczak wrote:
    Mój pokój ma wymiary 3.5m x 4.5m i wysokość 2.10 jest to stare budownictwo nieociepłone (w przyszłości planuje). Okno nie wiem od której strony. Klimatyzacja będzie pracowała zazwyczał wieczorem czasem po popołudniu, natomiast podczas zimy i okresów przejściowych będzie parcowałą pod wieczór i rano. Dobrze było9 by jakby cicho pracowała i miałą mocny wentylator i sterownik naścienny.

Po co ci klima wtakim budynku? dora wentylacja wystarczy.. chyba ze masz jakis piecyk 15kw w pokoju
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    NIEPRAWDA klima 2,5kw ciągnie 800w można sie śmiało grzać
    -Śmiała teoria...
    wogotto
    Level 14  
    Witam.Tylko czy jak na zewnatrz bedzie minus 15 stopni to co wtedy....
    Chris_W

Level 39  
    Ale jakieś inne ogrzewanie tam jest w pokoju?
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przy -15 będziesz marzł i przeklinał tego , kto ci powiedział że wystarczy...
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Tak oczywiście dom jest grzany piecem i są grzejniki
    gaav
    Level 15  
    wogotto wrote:

Jest model serii zuba dan mitsubishi który nawet przy niższej temperaturze będzie grzał..
    Chris_W

Level 39  
    gaav wrote:
    wogotto wrote:

Jest model serii zuba dan mitsubishi który nawet przy niższej temperaturze będzie grzał..

Tylko po co skoro są kaloryfery?
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Chodzi mi o rzadkie dogrzewanie mieszkań np. w nocy lub gdy używam tylko jednego pomieszczenia
    wogotto
    Level 14  
    Witam.Wiem ze jest i to nawet istnieje mozliwosc zamontowania systemu pracy calorocznej do roznych jednostek tylko nie wiem czy bedzie to oplacalne.
    Chris_W

Level 39  
    kamil.szymczak wrote:
    Tak oczywiście dom jest grzany piecem i są grzejniki

kamil.szymczak wrote:
    Chodzi mi o rzadkie dogrzewanie mieszkań np. w nocy lub gdy używam tylko jednego pomieszczenia

Czyli masz piec nie zautomatyzowany (na paliwo stałe) i żeby w nocy się dogrzać to trzeba w nim palić, a chcesz tego unikac?
    Możesz zamontować klimatyzator, ale licz się z tym że w ostre mrozy nie będzie działał - wtedy zwykle pali się w piecu dłużej, wiec część nocy można przesiedzieć w cieple. Na okresy przejściowe - wtedy kiedy nie ma sensu dokładać lub rozpalać w piecu - wystarczy.
    kamil.szymczak
    Level 10  
    Tak, dokładnie tego bo palenie w nocy jest niepotrzebne chociaż razno i tak muszę . Ale bedzie on dział np. przy temperaturze 0 *C to jest napisane czaem ze niektóre działaja ponizej zera a potem ich moc maleje
    elkl
    Level 11  
    Witam!
    Potrzebujesz jednostkę o mocy chłodniczej 2kW.Dogrzewanie do ok 0.Ponizej jeżeli spadnie temperatur np nad ranem jednostka zew oblodzi sie co grozi połamaniem łopat wentylatora (będą zaczepiały o lód na skraplaczu).Pakiet "całoroczny"-czyli grzałka sprężarki i falownik sterujący pracą wentylatora jz niczego nie załatwi bo stosowany jest w jednostkach chłodzących cały rok np serwerownie.Przy tym rodzaju pracy obmarzanie nie grozi bo skraplacz jest zawsze ciepły.Ostatnio zakładałem "Galanz" jest to przyzwoity "chińczyk".Teraz prawdopodobnie wszystko pochodzi z Chin.Pozdrawiam.
    ion-tichy
    Level 31  
    elkl wrote:
    Ostatnio zakładałem "Galanz" jest to przyzwoity "chińczyk".Teraz prawdopodobnie wszystko pochodzi z Chin.Pozdrawiam.

Tu nie o "przyzwoitość" chodzi tylko o kulturę pracy i koszty eksploatacji. Zapewniam, że nie wszystko jest z Chin. A wystarczy zamontować coś z wyższej półki aby przekonać się, że są marki przemyślane konstrukcyjnie.
    michal255555
    Level 11  
    Czarlim87 wrote:

jak sie kolega nie zna więc niech sie nie wypowiada

2500 W mocy chłodniczej pibiera z gniazdka 800 W na grzaniu okolo 1000w

Dodano po 3 [godziny] 35 [minuty]:

elkl wrote:
    Witam!
    Potrzebujesz jednostkę o mocy chłodniczej 2kW.Dogrzewanie do ok 0.Ponizej jeżeli spadnie temperatur np nad ranem jednostka zew oblodzi sie co grozi połamaniem łopat wentylatora (będą zaczepiały o lód na skraplaczu).Pakiet "całoroczny"-czyli grzałka sprężarki i falownik sterujący pracą wentylatora jz niczego nie załatwi bo stosowany jest w jednostkach chłodzących cały rok np serwerownie.Przy tym rodzaju pracy obmarzanie nie grozi bo skraplacz jest zawsze ciepły.Ostatnio zakładałem "Galanz" jest to przyzwoity "chińczyk".Teraz prawdopodobnie wszystko pochodzi z Chin.Pozdrawiam.

jakie połamanie wentylatora? ty jestes chyba kucharzem nie serwisantem od klimy

Urządzenia grzejące Invertery same sie odladzają poprzez odwrocenie nachwile obiegu na chłodzenie

stere urządzenia działają do 0C zdarzają sie do -5 zalodzi sie i urządzenie wyłączy sie

Kolega troszkę się zapomniał . Po kolei :
    -popraw pisownię w poście - regulamin p.8.1 ; 8.2
    -treść postu narusza regulamin w punkcie 10.8
    Udzielam upomnienia .
    mod.serwisant73
    tomaz
    Level 10  
    Widze że trafił się prawdziwy serwismen i będzie wszystkich pouczał, co do poboru prądu mowa była o jednostce on/off.
    A jeżeli chcesz kupić invertera musisz sie liczyc ze sporym wydatkiem...
    chyba że kupisz coś china na rok
    Czarlim87
    Level 13  
    Gościu michał255555 nie jestem twoim kolegą to po pierwsze.Po drugie czytaj posty od początku, a po trzecie jeśli nie masz nic mądrego do napisania to przenieś się do forum, gdzie piszą psełdo fachowcy o wiedzy takiej jaką ty posiadasz:)Jeśli nie masz żadnej specjalizacji na której temat mógłbyś pomóc lub wyrazić swoje zdanie więc nie pisz wogóle tym samym unikniesz ośmieszenia.
    Chris_W

Level 39  
    michal255555 wrote:
    Czarlim87 wrote:

jak sie kolega nie zna więc niech sie nie wypowiada

2500 W mocy chłodniczej pibiera z gniazdka 800 W na grzaniu okolo 1000w

I może się okazać że przy -10 stopniach lepszy będzie grzejnik elektryczny 1000W.
    A ja i tak wolałbym dorzucić do pieca szuflę węgla...
    Czarlim87
    Level 13  
    Chris_W masz rację:)tylko tą szuflę węgla bym zasypał jeszcze szuflą miału żeby dłużej utrzymać ciepło;)no i oczywiście kobieta u boku w długie zimowe wieczory;)pozdrawiam:)
    sulipsp
    Level 10  
    Witam,
    LG- to bardzo dobry wybór, niekoniecznie tani :)
    Whirlpool- dobry wybór, stosunkowo tani :)
    Nie polecam chińskich klimatzyatorów, jest z nimi trochę problemów w trakcie eksploatacji ;/

Posiadam w swojej ofercie różne marki i modele klimatyzatorów !

! KONKURENCYJNE CENY !